Ako ne volite raditi božićne kolače, ne znači da ste Grinch, niti vas zbog toga treba gristi savjest. Većina nas je odrastala s majkama i bakama koje su danima prije blagdana provodile sate i sate pokraj pećnice, s rukama do laktova u brašnu, zabrinuto prateći diže li se tijesto i je li krema dovoljno čvrsta. Blagdansko raspoloženje je pratio stres pripreme, premda nije manjkalo ponosa i veselja kad bi naše najdraže domaćice iznijele svoje slastice na svečane trpeze.
Današnji ritam života ostavlja sve manje vremena za blagdansku pripremu te vrste. I premda žalimo za nezaboravnim kolačima naših baka i čuvamo najdraže recepte, teško se odlučujemo ono malo slobodnog vremena potrošiti na lupanje bjelanjaka i slaganje kora. Srećom, suvremena kuhinja nudi niz recepata za jednostavnu i brzu pripremu
kolača bez šećera i pečenja pa vrlo brzo možemo pripremiti slatko i za iznenadne goste.
Kuglice od indijskih oraščića, mrkve i datulja su upravo jedan takav kolač. Naravno da su slatke jer ni mrkvi ni datuljama šećera ne manjka. Ali su i zdrave jer sadrže obilje vitamina i minerala. Priprema traži tek nekoliko sastojaka i 15-ak minuta našeg vremena. I nije skupo.
Sastojci:
270 g datulja
150 g mrkve
200 g indijskih oraščića
50 g kokosa
žličica cimeta
80 g badema
Priprema kolača bez šećera od oraščića, mrkve i datulja
Najteži i najzahtjevniji dio posla je fino naribati mrkvu. Ako imate dobar blender, što mi nemamo, možete mrkvu usitniti i tako. U suprotnom, podvrnite rukave i ribež u ruke.
Potom ćemo u blenderu fino usitniti indijske oraščiće. Poslužiti mogu i makadamijski. Što su finije samljeveni, smjesa za kuglice će biti kompaktnija.
Ako imate dobar i veliki blender, u smljevene oraščiće možete samo dodati ostale sastojke pa sve skupa samljeti u gustu ljepljivu smjesu za kuglice. Nemate li takav alat, najbolje je je posebno samljeti sve sastojke pa ih umijesiti sve zajedno u jednoj posudi. Pripazite, datulje su prilično ljepljive, najbolje ih je mljeti s kokosovim brašnom koje će dodati malo suhoće.
Smjesa možda ne izgleda lijepo, ali je zato preukusna. Probajte. Među dlanovima se fino oblikuje u kuglice.
Potom na tavi kratko prepržite bademe pa i njih sameljite ili nasjeckajte. Po želji možete ih sjeckati skroz nasitno ili ostavljati krupnije komade. Mi volimo sitno...
Sada svaku kuglicu koju smo oblikovali iz smjese uvaljajmo u nasjeckane bademe.
Vjerujte nam, više vremena nam je trebalo da napišemo ovaj tekst, nego što je trajala priprema kolača.
Naravno, toliko je sladak i ukusan da se još brže pojede. Ipak, za razliku od palačinki koje pečemo satima pa pojedemo učas, ovdje barem priprema nije duga i zahtjevna. Ponovit ćemo. Jer su preslasne, a usto i zdrave.
Slatki vam blagdani i novo ljeto!