Aktualno
1 2.8K

"Postaje li Hrvatska preskupa strancima za odmor?"

Naslov je nedavno objavljen na stranicama jednog našeg medija i preuzet ovdje da bismo na njega dali odgovor. Odgovor je: Ne. Zašto smo toliko sigurni da nismo?

Kampanja sijanja straha među poduzetnicima u turizmu i prozivanja skupoće za tobožnje potkopavanje temelja hrvatskog turizma već je uzela maha u domaćem medijskom prostoru. Sami sebi smo najgori promotori (čitaj: neprijatelji) pa već vičemo "skupo je" plašeći tako naše vjerne goste, dok njemački RTL prenosi kako su cijene u Hrvatskoj "eksplodirale".

Međutim, statistike govore upravo suprotno, a niz stranih turističkih blogova ističe kako Hrvatska je skuplja od susjednih zemalja, ali ne i od Slovenije, te kako još uvijek nudi vrijednost za novac i značajno je povoljnija od zapadnih europskih zemalja, čak i od Grčke.


Domaće pivo uz Jadransko more

Internetski servis Numbeo je poznata destinacija za sve koji žele pronaći podatke o troškovima života, cijenama stanovanja, hrane i pića, prihodima, kriminalitetu, kvaliteti života i drugim relevantnim statistikama po gradovima i zemljama Europe i svijeta. Mnogi ga koriste kao pomoć prilikom planiranja putovanja ili selidbe.

Prema informacijama navedenog servisa o cijenama pola litre domaćeg točenog piva po restoranima diljem Europe, Hrvatska se nalazi u drugoj polovici ljestvice. S 10,09 eura najskuplji je Reykjavik na Islandu, a slijedi ga norveški Bergen, gdje ćemo također za guštanje u hladnim mjehurićima morati izdvojiti oko 10 eura. Većina skandinavskih zemalja se nalazi u vrhu ljestvice, nisu značajno povoljnija odredišta u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji, Francuskoj ili Nizozemskoj. 

Tek na 105. mjestu ćemo pronaći Split s prosječnom cijenom politrenke piva od 3,31 euro, Zagreb je na 116. s cijenom od 2,97, Rijeka je 118. s 2,65, 138. je Osijek s najpovoljnijom cijenom koja iznosi 2,13 eura. Ljestvica broji 165 gradova, a najpristupačnije su cijene piva u Ukrajini, Bjelorusiji, Rusiji i mađarskom Debrecenu, gdje se pola litre može popiti za 1,03 euro. 


Idemo u Slavoniju

Obrok u restoranu srednje kvalitete, u tri slijeda za dvoje, najviše ćemo platiti u Ženevi - čak 127,20 eura, dok je hrvatski najskuplji grad opet Split s cijenom od 55,00 eura na 89. mjestu ljestvice koja broji 165 gradova. Od našeg najjeftinijeg grada Osijeka koji zauzima 140. mjesto, povoljniji su samo gradovi u Ukrajini, Srbiji, Rusiji, Bjelorusiji, Moldaviji, Bugarskoj, kao i makedonsko Skopje i BiH Sarajevo.

Po sredini ljestvice smo i po cijenama taxi prijevoza. Na 100. mjestu od 165 gradova je Zagreb po cijeni mjesečnog najma jednosobnog apartmana u centru grada čija prosječna cijena je oko 655 eura. Želimo li takav stan unajmiti u Londonu, morat ćemo iskeširati 2622 eura, u Dublinu 2049, o Amsterdamu ni sanjati bez 1874 eura za mjesečni najam, Milano će nam biti dostupan za 1442 eura, za 1240 Barcelona.


Ne vjeruj Dancima kada kavu donose

Po cijeni kave s mlijekom u restoranima smo 120. od 172. U danskom Kopenhagenu ćemo platiti najskuplju na svijetu od skoro 6 eura, nećemo jeftino proći ni u austrijskom Salzburgu koji je na 31. mjestu s 3,84 eura za šalicu tople tekućine. 

Kilogram govedine u Švicarskoj je u prosjeku oko 51 euro, kod nas je prosjek od 10 eura. Skuplja je Slovenija s 11 eura.
 

Prosječna cijena obroka u McDonaldsu (budimo realni, mnogi turisti se hrane upravo u Mekiću) nas svrstava među najjeftinije zemlje u Europi, od nas povoljnije McObroke imaju samo Poljska, Mađarska i Rumunjska


Hrvatska preskupa za kriminalce

Po nečemu smo slični sa Švicarskom. Indeks kriminala nam je jednako nizak, čak je naš i nešto niži pa u tom segmentu, po svim parametrima, zauzimamo samo dno tablice. Mi se (još uvijek?) sigurno šećemo svojim ulicama noću i ne strahujemo od džepara po centrima gradova. Možda smo preskupi za kriminalce? Naša policija ne mora čuvati ulice pa raznosi kazne za prometne prekršaje. 

Skupoću i kriminal sigurno nećemo moći okriviti za loše turističke rezultate. A zašto bi i bili loši? Nema razloga da se ne veselimo još jednoj sezoni, koja bi lako i po svemu mogla biti - još bolja od prethodne.
Spremi

Program Welcome: Kamata i do 0 % za privatne iznajmljivače Zadarske županije

Zakašnjeli zahtjevi za odgodu prve rate plaćanja paušala odbijeni, otpis druge svima bez podnošenja zahtjeva

Žuta boja za zidove: 8 savjeta zašto (ne)odabrati žutu boju za zid

Kratka povijest turizma u Hrvatskoj

DOMOS Rent: Koja je cijena jedinstvenog osiguranja za vaš apartman?

Zašto wellness turizam nije rezerviran samo za hotele i kako nam može donijeti rezervacije izvan sezone

Žene u turizmu: Više ih je i obrazovanije su, ali zarađuju 14,7% manje od muških kolega za jednake poslove

​Radijator na struju: Isplati li se i kako funkcionira takva vrsta grijanja?

1 komentara Uključi se u raspravu
jakica - Zagreb 15.02.2024 09:44
Slažem se ko stara cigla 15ica
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

KVIZ UTORKOM: 10 hrvatskih inovatora i vizionara čije ideje bismo trebali poznavati

​Sigurnost u prometu je turistima važna kod odabira iduće destinacije za putovanje

Popularno: