Dizajn
1.6K

​Gradnja bazena: Kako odabrati idealne pločice za bazen?

Planirate gradnju bazena i zanima vas koje su idealne pločice za bazen? Interesira vas koje karakteristike ima kvalitetna pločica za bazen i na što pripaziti kod kupnje? Kako će mudro odabrane pločice za bazen uljepšati vašu okućnicu i pružiti vašem domu ili apartmanu dozu luksuza?

Gradnja bazena složen je i skupocjen posao, koji u konačnici donosi mnoštvo zabave i pogodnosti. Bilo da bazen koristite za vlastite potrebe ili ga planirate iznajmljivati u sklopu smještaja, sigurno želite da se vaš bazen uklapa u vašu okućnicu i da izgleda lijepo.

Vrlo važnu ulogu u finalnom izgledu bazena svakako imaju pločice. Kvalitetne pločice za bazen moraju imati vrhunska tehnička svojstva kako bi se osigurala dugotrajnost korištenja bazena, a ujedno trebaju pružiti lijep i ekskluzivan izgled bazena. Ako se pitate kako odabrati idealne pločice za bazen, odgovore saznajte u nastavku:

kako odabrati pločice za bazen


Nisu sve pločice idealne za bazen

Prije svega trebate biti svjesni činjenice da nisu sve pločice namijenjene za korištenje na bazenu. Naime, ovisno o vrsti i kvaliteti, različite pločice imaju različita tehnička svojstva – i samim time ne odolijevaju sve jednako kvalitetno uvjetima koji vladaju u bazenu.

Prilikom odabira pločica za bazen trebate se voditi i preporukama stručnjaka, ali i vlastitim izborom oku ugodnog dizajna. Dakako, ponuda je puno pa u konačnici možete odabrati one pločice koje vam se sviđaju i koje se vizualno uklapaju u vaš prostor i bazensko okruženje.

fotografije na bazenu


Kreativnost za fotografije vrijedne spomena

Ako bazen gradite s ciljem poboljšanja smještajne ponude, onda svakako trebate puno pažnje usmjeriti na sam dizajn bazena. Naime, gosti, koji su spremni platiti smještaj s bazenom, uglavnom očekuju da će u tom bazenu moći u potpunosti uživati. Također, gosti će vrlo rado napraviti atraktivne selfije na bazenu – pa samim time bazen mora biti očaravajuće lijep i umjereno jedinstven.
 

Pločice mogu u potpunosti promijeniti sam izgled bazena pa je važno da odaberete ono što vam se sviđa i što se uklapa u okruženje

Klasične plave pločice standardan su izbor i većina plivača je na njih je navikla, no uvijek u plavu kombinaciju možete ukomponirati i neke druge svjetlije ili tamnije nijanse. Dakako, možete se i opuštenije zaigrati s bojama pa odabrati kombinacije koje niste još do sada vidjeli, a koje će se kvalitetno uklopiti u vaš dom i dvorište. Zaigrajte se i stvorite nešto jedinstveno.

hidroizolacija bazena pločice


Pločice za kvalitetnu hidroizolaciju bazena

Beton nema kvalitetna hidroizolacijska svojstva jer djelomično upija vodu, a može je propuštati i kroz sitne pukotine koje se nalaze u samom betonu.
 

Kako bi se spriječilo gubljenje vode, potrebno je bazen kvalitetno hidroizolirati. Rješenje tog problema nazire se u kvalitetnim bazenskim pločicama s niskim koeficijentom apsorbiranja vode

Pločice za bazen treba odlikovati visoka čvrstoća koja će podnijeti pritisak velikog volumena vode. No, ujedno trebaju biti i fleksibilne kako bi uspješno apsorbirale veliki tlak i spriječile dodatna naprezanja materijala. Sve navedene karakteristike trebale bi osigurati dugotrajnost bazena te spriječiti bilo kakva neželjena događanja.

kupanje na bazenu


Pločice za bazen otporne na promjene temperature i kemikalije

Pločice u bazenu povremeno dolaze u doticaj s agresivnim kemikalijama, posebice kada pričamo o čišćenju bazena. Klasične pločice ponekad reagiraju s kemikalijama kao što je klor pa samim time nisu pogodne za postavljanje u bazenu.
 

Želite li održati predivan bazen dugo godina, svakako odaberite pločice otporne na kemikalije

Uz kemikalije koje su sastavni dio održavanja bazena, pločice u bazenu trebaju biti otporne i na udarce kako s vremenom ne bi došlo do njihova oštećenja. Dakako, u bazenu će uslijed djelovanja vode doći i do velikih promjena temperature pa prilikom kupnje pločica svakako pripazite da su otporne na velike temperaturne promjene.

pločice za bazen savjeti
 

Protuklizne pločice za sigurnost tijekom kupanja u bazenu

Skliske pločice mogu biti veliki problem, posebice ako će se u bazenu zabavljati mlađe generacije koje su sklone jurnjavi i nestašnom ponašanju. Padovi na skliskim pločicama mogu biti itekako opasni i dovesti do ozbiljnih ozljeda glave i drugih dijelova tijela. Stoga, želite li povećati razinu sigurnosti u i oko bazena, svakako savjetujemo da odaberete pločice s protukliznim svojstvima.
 

Površina pločica bi trebala biti djelomično hrapava, a posebice je to važno za područje oko bazena ili stepenice kojima se ulazi u bazen

Iako je poželjeno da površina pločica bude hrapava, svakako pripazite da pločice nemaju poroznih svojstava. Naime, pločice s porama mogu poslužiti kao veliko uzgajalište raznih mikroorganizama, bakterija i pljesni – što svakako nije poželjno za bazen. Najbolji savjet je pitati stručnjake o preporuci koje pločice odgovaraju korištenju u bazenu, dok je na vama da odlučite koji dizajn pločica za bazen vam najviše odgovara.
Spremi

Astronomski turizam i privatni smještaj - što je i može li obogatiti našu turističku ponudu?

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

25 najposjećenijih zemalja na svijetu po broju dolazaka stranih turista

Obiteljski smještaj se mora mijenjati kako bi imao važnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao turistički atraktivne destinacije

Paušal turističke članarine za 2020. će biti 45 kuna po stalnom krevetu, na pomoćne upola manje

Kako napraviti Instagram profil za oglašavanje apartmana?

Uređenje okućnice smještaja: 20 moćnih biljaka koje izgledaju fantastično, a ne traže mnogo pažnje

Zavjese za prozore: Kako odabrati idealne zavjese za kuću ili stan?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

8 jednostavnih rješenja: Kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman?

​Gradnja bazena: Kako odabrati najbolje mjesto za bazen u dvorištu?

Popularno: