Dizajn
173

​Jesu li bolji radijatori od lijevanog željeza, aluminija ili nehrđajućeg čelika?

Koja je najbolja vrsta materijala za izradu radijatora? Jesu li bolji radijatori od željeza, čelika ili aluminija? Koje su prednosti koje vrste radijatora i kako se kreću cijene ovisno o materijalu?

Postoje razne vrste, oblici, dimenzije i boje radijatora. I dok ćete o dimenzijama, obliku i bojama odlučiti ovisno o veličini i karakteristikama prostora, o vrsti radijatora odlučiti ćete prema karakteristikama toplinske vodljivosti materijala i budžetu.

U nastavku vam donosimo karakteristike nekoliko najpopularnijih vrsta radijatora prema materijalu od kojeg su napravljeni. Evo na što obratiti pažnju kod kupnje:


radijatori od lijevanog željeza


Radijatori od lijevanog željeza za tradicionalne domove

Radijatori od lijevanog željeza nekada su bili iznimno popularni zbog svojih karakteristika dugotrajnog zadržavanja temperature. Takvi su radijatori trebali jako puno vremena da se zagriju, ali su ujedno bili sposobni održavati temperaturu dugo nakon protoka tople vode. S pojavom novih sustava izolacija i bolje stolarije, takvi su radijatori sve manje popularni. Danas se mogu pronaći razne varijante ovih radijatora, ali se uglavnom koriste u domovima gdje se nastoji održati stari tradicionalni stil uređenja.


aluminijski radijatori za dom


Aluminijski radijatori za trenutno grijanje kuće ili stana

Aluminijski radijatori popularniji su izbor od radijatora od lijevanog željeza, posebice jer dolaze u raznim inovativnim dizajnima. Prednost ovih radijatora jest što nude instantno zagrijavanje prostora, praktički odmah nakon uključenja grijanja. Aluminij je svojstvima supervodič i temperaturu oslobađa odmah nakon promjene. Konkretno, aluminijski će se radijator odmah ugrijati, ali će se isto tako odmah ohladiti nakon prestanaka protoka tople vode. S obzirom da na tržištu postoje razni atraktivni dizajni i da su iznimno lagani za ugradnju, aluminijski su radijatori vrlo popularni.

radijatori od nehrđajućeg čelika


Popularni radijatori od nehrđajućeg čelika

Nehrđajući čelik popularan je izbor kod izrade radijatora i ovakvi su radijatori zapravo vrlo tražena roba. Zahvaljujući sprječavanju mogućnosti hrđanja ovi su radijatori dugotrajni i pružaju odlične funkcionalnosti rada. Prednost ovih radijatora jest što ostaju dugo topli nakon isključenja grijanja pa su zapravo vrlo pametan odabir za dobro zagrijavanje prostorije. Na tržištu postoji vrlo širok izbor radijatora od nehrđajućeg čelika, a možete birati između raznih modela, oblika, dimenzija i boja.


radijatori od blagog čelika


Radijatori od blagog čelika

Čelik je vrlo zahvalan i povoljan materijal od kojeg se radi ogroman broj radijatora. Iako je cjenovno vrlo pristupačan, čelik ima iznimno kvalitetna tehnička svojstva i može dosta dugo zadržavati toplinu. Također, čelik je vrlo izdržljiv što je garancija da će vaši budući radijatori trajati jako dugo i bez nekih većih oštećenja i problema. Radijatori od čelika popularan su izbor, što zbog niske cijene, što zbog odličnih toplinskih svojstava.

Spremi

Kontakti turističkih ambulanta po županijama za slučajeve sumnje na zarazu gosta

Potvrda o uplaćenoj rezervaciji smještaja u lockdownu – propusnica preko županijskih granica?

Indeks turističke razvijenosti: Interaktivna karta s podacima za svaku općinu ili grad

Sigurnosni depozit za apartmane – kada i koliki polog za slučaj štete tražiti?

Dekorativni kamini: Kako samostalno napraviti predivan umjetni dekorativni kamin?

Cijene smještaja: Ne nudite popuste besplatno

​Hrvatska među 10 zemalja potpisnica deklaracije za pomoć turizmu u EU

`Domaćin je neophodan, agencije koje gostima samo prosljeđuju ključ nisu obiteljski smještaj´

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Kupaonski radijator ljestve: Zašto su ljestve odličan izbor za kupaonicu?

Kako funkcioniraju radijatori: Kako se cirkuliranjem zraka zagrijava prostorija?

Popularno: