Dizajn
7.1K

Kućne saune: Ugradnja za više cijene noćenja i bolju popunjenost smještaja

Kućne saune mogu biti odličan dodatak ponudi smještaja i prilika za dulju sezonu i postizanje viših cijena noćenja. Koje vrste sauna poznajemo i kako se kreću njihove cijene

Ljekovitost znojenja je neupitna. Pozitivni učinci koje donosi izlaganje visokim temperaturama u kontroliranim uvjetima su brojni. Ubrzanje rada srca, širenje krvnih žila i jačanje protoka krvi kroz naš organizam opušta mišiće i um, čisti naše tijelo od toksina, jača imunitet i šiti od mnogih bolesti.

Odlazak u saunu u zimskim mjesecima se preporučuje barem jednom u tjednu. Sauna čisti krv i kožu, pomaže u borbi protiv stresa, viška kilograma i celulita. Vrući zrak širi dišne puteve pa se sauna preporučuje i kod alergija ili dišnih upala, prehlada i gripe.

Kućna sauna
 

Kućna sauna može biti i izvanredan dodatak ponudi smještaja, posebice u planinskim kućama i smještajnim kapacitetima u kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje sezona traje 365 dana

Duga vruća ljeta u primorskoj Hrvatskoj ne moraju biti zapreka ugradnji sauna i uz smještajne jedinice koje se pune najviše zbog mora i sunca. Sauna može produljiti sezonu i u takvim objektima.
 

Od Finske do Hrvatske

Wellness turizam bilježi snažan rast. Global wellness Institute (GWI) je u svibnju 2022. objavio mapu svjetskog wellness tržišta i listu zemalja po visini prihoda iz ovog gospodarskog sektora. Prva je SAD, slijede ju Kina, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Kanada, Južna Koreja, Italija, Austrija. Hrvatska se na toj listi našla tek na 65. mjestu. Mogli bismo reći da je wellness kod nas još u pelenama i da imamo puno prostora za razvoj turističkih proizvoda koji našim gostima pružaju priliku za odmor uz rad na blagostanju i opuštanju svog organizma.
 

 

Kome biti zahvalan?

Na GWI listi, Finska je, začudo, tek 36. Za tu zemlju kažu da ima više sauna nego automobila. Kako i ne bi kad je Finska domovina sauna gdje se koristi dulje od 2000 godina. Početkom 20. stoljeća, Finci razvijaju prve metalne peći pa proizvodnja i distribucija sauna postaje jednostavnija. Za razvoj i izgled parnih kupelji kakve poznajemo danas, zaslužan je i jedan Hrvat. Petar Mišković, koji je živio i radio u SAD-u, izumio je sustav cijevi koje dovode paru ih parnog kotla i tako modernizirao parnu kupelj. 
 


Ako nismo sigurni bi li nam se isplatila ugradnja saune, možda da krenemo od nekoliko važnih pitanja. Koliko naših susjeda i konkurenata iznajmljivača nudi uz smještaj saunu ili neki drugi wellness dodatak ponudi? Želimo li biti drugačiji i uočljiviji među hrpom istog smještaja? Kakve goste želimo u svom smještaju?


Vrste kućnih sauna

Paleta mogućnosti ugradnje kućnih sauna je ogromna. Brojne su vrste od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke prilikom ugradnje u stambeni prostor. No, osnovna podjela je na suhe i mokre saune.

Finska sauna - je najčešća i najpopularnija sauna. Ona ima ugrađenu peć s kamenjem koje zagrijava zrak na temperature od 90 do 100ºC, a vlažnost se postiže polijevanjem vodom. S do 15% vlage, finska sauna spada u suhe saune.

Finska sauna

Infracrvena sauna - radi na principu istoimenih zraka koje potiču znojenje. Postiže niže temperature od 50 do 60°C pa je idealna za osobe koje imaju srčane probleme. Također spada u suhe saune.

Turska sauna - ili parna kupelj postiže niže temperature od oko 40°C do 50°C, ali visoke razine vlage. Zbog zasićenosti parom, turska kupelj spada u mokre saune, premda ima sličan učinak na organizam kao i finska sauna.

Rimska sauna - postiže temperature do 40°C i nisku vlažnost. Ovdje se griju zidovi i klupe pa je idealna za one koji ne podnose velike vrućine, ali vole opuštanje u izoliranom ugodnom prostoru.

Bio sauna - s temperaturama od 40 do 60°C i vlažnosti od oko 40%, spada u mokre saune. Njena posebnost je korištenje eteričnih ulja i svjetiljki s opuštajućim svjetlom pa se koristi za aromaterapiju.

Blatna, solna, i slične varijante, spadaju u mokre saune, rijetko ih viđamo u kućnim izdanjima, posebno u objektima za kratkoročni najam jer otežavaju održavanje, a i skuplje su od gore navedenih vrsta.

Kućna sauna
 

Cijena kućne saune

Kupovina kućne saune ne mora nužno biti veliki trošak. Na našim oglasnicima se kompletan prijenosni sustav korištene saune za jednu osobu može pronaći već po cijenama od tri tisuće kuna. Cijene novih sauna se kreće od 1000 eura naviše, ovisno o modelu, vrsti, veličini i drugim faktorima koji utječu na formiranje cijene. Najpovoljnije su infracrvene i finske saune, dok su parne varijante duplo skuplje.
 

Saune mogu biti i vanjske pa ih možemo postaviti u vrt ili na terasu uz smještajni objekt. Cijene takvih sauna se kreću od dvije tisuće eura naviše, ovisno o vrsti i dizajnu

Moramo biti svjesni da trošak kupovine nije jedini trošak kojeg ćemo imati. Ugradnja saune također košta. Osim gotovih sauna, mnoge tvrtke nude i izradu sauna po mjeri, a vrlo često su dostava i montaža uključeni u cijenu.

I korištenje saune povećava troškove struje i vode pa je isplativost kupovine i ugradnje kućne saune stvar računice - koliko nam može produljiti boravak gosta i sezonu u usporedbi s početnim ulaganjima i pojačanim troškovima režija. Činjenica je da je kućna sauna dostupnija nego ikada ranije, a ujedno i popularnija među gostima sa svih strana svijeta. Sasvim sigurno bismo u njoj uživali i sami!

Spremi

Adrenalinski turizam - probudite dijete u sebi

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

Konferencija 3T 2024. o ulozi tehnologije u razvoju otpornije i inovativne turističke ponude

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

Kuće za iznajmljivanje: Koliku novčanu zaradu možete očekivati od iznajmljivanja kuća za odmor?

Iz fonda od 100 milijuna kuna sufinanciranje obnovljivih izvora energije i za privatne iznajmljivače

Pet friendly apartmani: Pravila i preporuke za boravak gosta s kućnim ljubimcem

Nacionalni program oporavka i otpornosti: 50 milijuna kuna privatnim iznajmljivačima za zelenu tranziciju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Neuništive biljke za apartmane - 6 ljepotica koje neće zamjeriti odsutnost domaćina

Skup namještaj u apartmanu - koliko to ima smisla?

Popularno: