Propisi i Zakoni
8 19.3K

Zakon o ugostiteljstvu: Moći ćemo gostima poslužiti ručak i večeru, ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti stupa na snagu 17. studenoga 2018. godine. U Zakon je uvršten amandman kojim se domaćinima dopušta posluživanje ručka i večere, ali samo ako u krugu od 15 kilometara cestovne udaljenosti nema ugostitelja s uslugom prehrane

Osam dana otkako je 9. studenoga objavljen u Narodnim novinama, točnije, 17. studenoga 2018. aktualan postaje novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Konačni prijedlog Zakona je usvojen na sjednici Sabora, 17. listopada, s velikom većinom glasova. Zastupnici su predložili 5 amandmana, a usvojen je jedan, i to onaj kojim se ipak dopušta pružanje usluge pansiona privatnim iznajmljivačima - ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela.

Članak 30. pod stavkom 6. glasi: "Iznimno od stavka 3. točke 4. ovoga članka, ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, iznajmljivač koji pruža gostima uslugu smještaja, može gostima osim doručka pružati i uslugu polupansiona i/ili punog pansiona".
 

Dakle, ručak ili večera može, ali samo je više od 15 kilometara cestom do najbližeg hotela, restorana ili drugog objekta koji poslužuje hranu...

U suprotnom, sukladno stavku 3. istoga članka, domaćinu je dozvoljeno samo posluživati doručak. Ili možemo osnovati trgovačko društvo ili obrt registrirane za ugostiteljstvo, zadovoljiti kriterije opreme prostorija za pripremu i posluživanje te kontrole kvalitete hrane, kako bismo smjeli svojim gostima skuhati ručak ili večeru.
 

Nažalost, statistika koje pokazuju točan broj domaćina koji uz uslugu smještaja nude i uslugu prehrane, nema, ali neslužbena procjena glasi da je takvih domaćina oko 20 tisuća.

Svi iznajmljivači koji pružaju uslugu prehrane u kućanstvu su morali zadovoljiti dodatne kriterije propisane Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu iz siječnja 2016. godine.

Uvjeti poput visine stropa u prostoriji za pripremu hrane od 2 metra ili "koša za otpatke pokraj radne površine s poklopcem na nožno otvaranje" su blaži u odnosu na one koje moraju zadovoljiti pravne osobe ugostitelji pa je utvrđeno kako su privatni iznajmljivači nelojalna konkurencija hotelima i restoranima, zbog čega i ukidanje pansiona u obiteljskom smještaju.
 

Spomenuti  Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu će zamijeniti novi kojeg je aktualni ministar dužan uskladiti s ovim Zakonom, u roku od 30 dana od stupanja Zakona na snagu.


​Rekategorizacija privatnog smještaja

Novi Zakon propisuje i obvezu rekategorizacije za iznajmljivače koji su svoje rješenje ishodili prije rujna 2007. godine. Ovisno o starosti rješenja, propisani su i rokovi za prilagodbu i ishođenje novog rješenja.

Članak 25. propisuje da su domaćini dužni podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u skladu s odredbama novoga Zakona Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (NN 9/16, 54/16, 61/16, 69/17) ako su registrirani:
 
  • do 31. prosinca 2000. u roku od 2 godine*;
 
  • od 1. siječnja do 31. prosinca 2004. u roku 3 godine*;​
 
  • od 1. siječnja 2005. do 1. rujna 2007. godine u roku 4 godine*.

* od stupanja na snagu Zakona o ugostiteljstvu 17. studenoga 2018. godine.

Domaćini koji to ne učine u propisanom roku, smiju nastaviti s iznajmljivanjem, ali bez oznake i promocije kategorije.
 

Obveze privatnih iznajmljivača

U skladu s Člankom 32., obveze privatnih iznajmljivača su sljedeće:

1. Pružati one ugostiteljske usluge koje su odobrene rješenjem nadležnog ureda.

2. Vidno istaknuti natpis s oznakom kategorije i posebnog standarda, sukladno ishođenom rješenju, na ulazu u objekt ili u neposrednoj blizini.

3. Istaknuti u svakom objektu vrstu i kategoriju objekta te posebnog standarda, cjenik usluga s informacijom da je boravišna pristojba uključena u cijenu. Navedenih cijena se moramo pridržavati.

4. Imati utvrđene normative, pružati usluge po utvrđenim normativima te na zahtjev gosta predočiti utvrđene normative na uvid.

5. Izdati gostu čitljiv i točan račun sa svim potrebnim elementima, osim u slučaju da račun za usluge pružene gostu izdaje turistička agencija

6. Voditi popis gostiju na propisani način, osim u slučaju da popis gostiju vodi turistička agencija.

7. Istaknuti na vidljivom mjestu objektu način podnošenja pisanog prigovora te omogućiti isto gostu poštom, telefaksom ili e-mailom. Odmah potvrditi primitak prigovora, odgovoriti na prigovor u roku od 15 dana te voditi evidenciju prigovora uz čuvanje od godine dana od primitka prigovora.
 

Obveza isticanja PDV ID broja

Novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti od 17. studenoga je propisano da je iznajmljivač, prilikom reklamiranja i oglašavanja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije, obvezan istaknuti PDV identifikacijski broj, sukladno Članku 32., stavak (2), kojima se propisuju obveze iznajmljivača.

Ostaje isticanje oznake o zabrani usluživanja i konzumacije alkohola osobama mlađim od 18 godina na vidljivom mjestu, neovisno o tome poslužuje li ili ne iznajmljivač alkoholna pića.

Ostale odredbe i detalji na Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18).
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Mikrobilje Zlarina - otoka na kojem održivost nije samo priča

Oglašavanje smještaja u pandemiji: U oglasu pokažimo brigu o sigurnosti gostiju

KVIZ UTORKOM: Baranja - istočna zvijezda sjajna u 10 lakih pitanja

Maslinarstvo i turizam nude potencijal u nizu vrhunskih doživljaja - od uljnih spa do interpretacijskih centara

Tapete u kupaonici: Je li pametno postaviti tapete u kupaonicu?

​6 tajni lijepe blagovaonice: Kako pametno isplanirati prostor blagovaonice?

Osmo svjetsko čudo ugroženo zbog klimatskih promjena

8 komentara Uključi se u raspravu
Krešimir - Karlovac 14.11.2018 13:49
A da istaknemo na vidljivom mjestu i način upravljanjaq Space shuttleom mada ga ne koristimo niti nudimo gostima? I odredimo neku lijepu tarifu kazne...
Petar - Omiš 08.03.2019 11:15
Kako tumačiti situaciju ako ste oglašavanje objekta naručili i platili pravnoj osobi koja je porezni obveznik u HR, a ona taj oglas objavljuje na svojoj domeni u HR i još desetak domena u EU. Da li je na stranoj domeni potrebno istaknuti PDV ID ?
Cimerfraj.hr 13.03.2019 16:19
Poštovani Petre, kao što smo već više puta pisali, preporučljivo je imati i isticati PDV ID. Međutim, nismo to obvezni ako poslujemo s oglašivačem koji ima sjedište u RH. Tako je i u ovom slučaju, iako su domene na različitim jezicima i internetskim adresama, sve pripadaju jednoj pravnoj osobi sa sjedištem u RH. Lp.
Odgovori
Rodoljub 21.01.2020 15:40
Zanima me, ukoliko bih napravio objekt, kuća sa cca 10 spavaćih soba, a želio bih gostima ponuditi jelo, doručak i večeru, uz normalne tehničke uvjete koje treba sprovesti, da li moram zaposliti kvalificiranog kuhara ili taj dio pripreme jela može obavljati moja supruga koja nije kuhar po struci?
Cimerfraj.hr 18.02.2020 14:14
Poštovani g. Rodoljub, za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu uz uslugu prehrane, ne morate zaposliti kuhara. Jelo može pripremati Vaša supruga, ali prema utvrđenim normativima koje morate pružiti na uvid gostu ako zatraži.
Odgovori
ivan - Podgora 14.04.2020 16:00
Pravo na ponudu jela samo ako u krugu od 15 km nema restoran... Bože zašto mi imamo tako glupe ljude koji donose ovako glupe zakone. Kako avionski gost npr. da dođe do takvog restorana?
Ivan - Rakovica 10.01.2022 13:38
Da li za davanje večere u objektu ili u krugu objekta treba imati otvoren obrt ili firmu?
Cimerfraj.hr 11.01.2022 13:43
Poštovanje, g. Ivane, ovisi pružate li uslugu smještaja u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Ako ste privatni iznajmljivač koji pruža uslugu smještaja u svojem kućanstvu, prema aktualnom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, smijete poslužiti svojim gostima samo doručak. Za sve ostalo će biti potrebna registracija drugačijeg subjekta. Vlasnici OPG-ova smiju posluživati obroke s namirnicama koje su pretežno iz vlastitog uzgoja.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako sami popuniti PDV obrasce i prijaviti porez na proviziju?

PDV ID broj za privatne iznajmljivače

Popularno: