Ideje i trendovi
3 17.1K

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane

Satelitske TV polako istiskuju "pametnije" dalekovidnice. Smart TV je sve popularniji, otkako su i cijene pametnih televizora sve pristupačnije. Ulaganje u smart televizije u apartmanima je borba protiv dosade gosta kada je zbog različitih okolnosti prisiljen ostati među naša 4 zida

Smart televizije su napokon postale dostupne svima zbog smanjenja prenapuhanih cijena u počecima, kao što je to slučaj sa svakom novom tehnologijom koja se pojavi na tržištu.

Smart TV u apartmanima nalazimo sve češće jer je siguran način da zabavimo gosta kada vrijeme nije gostoljubivo - pametna televizija omogućava gostima da sami biraju sadržaj kojim će kratiti vrijeme, kao i da koriste kanale zabave koje koriste i kod kuće. Npr. mogu koristiti svoj Netflix, HBO, Hulu, Amazon Prime Video, Google Play Movies,​ ili bilo koji drugi račun.

Nedvojbeno je da korištenje smart televizije u smještajnoj jedinici podiže kvalitetu usluge na višu razinu. Pametni televizori su nova generacija TV aparata, odlično dizajnirani, s različitim funkcijama koje olakšavaju svakodnevni život, čak i snalaženje u nepoznatoj destinaciji. Tih funkcija je toliko da više od 53 % korisnika i ne zna što sve može njihov televizor, tvrde istraživanja tvrtke YouGov.


Što je smart TV i zbog čega je napredniji od običnog televizora?

Prvobitni naziv bio je connected TVs, no s vremenom su ga vodeće kompanije prozvale smart TV i taj naziv je ostao. Pridjev "pametni" može se dodijeliti svakom televizoru koji ima mogućnost povezivanja na internet i surfanja njime, no modeli se razlikuju prema podržanim aplikacijama, brzini rada i operacijskom sustavu televizora.
 

Smart TV je napredniji od običnog televizora zbog pristupa internetu te mogućnosti rukovanja iz daljine pomoću mobitela ili tableta, uz jednostavno povezivanje bez potrebe za spajanjem kabela.

Prva, i ujedno najveća, prednost smart televizije u odnosu na ostale je mogućnost odlaska na internet ili upravljanja putem mobitela i tableta. Naravno, pod uvjetom da imate internet u apartmanima, u što nećemo sumnjati jer je to već standard usluge iznajmljivanja smještaja.

Na smart TV-u možemo pretraživati internetski sadržaj kao što to činimo na svojem kompjutoru, možemo očitavati i reproducirati sadržaj s vanjske pohrane (USB disk), koristiti različite kanale komunikacije (npr. Skype) i slično. 

Nisu svi pametni televizori jednaki - ovisno o proizvođaču, razlikuje se njihov operativni sustav i korisničko sučelje. Primjerice, LG svoje televizore pokreće na Web OS-u, dok Sony proizvodi standardne Android televizore. O samim vrstama i razlikama ovisno o proizvođačima pročitajte u narednom poglavlju.
 

Koji smart TV je najbolji za apartmane?

Prije kupnje smart televizije, morate se detaljnije upoznati s proizvođačima televizija kako biste znali što vam najbolje odgovara. Osim prema već spomenutom sustavu na kojem rade, pametni televizori se razlikuju, naravno, i prema veličini i specifikacijama.

Svaki operativni sustav ima prednosti i mane, ali najveća razlika je u samom korisničkom sučelju. Tražite smart TV za apartman kojeg će koristiti razni gosti koji se prvi puta susreću s tim modelom. Ili uopće s pametnom televizijom.
 

Iako su mlađe generacije upoznate s pametnom tehnologijom i sve brzo pohvataju, bit će i gostiju koji s tehnologijom nisu na "ti". Možda je zato najbolje odabrati model smart TV-a s Android sustavom koji je većini korisnika poznat zbog korištenja pametnih mobitela.

Neki od najpopularnijih brendova i operativni sustavi koje koriste:
  • LG – Web OS
  • Samsung – Tizen OS
  • Panasonic – Firefox OS
  • Sony – Android OS
  • Apple – tvOS
 

Brzina rada televizije je važna

U svemu, kod tehnologije poglavito, na umu biste trebali imati to da cijena diktira kvalitetu i brzinu rada. Jeftini pametni televizori najčešće samo imaju oznaku da su pametni. U realnosti, korištenje takvog TV-a je izuzetno stresno i usporeno, a za upisati jedno slovo, televizoru trebaju duge sekunde da procesuira naredbu.

Osim brzine rada, cijena pametnih televizija ovisi o mnogim drugim faktorima. Kao i kod svake televizije, i kod pametne je ekran glavni dio i ujedno najveći parametar određivanja cijene.
Kvalitetna slika na manjem ekranu korisnija je od nekvalitetne na velikom. Prema već spomenutom istraživanju, 93 % kupaca pametne TV je izjavilo kako im je veličina ekrana najvažnija prilikom odabira televizije. Međutim, veliki ekran ne ide u male prostore i, bez obzira na kvalitetu slike, negativno utječe na doživljaj gledanja televizije. Postoje neka pravila o tome koju veličinu ekrana odabrati ovisno o položaju televizije u interijeru, odnosno udaljenosti od mjesta za gledanje. 

Smart TV za apartmane - investicija za kišne dane - preporučene udaljenosti za gledanje s obzirom na veličinu ekrana
 

Pretvorite stari televizor u Android TV

Ponuda noviteta u svijetu tehnologije se proširuje iz dana u dan pa je danas moguće kakvom starom televizoru omogućiti pristup internetu i korištenju aplikacija uz pomoć dodatnih proizvoda.
Popularno zvani Android box je malo računalo s Android operativnim sustavom, koje se putem HDMI kabela spaja na televizor i pretvara ga u smart TV.

Android box je višestruko jeftiniji od novog pametnog TV-a i može se nabaviti već po cijenama od par stotina kuna. Međutim, ni tu stvar nije tako jednostavna pa jeftinije inačice ne nude kvalitetnu reprodukcije slike. Najčešće ne podržavaju Widevine L1 DRM certifikat, neophodan za stream videa u HD, Full HD i višoj rezoluciji Netflixa i sličnih servisa. Ako se odlučujete za Android box, pripazite podržava li navedeni certifikat te kakve su mu druge značajke. 

Pametne dalekovidnice su tu da istisnu one klasične pa, ako još i ne razmišljate o kupnji jednog ili više za vaše apartmane, jednom sigurno hoćete. Gledanje televizora na odmoru je mnogim gostima posljednja stvar koji žele raditi, ali pametan televizor dobro dođe za smirivanje djece poznatim im crtićima ili reproduciranje muzike po izboru s YouTube-a. Ili možda samo kao izlika za pojesti veliku zdjelu kokica...
Spremi

​Moderne plastične stolice za interijer: Koje su prednosti plastičnih unutarnjih stolica?

Konferencija 3T: Što je pametni turizam i kako pametno razvijati turizam u Hrvatskoj?

Kako odabrati radijator: 5 koraka za odabir idealnog radijatora

Kako odabrati idealan stolić za dnevnu sobu?

​Centralno grijanje na drva: Je li grijanje na drva pametno i isplativo rješenje?

Besplatno pruzimanje priručnika za postavljanje fotonaponskih ćelija na krov kuće

Lojalnost gosta u privatnom smještaju - kako podići cijenu i zadržati stare goste

Kriza potiče rezervacije s više noćenja: Koliki popust za dulji boravak ponuditi?

3 komentara Uključi se u raspravu
Vesna - Crikvenica 06.04.2019 19:43
Sve je to lijepo ali nigdje nije obrazložen proračun troškova takvog ulaganja po vrstama i veličinama ekrana. Koji sustav je najpovojniji i najjednostavniji za turiste od kojih polovica nema ništa od toga već samo pametne telefone i najviše se služi samo internetom ! To su za sada naša iskustva iz privatnog smještaja. U svijetu ničeg toga baš u privatnom smještaju nema, već samo u najluksuznijim i sofisticiranim hotelima. U Hrvatskoj je privatni smještaj daleko bolje kvalitete nego u susjednim zemljama. Privatni iznajmljivači stalno ulažu u kvalitetu, a gosti su sve slabije kupovne moći ! Oni koji imaju idu u luksuzne apartmane, kuće za odmor ili skupe hotele. Prosječni građani i obitelji su naši gosti, te stoga se moramo i sa troškovima prilagoditi istima ! Internet je ionako preslab te su stoga gosti dosta nezadovoljni jer očekuju veću brzinu a sve u cijeni smještaja ! Tko će ubrzati internet u destinaciji, pa da svi budu zadovoljni, kada se svi istovremeno priključe !!
Nada - Labin 28.04.2019 08:22
...U potpunosti se slažem s Vesnom i mislim da ne treba trčati pred rudo, već treba udovoljiti prioritetu bitnijih stvari za ugodan smještaj...
Vedran - Mali Lošinj 29.04.2019 03:50
Na tragu prvog komentara - lako ako je smještajna jedinica u Zagrebu ili nekom drugom većem gradu. Ali u manjim gradovima i mjestima na obali gdje zapravo dolazi najviše turista, jednostavno nema tehničkih mogućnosti za brzinu interneta koja bi bila dovoljna za streamanje filmova i serija. A gledanje filmova na Netflixu s 5-sekundnom pauzom svakih 10 sekundi bi lako moglo imati kontraefekt i potaknuti goste na loše ocjene i nezadovoljstvo. Tako da, članak je OK za ispuniti prostor, ali realno potpuno nekoristan za veliku većinu hrvatskih iznajmljivača. Svakako savjetujem autoru članka da doda napomenu da iznajmljivači provjere brzinu interneta prije nego ulože znatna sredstva u pametni TV.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Savjeti uspješnih domaćina: Jednostavna anketa gostiju je neprocjenjiva

Domaćin na hrvatski način: Unesite djelić sebe u uređenje svog smještaja

Popularno: