Dizajn
13.2K

Staklena vrata za tuš kabine: 5 savjeta za uspješnu kupnju kvalitetnih vrata

Opremate novu kupaonicu i razmišljate o kupnji tuš kabine? Zanima vas koja staklena vrata za tuš kabine su idealan izbor za vas i na što pripaziti? Koje su važne karakteristike kvalitetnih vrata i kako ispravno odabrati?

Staklena vrata za tuš kabine dolaze u raznim oblicima, dimenzijama, karakteristikama i dizajnima. Ako vam odabir idealnih vrata za tuš kabinu predstavlja problem, onda svakako nastavite s čitanjem ovog članka. U nastavku teksta donosimo vam top 5 karakteristika na koje trebate pripaziti prilikom kupnje novih staklenih vrata za tuš kabinu:


najbolja staklena vrata za tuš kabine


Debljina stakla za sigurno korištenje

Staklena vrata za tuš kabine mogu imati različite debljine stakla, što u konačnici ovisi i o sigurnosti korištenja tuš kabine. Osnovno pravilo jest da deblje staklo osigurava i veću razinu sigurnosti za samog kupca, odnosno korisnika tuš kabine.

Na tržištu se mogu pronaći stakla za tuš kabine debljine 3, 4, 5, 6 ili 8 milimetara. Dakle, deblje staklo ujedno pruža i veću sigurnost jer se deblje staklo teže lomi i nije toliko sklono utjecaju vanjskih uvjeta. Osim debljine, pažnju vrijedi obratiti i na podatak je li staklo kaljeno ili laminirano. Kaljena ili laminirana stakla sigurnija su za korištenje.


super vrata za tuš kabine savjeti kupnja


Kvalitetni profili za bezbrižno korištenje

Kvalitetni profili kabine garancija su ugodnog i bezbrižnog korištenja tuš kabine. Na tržištu postoji nekoliko različitih vrsta profila i mehanizama otvaranja, a najpopularniji su: klizni, harmonika i klasični. Kod kliznih vrata imamo osjetljive vodilice koje moraju funkcionirati besprijekorno (bez zastajkivanja) kako bi korištenje tuš kabine bilo ugodno. Kod harmonike i klasičnih vratiju, uglavnom se radi o pokretnim nosačima (pantima) koji su manje izloženi problemima.
 

Profili tuš kabine mogu biti napravljeni od metala, aluminija i plastike. Dakako, metalni i aluminijski profili puno su bolji od plastičnih, ali će vas i plastični služiti dugi niz godina (uz pravilno korištenje i održavanje).

Profili dolaze u raznim bojama i stilovima završne obrade, a na vama je da odaberete ono što najviše odgovara vašem dizajnu kupaonice. Posljednjih su godina posebno popularni deblji profili, koji osim što izgledaju luksuzno, daju i dodatnu sigurnost prilikom korištenja.


zaštita protiv kamenca vrata za tuš kabine


Nanos protiv kamenca

Nanos protiv kamenca znatno će vam olakšati održavanje tuš kabine te će produljiti vijek korištenja kabine. Dio proizvođača sloj zaštite protiv kamenca automatski uključuje u cijenu staklenih vrata za tuš kabine, dok dio tu uslugu dodatno naplaćuje. Bilo kako bilo, svakako se prilikom kupnje raspitajte imaju li vrata nanos protiv kamenca.

Kamenac osim što uzrokuje estetski problem, može uzrokovati i zdravstveni problem za korisnike tuš kabine. Naime, na dijelovima gdje se nakuplja kamenac mogu se stvarati i razne bakterije i mikrobi, koji mogu imati štetan utjecaj na zdravlje. Samim time, nanos protiv kamenca je odlična investicija za budućnost.


vrata za tuširanje na tuš kabini


Kvalitetne brtve za sprječavanje prodora vode

Staklena vrata bi na svojim spojevima trebala imati kvalitetne brtve koje će spriječiti prodor vode. Na taj način riješiti će vas brige oko mokrog poda u kupaonici. Brtve trebaju imati i magnetna svojstva kako bi se vrata automatski zatvorila nakon ulaska i izlaska iz tuš kade. Dakako, sami mehanizmi i funkcije brtvi ovise o tome koju vrstu vrata ste odlučili postaviti i kakvu kadu imate na raspolaganju.

Uz tvornički ugrađene brtve koje sprječavaju prodiranje vode na spojevima vrata, važno je dobro zabrtviti i sve ostale dijelove gdje će se vrata spajati s tuš kadom ili zidom. Dakako, tu vrlo važnu ulogu imaju kvalitetni majstori koji se moraju pobrinuti da voda nigdje ne prodire u kupaonicu.


kako odabrati staklena vrata za tuš kabinu


Dimenzije staklenih vrata za tuš kabine

Standardna staklena vrata za tuš kabine dolaze u raznim dimenzijama. Za staklena vrata koja se montiraju na duboke tuš kade standardna visina jest 140 centimetara, dok su za pliće kade dostupne visine: 185, 190, 195, 200 i 210 cm. Dakako, postoje i neke nestandardne visine, ali koje ćete puno rjeđe naći na tržištu.
 

Jedna od opcija jest i izrada staklenih vrata po mjeri, što će vas sasvim sigurno stajati puno više novaca.

Kada već spominjemo novac, valja naglasiti kako uglavnom vrijedi pravilo "više novca veća kvaliteta". Vrata s plastičnim nosačima su nešto jeftinija, ali i manje kvalitetna. Deblje staklo koštat će vas više novaca, baš kao i deblji profili. U konačnici, sami procijenite koja staklena vrata za tuš kabine su najbolja za vas – ovisno o budžetu, dimenzijama, karakteristikama i dizajnu.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Brendiranje Slavonije kao jedne destinacije za cjelogodišnji turizam

Austrijanci među gostima iz EU koji najviše troše na putovanja, Česi i Mađari najmanje

​Važnost ujednačene cijene smještaja kroz sve prodajne kanale

Politika privatnosti u obiteljskom smještaju: Kako zaštiti svoju imovinu, a ne ugroziti intimu gosta?

Bogatstva domovine: Sutina je zelena bajka usred surog krša Dalmacije

Turističke zajednice izdale upute o testiranju na COVID-19 za strane turiste

5 prednosti i nedostataka instant rezervacija smještaja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Zidna ogledala: Top 10 savjeta za odabir idealnog ogledala za vaš dom

Popularno: