Dizajn
7.5K

Skup namještaj u apartmanu - koliko to ima smisla?

Je li bolje kupiti skup namještaj za apartman, sobu ili kuću za odmor (koji će dulje trajati?) ili je mudrije na namještaju uštedjeti jer gosti ionako ne paze na njega kao na onaj svoj kod kuće?

Skup namještaj u apartmanu, sobi ili kući za odmor nije nužna praksa. Često vjerujemo da je bolje platiti nešto skuplje, kao da je viša cijena jamstvo dulje trajnosti proizvoda. Ima li uopće smisla opremati smještaj za turistički najam trajnijim (i skupim) komadima namještaja?

Ma koliko pristojni naši gosti bili, činjenica je, neće se odnositi prema našoj imovini onako kako bi se odnosili prema vlastitoj. Oni su u prolazu, ne percipiraju vrijednost niti vrijeme uložene u opremu smještaja pa će i njihova pažnja biti prolazna i površna. Naravno, kada uzimamo depozit za slučaj štete, ta će pažnja biti temeljitija, ali vrlo često taj depozit na uspijeva pokriti svu štetu koja može nastati, posebno u slučaju kada smo smještaj opremili skupim namještajem.
 

Danas su nam dostupne brojne online trgovine namještaja, kao i veliki centri poznatih brendova koji nude široku paletu proizvoda, raspona kvalitete i cijena, a atraktivnog dizajna

Opremanje rabljenim namještajem je također u trendu - kombinacija suvremenih komada s vintage namještajem nikada zapravo ne izlazi iz mode i baš takvom kombinacijom možemo krenuti u brendiranje smještaja ili stvoriti dojam komfora i luksuza uz mala ulaganja.
 

Kako procijeniti koliko potrošiti?

1. Složiti listu namještaja kojeg moramo kupiti, bilo da opremamo novi smještaj ili mijenjamo dotrajali namještaj

Popis za kupnju uvijek pomaže kod planiranja potrošnje. Taj popis možemo podijeliti u dva dijela - prvi dio neka sadržava sve što je baš nužno da opremimo svoj smještaj, dok ćemo u drugi dodati dekoracije i komade koje bismo rado kupili ako nam ostane novca za to.


2.  Tko su naši gosti?

Nije isto iznajmljivati smještaj obiteljima s djecom ili, recimo, samcima i parovima s ili bez kućnih ljubimaca. Ako smo pet-friendly smještaj sigurno nećemo kupovati skup namještaj, slično je, neka se roditelji ne ljute, i ako su naši gosti pretežno obitelji s djecom.

Naravno, oprema ovisi i o kategoriji smještaja. 80% turističkog smještaja u RH je registrirano s 3 zvjezdice. Međutim, unutar tog postotka ogromne su razlike u kvaliteti pa je, kod kupovine namještaja, najbolje imati na pameti profil svojih gostiju, bilo da već imamo uhodan posao ili tek planiramo steći svoje prve goste.


3. Definirati svoj stil

Jesmo li se odlučili kroz dizajn interijera našeg smještaja pokazati ljepote naše destinacije? Preferiramo li rustikalni ili suvremeni dizajn namještaja? Kojim bojama ćemo oslikati atmosferu našeg smještaja?

Prije odlaska u kupovinu i traženja inspiracije na sniženjima u salonima namještaja, bilo bi dobro definirati svoj stil, odnosno stil kojeg želimo prezentirati svojim gostima. Ono što je uvijek u trendu, a posebno danas kada je local experience (doživljaj lokalnog) važan, dobro je kroz namještaj prikazati dio lokalne kulture, bilo da se radi o samim komadima namještaja ili dekorativnim elementima u interijeru.


Skup namještaj, ali samo neki komadi

Iako većina nekretnina za turistički najam nije popunjena ni blizu 365 dana, kao da se taj namještaj troši brže. Bržem habanju svakako doprinosi i češće čišćenje, ne samo manja briga gostiju. Stoga bismo mogli razmisliti o kombinaciji povoljnijeg namještaja kojeg ćemo češće mijenjati i onog koji je kvalitetniji i trajniji, ali košta nešto više.

Primjerice, kupaonski namještaj ne mora biti skup niti dugotrajan, lako je zamijeniti dotrajali ladičar ili policu. Kvalitetniji bi mogao biti krevet ili kauč, odnosno, veliki komadi namještaja koje nije praktično mijenjati često.
 

Ako smo odlučili u bilo što od opreme uložiti više, pripazimo kod odabira materijala - neka to budu materijali koji lijepo stare, na kojima se ne ističu eventualne mrlje ili prljavština, a korištenje tih komada namještaja neka bude jednostavno kako zbog teške upotrebe ne bi dolazilo do prijevremenih oštećenja

Ako ste se ipak odlučili na cjenovno pristupačan namještaj ne vodeći računa o kvaliteti, budite spremni na češće posjete (online) trgovinama. Prednost takvog pristupa je što često možete mijenjati stil svojih interijera, samo pripazite da takvim pristupom ne preplašite svoje stalne goste ili da vam se ne omakne pohaban i potrgan komad namještaja. Ne pretrpavajte svoje smještajne jedinice namještajem i već tu ćete ostvariti neke uštede. 

Spremi

Potvrda o uplaćenoj rezervaciji smještaja u lockdownu – propusnica preko županijskih granica?

Rane rezervacije - zašto ih volimo?

Myrent Dani privatnih iznajmljivača u Zadru, Splitu, Makarskoj, Puli i Zagrebu

Škotska kuna na hrvatskom euru - kakve veze autorsko pravo ima s iznajmljivačima obiteljskog smještaja?

Besplatne edukacije za početnike u turizmu u Ivancu

`Povežimo se horizontalno za jači i raznolikiji obiteljski smještaj´

`Ljubaznost se isplati i to ne samo financijski, mnogi moji gosti su mi postali i dobri prijatelji´

Bizarne turističke atrakcije: Zašto ova kada košta čak 900.000 dolara i je li najskuplja na svijetu?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kućne saune: Ugradnja za više cijene noćenja i bolju popunjenost smještaja

Rabljeni namještaj u apartmanu ili kući za odmor - gdje ga pronaći i na što pripaziti

Popularno: