Propisi i Zakoni
8 23.1K

Zakon o ugostiteljstvu: Moći ćemo gostima poslužiti ručak i večeru, ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti stupa na snagu 17. studenoga 2018. godine. U Zakon je uvršten amandman kojim se domaćinima dopušta posluživanje ručka i večere, ali samo ako u krugu od 15 kilometara cestovne udaljenosti nema ugostitelja s uslugom prehrane

Osam dana otkako je 9. studenoga objavljen u Narodnim novinama, točnije, 17. studenoga 2018. aktualan postaje novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. Konačni prijedlog Zakona je usvojen na sjednici Sabora, 17. listopada, s velikom većinom glasova. Zastupnici su predložili 5 amandmana, a usvojen je jedan, i to onaj kojim se ipak dopušta pružanje usluge pansiona privatnim iznajmljivačima - ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela.

Članak 30. pod stavkom 6. glasi: "Iznimno od stavka 3. točke 4. ovoga članka, ako u krugu od 15 kilometara cestovne linije nema objekta registriranog za pružanje ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, iznajmljivač koji pruža gostima uslugu smještaja, može gostima osim doručka pružati i uslugu polupansiona i/ili punog pansiona".
 

Dakle, ručak ili večera može, ali samo je više od 15 kilometara cestom do najbližeg hotela, restorana ili drugog objekta koji poslužuje hranu...

U suprotnom, sukladno stavku 3. istoga članka, domaćinu je dozvoljeno samo posluživati doručak. Ili možemo osnovati trgovačko društvo ili obrt registrirane za ugostiteljstvo, zadovoljiti kriterije opreme prostorija za pripremu i posluživanje te kontrole kvalitete hrane, kako bismo smjeli svojim gostima skuhati ručak ili večeru.
 

Nažalost, statistika koje pokazuju točan broj domaćina koji uz uslugu smještaja nude i uslugu prehrane, nema, ali neslužbena procjena glasi da je takvih domaćina oko 20 tisuća.

Svi iznajmljivači koji pružaju uslugu prehrane u kućanstvu su morali zadovoljiti dodatne kriterije propisane Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu iz siječnja 2016. godine.

Uvjeti poput visine stropa u prostoriji za pripremu hrane od 2 metra ili "koša za otpatke pokraj radne površine s poklopcem na nožno otvaranje" su blaži u odnosu na one koje moraju zadovoljiti pravne osobe ugostitelji pa je utvrđeno kako su privatni iznajmljivači nelojalna konkurencija hotelima i restoranima, zbog čega i ukidanje pansiona u obiteljskom smještaju.
 

Spomenuti  Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu će zamijeniti novi kojeg je aktualni ministar dužan uskladiti s ovim Zakonom, u roku od 30 dana od stupanja Zakona na snagu.


​Rekategorizacija privatnog smještaja

Novi Zakon propisuje i obvezu rekategorizacije za iznajmljivače koji su svoje rješenje ishodili prije rujna 2007. godine. Ovisno o starosti rješenja, propisani su i rokovi za prilagodbu i ishođenje novog rješenja.

Članak 25. propisuje da su domaćini dužni podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu u skladu s odredbama novoga Zakona Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu (NN 9/16, 54/16, 61/16, 69/17) ako su registrirani:
 
  • do 31. prosinca 2000. u roku od 2 godine*;
 
  • od 1. siječnja do 31. prosinca 2004. u roku 3 godine*;​
 
  • od 1. siječnja 2005. do 1. rujna 2007. godine u roku 4 godine*.

* od stupanja na snagu Zakona o ugostiteljstvu 17. studenoga 2018. godine.

Domaćini koji to ne učine u propisanom roku, smiju nastaviti s iznajmljivanjem, ali bez oznake i promocije kategorije.
 

Obveze privatnih iznajmljivača

U skladu s Člankom 32., obveze privatnih iznajmljivača su sljedeće:

1. Pružati one ugostiteljske usluge koje su odobrene rješenjem nadležnog ureda.

2. Vidno istaknuti natpis s oznakom kategorije i posebnog standarda, sukladno ishođenom rješenju, na ulazu u objekt ili u neposrednoj blizini.

3. Istaknuti u svakom objektu vrstu i kategoriju objekta te posebnog standarda, cjenik usluga s informacijom da je boravišna pristojba uključena u cijenu. Navedenih cijena se moramo pridržavati.

4. Imati utvrđene normative, pružati usluge po utvrđenim normativima te na zahtjev gosta predočiti utvrđene normative na uvid.

5. Izdati gostu čitljiv i točan račun sa svim potrebnim elementima, osim u slučaju da račun za usluge pružene gostu izdaje turistička agencija

6. Voditi popis gostiju na propisani način, osim u slučaju da popis gostiju vodi turistička agencija.

7. Istaknuti na vidljivom mjestu objektu način podnošenja pisanog prigovora te omogućiti isto gostu poštom, telefaksom ili e-mailom. Odmah potvrditi primitak prigovora, odgovoriti na prigovor u roku od 15 dana te voditi evidenciju prigovora uz čuvanje od godine dana od primitka prigovora.
 

Obveza isticanja PDV ID broja

Novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti od 17. studenoga je propisano da je iznajmljivač, prilikom reklamiranja i oglašavanja usluga s poreznim obveznicima iz Europske unije, obvezan istaknuti PDV identifikacijski broj, sukladno Članku 32., stavak (2), kojima se propisuju obveze iznajmljivača.

Ostaje isticanje oznake o zabrani usluživanja i konzumacije alkohola osobama mlađim od 18 godina na vidljivom mjestu, neovisno o tome poslužuje li ili ne iznajmljivač alkoholna pića.

Ostale odredbe i detalji na Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18).
Spremi

Fiskalizacija za iznajmljivače pred vratima?!

Domaća ćakula: `I da smo se sreli u nekim drugim okolnostima, isto bismo postali prijatelji´

Zaštitne maske - kako ih možemo izraditi sami?

Sve što privatni iznajmljivači trebaju znati o novom porezu na nekretnine

Prosječna cijena apartmana: Koliko iznosi i o čemu ovisi cijena najma apartmana?

150 bespovratnih eura za financiranje marketinških aktivnosti privatnih iznajmljivača grada Rovinja

Jesmo li slušali na satovima geografije pa zapamtili kakvo bogatstvo su naše rijeke?

Koliko često treba mijenjati madrace u apartmanima?

8 komentara Uključi se u raspravu
Krešimir - Karlovac 14.11.2018 13:49
A da istaknemo na vidljivom mjestu i način upravljanjaq Space shuttleom mada ga ne koristimo niti nudimo gostima? I odredimo neku lijepu tarifu kazne...
Petar - Omiš 08.03.2019 11:15
Kako tumačiti situaciju ako ste oglašavanje objekta naručili i platili pravnoj osobi koja je porezni obveznik u HR, a ona taj oglas objavljuje na svojoj domeni u HR i još desetak domena u EU. Da li je na stranoj domeni potrebno istaknuti PDV ID ?
Cimerfraj.hr 13.03.2019 16:19
Poštovani Petre, kao što smo već više puta pisali, preporučljivo je imati i isticati PDV ID. Međutim, nismo to obvezni ako poslujemo s oglašivačem koji ima sjedište u RH. Tako je i u ovom slučaju, iako su domene na različitim jezicima i internetskim adresama, sve pripadaju jednoj pravnoj osobi sa sjedištem u RH. Lp.
Odgovori
Rodoljub 21.01.2020 15:40
Zanima me, ukoliko bih napravio objekt, kuća sa cca 10 spavaćih soba, a želio bih gostima ponuditi jelo, doručak i večeru, uz normalne tehničke uvjete koje treba sprovesti, da li moram zaposliti kvalificiranog kuhara ili taj dio pripreme jela može obavljati moja supruga koja nije kuhar po struci?
Cimerfraj.hr 18.02.2020 14:14
Poštovani g. Rodoljub, za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu uz uslugu prehrane, ne morate zaposliti kuhara. Jelo može pripremati Vaša supruga, ali prema utvrđenim normativima koje morate pružiti na uvid gostu ako zatraži.
Odgovori
ivan - Podgora 14.04.2020 16:00
Pravo na ponudu jela samo ako u krugu od 15 km nema restoran... Bože zašto mi imamo tako glupe ljude koji donose ovako glupe zakone. Kako avionski gost npr. da dođe do takvog restorana?
Ivan - Rakovica 10.01.2022 13:38
Da li za davanje večere u objektu ili u krugu objekta treba imati otvoren obrt ili firmu?
Cimerfraj.hr 11.01.2022 13:43
Poštovanje, g. Ivane, ovisi pružate li uslugu smještaja u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Ako ste privatni iznajmljivač koji pruža uslugu smještaja u svojem kućanstvu, prema aktualnom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, smijete poslužiti svojim gostima samo doručak. Za sve ostalo će biti potrebna registracija drugačijeg subjekta. Vlasnici OPG-ova smiju posluživati obroke s namirnicama koje su pretežno iz vlastitog uzgoja.
Odgovori
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako sami popuniti PDV obrasce i prijaviti porez na proviziju?

PDV ID broj za privatne iznajmljivače

Popularno: