Aktualno
4.2K

​Nova strategija razvoja održivog turizma najavljuje izmjene propisa za privatne iznajmljivače

21. srpnja na stranicama e-Savjetovanja, javnosti je predstavljen Nacrt Strategije održivog razvoja turizma do 2030. godine. Dugo očekivana Strategija je uvod u aktivnosti jačanja održivosti domaće turističke ponude, uz modernizaciju kategorizacije smještaja i usklađivanje propisa za iznajmljivače

Nacrt Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine je dostupan javnosti od 21. srpnja 2022. Na stranicama e-Savjetovanja možemo pročitati i komentirati sadržaj Strategije koja je razvijena u skladu s vizijom održivog razvoja Republike Hrvatske i kaže:

"Poštujući prirodno i kulturno naslijeđe i jedinstveni identitet svih regija, stvorit ćemo održiv cjelogodišnji turizam poželjan za investicije, rad i život, koji doprinosi skladnom gospodarskom razvoju Hrvatske”.

Ministarstvo turizma i sporta koje potpisuje Nacrt definira strateške ciljeve hrvatskog turizma:


1. Cjelogodišnji i regionalno uravnoteženiji turizam,
2. Turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu,
3. Konkurentan i inovativan turizam,
4. Otporan turizam.


U skladu s navedenim ciljevima, predviđa se rast noćenja u Kontinentalnoj Hrvatskoj s 5,4 do 10,1%, kao i onaj izvan sezone sa 16 na 28,3%.

Osim broja noćenja, cilja se i na povećanje prihoda. Trenutan udio prihoda po stranom noćenju u odnosu na europski prosjek je 57%. Do 2030. bismo trebali ostvarivati 67% prosjeka prihoda po stranom noćenju.


Nepovoljna struktura smještaja i dalje problem

Strategija je već dugo u pripremi i njenih 140+ stranica, zapravo, ne donosi mnogo iznenađenja. Dobar dio teksta još uvijek prebrojava noćenja, a za niske prihode i nedostatnu kvalitetu ponude optužuje se nepovoljna struktura smještaja.
 

Iako je prošlom Strategijom bilo predviđeno smanjenje udjela privatnog smještaja, broj domaćinstava koji pružaju usluge smještaja u kućanstvima se dodatno povećao pa sad premašuje 60%. Hotelski smještaj je na čitavih 13% od ukupne smještajne ponude

Država, kao glavni alat za razvoj kvalitetnije smještajne ponude, koristi zakone pa ćemo u idućim godinama imati “usklađivanje propisa” kojim će se provesti “uravnoteženje uvjeta za sve pružatelje usluge smještaja”, stoji u Nacrtu.

Navodi se i da će se modernizirati “sustav kategorizacije smještajnih objekata te razine usluge sukladno novim trendovima u turizmu, kao i postavljanje adekvatnog sustava kontrole”.

Poticat će se prenamjena obiteljskog smještaja u male obiteljske hotele i druge inovativne vrste smještaja s dodanim vrijednostima, inkluzivan smještaj, certifikacija, razvoj pratećih djelatnosti i umrežavanje na svim razinama.


Nezadovoljstvo umrežavanjem i plasmanom domaće proizvodnje

Za izradu Strategije provedena su istraživanja stavova lokalnog stanovništva svih hrvatskih županija.

Većina ispitanih je nezadovoljna umrežavanjem turizma i ostalih gospodarskih grana, kao i uključenosti lokalnog stanovništva u razvoj turističkih proizvoda. Smatraju i da domaćoj ponudi nedostaje kreativnosti i inovativnosti.

51,3% zadovoljavajućim ocjenjuje uređenost javnih površina i očuvanost okoliša, a 59% se slaže s tim da tomu doprinosi turizam.
 

Čak 75,5% ispitanih vjeruje da turizam potiče proizvodnju autohtone hrane i pića, ali većina smatra da je plasman istih kroz turizam nedovoljno realiziran

Zanimljivo je da se 64% ispitanika ne slaže s tvrdnjom da turizam ugrožava kvalitetu lokalnog stanovništva, ali 41,8% ga proziva zbog gužvi. 44,5% je zabrinuto zbog nekontrolirane izgradnje. Od negativnih učinaka, najviše ljudi, 55%, ističe povećane troškove života do kojih dolazi uslijed razvoja turističke destinacije.

Nacrt Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine možemo komentirati do 20. kolovoza

Spremi

Zašto iznajmljivači apartmana moraju plaćati TV pretplatu?

PLACE2GO - sajam turizma koji približava daleke horizonte bit će otvoren u Areni sa slobodnim ulazom za sve posjetitelje

Dalmatia Storytelling Destination: YouTube premijera promotivnih turističkih videa

Iznajmljivači, oprez! Turistička inspekcija najavila pojačan nadzor

Postani "zeleni" domaćin: Udruga Sunce poklanja online certificiranje za članstvo u Dalmatia Green programu

Svemirski turizam: Astronomskih 55 milijuna dolara za povratnu kartu leta i smještaj među zvijezdama

3T konferencija 2020.: Je li održivi turizam naša prilika? (ODGOĐENO)

Pelješki mostodont - je li most kraći put i za upitne investicije?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Otvorene su prijave za izbor najboljih hrvatskih privatnih iznajmljivača Najiznajmljivač 2022.

Pelješki mostodont - je li most kraći put i za upitne investicije?

Popularno: