Aktualno
15K

Granice otvorene za građane deset europskih zemalja - brže u Hrvatsku preko stranice Enter Croatia

Više nije potrebno dokazivati razlog ulaska u RH za građane deset europskih zemalja s povoljnom epidemiološkom slikom, a brži prijelaz granice svim strancima će omogućiti prethodna registracija na entercroatia.mup.hr

U četvrtak 28. svibnja 2020. Stožer civilne zaštite RH je donio Odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Tom Odlukom su državljani 10 europskih zemalja s povoljnom epidemiološkom situacijom izuzeti od dokazivanja razloga prelaska državnih granica RH.
 

Radi se o Česima, Mađarima, Austrijancima, Estoncima, Latvijcima, Litvancima, Poljacima, Slovencima, Nijemcima i Slovacima, a koji će moći ulaziti u hrvatsku jednako kao i prije pojave Covid-19

Naravno, epidemiološka kontrola ostaje, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Epidemiološka kontrola podrazumijeva i evidenciju ulazaka uz prikupljanje dodatnih podataka, poput adrese odredišta i kontakata, u slučaju potrebe za epidemiološkom kontrolom.


Brza registracija za brzi prelazak granice

Zbog toga se svim građanima navedenih zemalja preporučuje registracija na internetskoj stranici entercroatia.mup.hr, kako bi se skratilo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima radi prikupljanja potrebnih podataka. 

Trenutno je registracijski obrazac na entercroatia.mup.hr dostupan na hrvatskom i engleskom jeziku, ali će idućih dana biti preveden i na ostale jezike za građane navedenih zemalja.
 

Svi stranci koji se registriraju putem navedene internetske adrese će na svoju e-mail adresu dobiti potvrdu o registraciji i sve aktualne upute i preporuke HZJZ-a

Oni koji ne obave online registraciju, i dalje će to moći učiniti na graničnom prijelazu, ali u posebnoj traci i uz neodređeno vrijeme čekanja.
 

Trećina prošlogodišnjeg prometa

Jučer je u Hrvatsku ušlo 28.227 stranaca, od čega je 12.972 stranaca doputovalo osobnim vozilima. Istoga datuma prošle godine je u Hrvatsku ušlo 99.808 stranaca, od čega je 33.392 doputovalo osobnim vozilima. Trenutno smo na nešto oko 38 posto prošlogodišnjeg prometa na cestovnim graničnim prijelazima. 

Spremi

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

Zbog uvođenja eura, novi obrazac TZ 2 za obračun članarine u turističkim zajednicama u 2023.

Je li čišćenje snijega ispred kuće za odmor i apartmana dobra ili loša ideja?

Kako postati iznajmljivač u sedam koraka

Potvrda o uplaćenoj rezervaciji smještaja u lockdownu – propusnica preko županijskih granica?

10 savjeta za bolji booking i zadovoljne goste

Nova vrsta luksuza - smještaj kod domaćina u izoliranim ruralnim područjima

Tepisi za dnevni boravak: Kakav tepih odabrati za moderan izgled dnevne sobe?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Gdje provjeriti važeće mjere prelaska državnih granica Hrvatske i ostalih zemalja u svijetu?

Lošinj ujedinjen u promociji destinacije - brojni privatni iznajmljivači uključeni u akciju "Ferry free"

Popularno: