Aktualno
1.2K

Turističke brojke u porastu, inflacija u padu

Stopa inflacije u padu peti mjesec zaredom i prvi put ispod 10%, Praznik rada s gotovo 50% više turističkih dolazaka najavio sezonu koja bi mogla biti rekordna

Prema sustavu eVisitor, tijekom produženog vikenda zbog Praznika rada u Hrvatskoj je ostvareno preko 256 tisuća dolazaka i više od 890 tisuća noćenja. To predstavlja porast od 49% u dolascima i 42% u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najviše noćenja ostvareno je u Istri, Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a najpopularnije destinacije su Dubrovnik, Poreč, Rovinj, Umag, Zagreb i Split.

U prva četiri mjeseca ove godine ostvareno je više od 2 milijuna dolazaka i 5,9 milijuna noćenja, što predstavlja rast od 28% u dolascima i 17% u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te rast od 4% u noćenjima u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Najviše noćenja ostvareno je u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču i Opatiji, a najviše gostiju dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, BiH, Italije, UK-a i SAD-a.


Travanj optimizma

Tijekom travnja ostvareno je preko 1,1 milijun dolazaka i 3,3 milijuna noćenja, što predstavlja porast od 26% u dolascima i 16% u noćenjima u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Zagreb, Dubrovnik, Rovinj, Split, Poreč i Opatija bilježe najviše noćenja gostiju mahom iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Austrije, BiH, Italije, Velike Britanije i SAD.

S druge strane, iako je godišnja stopa inflacije u travnju iznosila 8,8% to je već peti mjesec zaredom da ista opada. Državni zavod za statistiku (DZS) je objavio da je prvi put nakon godinu dana ispod 10 posto. U ožujku 2023. je stopa inflacije iznosila 10,7%.

Međutim, Indeks potrošačkih cijena za osobnu potrošnju u travnju 2023. u odnosu na travanj lani je bio viši za 8,8% i u odnosu na ožujak 2023. viši za 0,9%. Ukupni pad stope inflacije možemo zahvaliti cijenama energije. Iz HNB-a izjavljuju da su, "u nešto manjoj mjeri, usporavanju pridonijele i cijene hrane, uključujući alkohol i duhan, čije je poskupljenje u travnju bilo znatno manje izraženo u odnosu na isti mjesec prošle godine. No, unatoč tome, godišnji rast cijena hrane i dalje je visok te je doprinos cijena hrane ukupnoj inflaciji najveći među glavnim komponentama".
 

Prognoza daljnje inflacije u padu

Daljnje postupno usporavanje inflacije se očekuje u idućim mjesecima s prognozama da bi stopa na kraju godine mogla iznositi oko 5 posto, s prosječnom godišnjom stopom inflacije za 2023. od oko 7 posto.
Spremi

Ljubimica jesenskih kuharica bundeva: Recepti za slatka i sla(s)na jela

Kulturne konferencije – kulturne težnje hrvatskog turizma

​Kad započinje sezona rezervacija smještaja i kako se kvalitetno pripremiti?

Opremanje blagovaonice: Kako iskoristiti stare stolice u novoj blagovaonici?!

Kako do direktnih rezervacija i većih prihoda bez astronomskih provizija

​Ideje za vrt i uređenje dvorišta za lakše održavanje i neodoljive Instagram fotografije gostiju

Turizam kao stimulans za pranje novca na tržištu nekretnina

Humanitarna akcija More ljubavi: Istarski iznajmljivači za potrebitu djecu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Bespovratne potpore ruralnom turizmu Osječko-baranjske županije

Kako privući rezervacije za rujan i listopad?

Popularno: