Aktualno
1 21.8K

Potvrda o uplaćenoj rezervaciji smještaja u lockdownu – propusnica preko županijskih granica?

Odlukom Nacionalnog stožera, od 23. prosinca je ograničeno kretanje među županijama. Mnogi koji su rezervirali smještaj za blagdane su ostali zatečeni, no unatoč prvotnim najavama, smjet će putovati do svojih odredišta. Kako?

Stožer civilne zaštite RH je 18. prosinca donio odluku o Zabrani napuštanje županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj. U skladu s tom odlukom, od 23. prosinca će se među županijama odvijati samo nužan promet, a sva kretanja iz razonode će biti zabranjena.
 
Prema prvim najavama, a prije donošenja Odluke, zabrana se trebala odnositi i na sve one koji su rezervirali smještaj za blagdane, za sve one koji namjeravaju ispratiti ovu godinu u apartmanima, sobama i kućama za odmor u drugim županijama – trebala, ali Stožer je ipak odlučio da će dokaz o uplaćenoj rezervaciji biti jamstvo za izdavanje propusnica.
 

Iako je prethodnom odlukom Stožera zabranjen rad ugostiteljskih objekata, smještajnim objektima je dozvoljen rad, a rade i restorani u sklopu tih smještajnih objekata, ali isključivo za svoje goste

Tako je mnogima, koji ne žele blagdane provesti u svojim kućama, omogućen boravak drugdje u ponešto drugačijim, epidemiološki izmijenjenim uvjetima. Mnogi su se odlučili na bukiranje smještaja, možda zato što ta mogućnost donosi privid normalnosti i pruža nam priliku da nakratko izađemo iz svojih domova, na koje smo manje - više osuđeni posljednjih tjedana.

 
 

Kako do propusnice na temelju rezervacije?

Prema objavi na stranicama HTZ-a, tzv. turističke propusnice će moći dobiti svi oni koji dostave "dokaz o uplaćenoj rezervaciji u smještajnom objektu, a do stupanja na snagu ove Odluke, odnosno izvršenoj uplati do 23. prosinca 2020. godine".
 
To zapravo znači da, uz zahtjev za izdavanje propusnice, treba priložiti potvrdu o rezervaciji (voucher), ali i potvrdu o uplati smještaja, provedenu do 23. prosinca, kada Odluka Stožera stupa na snagu,
 

S obzirom na to da nije jasno definirano radi li se o uplati akontacije ili cjelokupnoj uplati cijene smještaja, najbolje je u potvrdi navesti da je smještaj uplaćen u cijelosti te priložiti dokaz o uplati iznosa koji je naveden na potvrdi

Zahtjev za izdavanje propusnice se podnosi prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe koja podnosi zahtjev, a odobrava ga županijski stožer.

Zahtjev se podnosi na stranici ePropusnice. Prema Uputi za primjenu Odluke o zabrani napuštanja prebivališta ili boravišta, zahtjev za dobivanje propusnice u slučaju odlaska "u hotele ili druge smještajne objekte" se podnosi Ravnateljstvu civilne zaštite

U sustavu ePropusnice to izgleda ovako:

Sustav ePropusnice
 
Oni koji nemaju mogućnost pristupa sustavu ePropusnice, zahtjev mogu podnijeti na e-mail adresu Ravnateljstva civilne zaštite - propusnica@civilna-zastita.hr.
 

PCR test za strance

Strani državljani koji imaju rezerviran smještaj u domaćim turističkim objektima, na ulazu u Hrvatsku trebaju predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Ako nemaju takav test, smiju doći do odredišta, ali se odmah po dolasku testirati i ostati u izolaciji do negativnog rezultata testa.
 

Strancima propusnica nije potrebna za kretanje preko granica županija

Inače, nužnost posjedovanja testa se određuje po sustavu semafora pa se stranci iz zemalja koje su na karti označene zelenim, ne moraju testirati. Nažalost, u ovom trenutku, u Europi gotovo da nema takve zemlje, ali test nije potreban za strance koji stižu iz Australije, Novog Zelanda, Japana, Singapura, Južne Koreje, Ruande, Tajlanda, Kine i Urugvaja.
 

Više od 10 osoba ili osobe iz više od 2 kućanstva

Na naše ponašanje u blagdanskim danima, utjecat će još jedna odluka Stožera - Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, donesena također  18. prosinca.
 

Tom odlukom je dopušteno okupljanje na privatnim svečanostima do 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva

Takva odredba dovodi u nezgodnu situaciju sve naše domaćine koji iznajmljuju kuće za odmor i apartmane s mogućnošću smještaja više osoba. Što ako je npr. kuću za odmor rezerviralo više odraslih iz više od dva različita kućanstva?
 
Bez obzira na to kakav je naš stav o lockdownu, učinkovitosti ograničenja i radu Stožera, poštivanje aktualnih mjera je nužno, ne samo zbog zdravlja, već i zato da izbjegnemo neugodne situacije te da u neugodne situacije ne dovedemo druge. Ispratimo godinu odgovorno i provedimo blagdane odmjereno. Putujmo odgovorno. Informirajmo se i ugostimo odgovorno.

U našoj Download zoni možete preuzeti primjer vouchera kojeg možete prilagoditi za izdavanje potvrde o rezervaciji svojim gostima.

Spremi

Turska - od presađivanja kose do liječenja raka u najpopularnijoj destinaciji za medicinski turizam u Europi

Od Therese May do Edwarda Nortona - Globalni sumit Svjetskog turističkog vijeća u Rijadu s više od 3000 sudionika

9 savjeta uspješnih domaćina: Kakav dizajn apartmana je privlačan gostima?

Turizam i dalje najbrže rastući segment svjetske ekonomije s procjenom vrijednosti od 15,5 bilijuna USD do 2033.

​Sredstvo protiv plijesni – kako očistiti plijesan na zidu i može li se spriječiti

Turizam posljednje šanse: U potrazi za destinacijama i doživljajima koji nestaju

​Snimanje apartmana dronom: 5 savjeta kako uz snimanje dronom do bolje popunjenosti smještaja

Digitalni higrometar: Što je higrometar i zašto je važan za vaš dom?

1 komentara Uključi se u raspravu
Vladimir 26.12.2020 11:21
Poštovani. Stranac kod ulaska u zemlju mora imati negativan test. Kako je kod povratka stranca iz naše zemlje? Da li mora, kod nas, napraviti ponovo test da bi mogao napustiti Hrvatsku? Hvala.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Što je žuta knjižica i zašto bi mogla biti važna za turizam u 2021.?

​Kupujmo banijsko: Popis proizvođača i OPG-ova za podršku potresom opustošenim područjima

Popularno: