Aktualno
4.2K

Šibenčani ogorčeni visokim računima za odvoz komunalnog otpada - odjavljuju apartmane

Smeće diglo prašinu - šibenski iznajmljivači bijesni zbog visokih cijena komunalnih usluga, gradska tvrtka za sve krivi novi Zakon o gospodarenju otpadom...

U Odjelu za gospodarstvo Šibensko-kninske županije ovih dana su gužve. U jeku medijske hajke na privatne iznajmljivače i pozivanja dijela javnosti na povećanje poreza za tzk. rentijere, domaćini s područja Grada Šibenika imaju dodatne probleme.

“Račun zbog registriranog apartmana mi iznosi skoro 59 eura mjesečno od prošlog mjeseca pa nadalje. Cijena odvoza otpada na razini godine je veća od poreza državi i turističkih pristojbi zajedno. Ili može i ovako, neograničena mobilna tarifa i kućni internet s TV programima su jeftiniji od odvoza otpada mjesečno. Drugim riječima, Zeleni grad želi da mu dam iznos koji zaradim od čak 15 dana iznajmljenog apartmana. I to da bude samo za njih, a znamo koliko u Šibeniku traje sezona…”, priča nam Darija Šare.

“Od kad sam dobila novi račun, u šoku sam, bijesna i ljuta. Prošli je iznosio 47 kn, novi 77€. Ma šta oni žele, da za njih radimo. Da nas potpuno zgaze”, još je jedno od sličnih iskustava s novim tarifama gradske komunalne tvrtke Zelenog grada.


Zeleni grad bez olakšica za zelene prakse

Podsjetimo se, novim Zakon o gospodarenju otpadom (NN 84/2021) koji je stupio na snagu još 2021. određeno je da jedinice lokalnih samouprava moraju donijeti odluke s minimalnim fiksnim dijelom cijene. Ujedno je Zakon definirao iznajmljivače privatnog smještaja kao nekućanstva koji u pravilu plaćaju više cijene usluge.

Međutim, istim propisom su JLS-ovim ostavljene odriješene ruke u određivanju olakšica za pojedine skupine. Mnogi su JLS-ovi svojim iznajmljivačima odlučili olakšati plaćanje ove usluge pa su ih izdvojili u posebne podskupine s uvjetima za olakšice. 

Uvjeti za olakšice potiču odvajanje otpada u što većoj mjeri. Primjerice Leć, komunalna tvrtka Grada Vodice, će primijeniti jednaki obračun cijene nekućanstvima (privatni iznajmljivači, obrtnici, kulturne i vjerske ustanove, itd.) ako mjesečno proizvedu 720 l miješanog otpada i manje, uz posjedovanje evidentirane posude za miješani otpad. 

Cijena obavezne minimalne javne usluge (fiksni dio cijene) za nekućanstva na području Grada Vodica iznosi 22,70 EUR, a u Šibeniku 30,44 EUR. Oboje odlažu otpad u istom centru za zbrinjavanje, 18 km od Vodica, 5 od Šibenika. Znači, cijene mogu biti niže. Zeleni grad nije predvidio ni olakšice za nekućanstva pa tako ni za privatne iznajmljivače.

 

Kriv je Zakon, kažu

“Postigli smo da ona fiksna cijena za nekućanstva ne bude i viša od 40 eura. Tako smo uspjeli paušal spustiti na tih, opet prevelikih 26 eura (op.a. 26,94 bez PDV-a što privatnim iznajmljivačima ništa ne znači jer plaćaju gore navedenu punu cijenu). Moram napomenuti i da smo mi napravili jednu grešku, a to su problemi koji su se pojavili kod svih onih koji su na zajedničkim spremnicima. Zbog toga je i nastala ova halabuka jer imamo apartmane koji se smatraju da rade, a realno njih 90 posto trenutno nema goste. Njima je za veljaču naplaćen varijabilni dio po formuli zajedničkog spremnika i mogu reći da to zaista nije korektno”, izjavio je Ante Nakić, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika.

Zeleni grad ponovno uvesti kartice, kaže, pa će građani plaćati stvarnu cijenu odvoza za predane količine. Za visoke cijene iznajmljivačima krivi Zakon koji ih je svrstao među nekućanstva i tvrdi da su cjenici komunalnih usluga drugih općina s olakšicama za građane suprotni Zakonu

Na Zakon se žale i drugdje. Leonardo Ljubičić, direktor komunalne tvrtke iz Omiša kaže: "Dvije odredbe Zakona su potpuno neprihvatljive. Prva je da svi poslovni subjekti moraju plaćati isti fiksni dio cijene. To u praksi znači da će veliki objekti, hoteli, kampovi, hidroelektrane plaćati fiksni dio jednako kao i javni bilježnik. Druga odredba je da svi iznajmljivači, uključujući i fizičke osobe s dva kreveta, prelaze u privredu čime nose teret pojeftinjenja za hotele. Još je gora stvar što privreda nema pravo besplatno predavati odvojeno prikupljeni otpad, a svi iznajmljivači spadaju u tu kategoriju, dakle svako treće kućanstvo u Omišu i na obali."

I dok se pročelnici i komunalne tvrtke opravdavaju na pressicama, jedan dio građana Šibenika odjavljuje kategorizirane objekte, drugi se okupljaju i najavljuju prosvjede. Zbog 13 puta viših računa i neadekvatne evidencije odlaganja u zajedničkim spremnicima. Dosta je samovolje Zelenog grada, poručuju, i pljačke!

Spremi

Kvarner Family edukacija za iznajmljivače obiteljskog smještaja Primorsko-goranske županije

Nijemci ocijenili Hrvatsku kao četvrtu najpopularniju destinaciju, trećina već točno zna gdje će ljetovati

U privatnom smještaju odjavljeno oko 14 tisuća kreveta, kapaciteti drugih vrsta komercijalnog smještaja rasli

Međimurju Green Destinations - prva regija u Hrvatskoj s ovom prestižnom nagradom

Vodič kroz porezni sustav za iznajmljivače smještaja u Hrvatskoj

​Kupaonski radijatori: Kako odabrati idealan radijator za vašu kupaonicu?

Cijene turističkog smještaja u Hrvatskoj u prosjeku poskupile za vrtoglavih 30,8 posto

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Učinkovitost oglašavanja smještaja: Spori u korištenju potencijala društvenih mreža, brzi u odgovaranju na poruke gosta

Cijene turističkog smještaja u Hrvatskoj u prosjeku poskupile za vrtoglavih 30,8 posto

Popularno: