Uradi sam
11.7K

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima

Kako jednostavno napraviti adventski kalendar i razveseliti svoje goste slatkim poklončićima? Iskoristimo vikend pred nama i probudimo maštu uz ideju za kalendar došašća iz kućne radinosti

U subotu, 1. prosinca započinje advent, to je i dan kada će se, na trgovima i ulicama hrvatskih gradova, zapaliti prve svjećice u znamen došašća. Svijeće će gorjeti tjednima, ispunjenima čekanjem Isusova rođenja i u znak ljubavi, sve do Božića.

Adventski kalendar je jedan od načina obilježavanja ovog razdoblja u godini, načina odbrojavanja dana do Božića. Prvi kalendar je izrađen u Njemačkoj u 19. stoljeću. Namijenjen je prije svega djeci, kako bi se upoznali s došašćem i iščekivanjem Božića.
 

I danas djeca stalno zapitkuju koliko još ima dana do Božića, ponajviše zbog šarenih poklončića pod božićnom jelom, ali i zbog pozitivne atmosfere koja klija od 1. prosinca i kulminira s radosti koju donosi proslava rođenja Kristovog, 25. prosinca.

Originalni adventski kalendar sadrži 24 kućice koje se otvaraju po jedna dnevno do Božića i kriju prigodne sličice religijskih motiva, s posljednjom koja prikazuje rođenje Isusa. Modernije inačice nude slatke trenutke uz čokoladice i slastice koje nagovješćuju slatko čašćenje na sam Božić u slavu rođenja.


​5 koraka do adventskog kalendara

Pri uređenju apartmana, soba i kuća za odmor, nema potrebe isticanja religijskih obilježja jer su naša vrata otvorena svim gostima različitih vjera i uvjerenja. Međutim, decentna obilježja naše tradicije su dopuštena, a adventski kalendar može biti ujedno i slatka dobrodošlica gostima. Još ako taj kalendar napravimo sami, pružit ćemo svojim gostima intimno iskustvo upoznavanja kulture našeg podneblja. 

Izrada kalendara je jednostavna - sve što nam je potrebno je:
  • podloga koja može biti plutena ili magnetska ploča za vješanje poruka ili običan veći komad papira (npr. hamer papir),
  • 24 male vrećice ili, u našem slučaju, kuvertice,
  • slatkiši,
  • ljepilo,
  • flomaster ili stare novine i
  • šarena vrpca.

Od alata su nam potrebne škare i malo mašte

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima

1. Korak: U kuvertice ćemo posakrivati slatkiše. Mi smo za ovu prigodu odabrali bajadere, najčuvanije domaće slatkiše koji nose oznaku Izvorno hrvatsko te tako gostima nudimo originalan slatkiš našega podneblja.

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima

Možemo dodati i osobne poruke, poruke kojima želimo gostima ugodan boravak ili ih upoznajemo s djelićima naše tradicije.

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima

2. Korak: Omotat ćemo kuverte šarenim vrpcama radije nego zalijepiti - tako ih možemo kasnije opet upotrijebiti za prigodne čestitke koje dijelimo obitelji ili prijateljima. (Ako imate macu, držite oko na svojim vrpcama...)

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima


3. Korak: Na svaku kuvertu ćemo dodati broj, od 1 do 24, koliko je dana došašća. Mi smo se odlučili za izrezivanje brojeva iz starog primjerka dnevnih novina i lijepljenje na kuverte. Brojeve možemo napisati rukom ili oblikovati iz kolaža. Važno je da svaka kuverta ima svoj broj poput brojeva na kalendaru.

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima


4. Korak: Tako pripremljene kuverte ćemo zalijepiti na ploču.

Uradi sam: Adventski kalendar sa slatkom dobrodošlicom gostima


5. Korak: Što se nas tiče, odbrojavanje može početi. S nestrpljenjem čekamo 1. prosinca i priliku da otvorimo prvi adventski dan u slatki zalogaj i poruku s nagovještajem veselja.  
Spremi

Kratka povijest turizma u Hrvatskoj

Ko vidi turizam? - druženje uz razgovor o problemima i potencijalima kulturnog turizma u krizi

eIznajmljivači aplikacija: Znamo li koje su naše porezne obveze u 2022.?

Besplatno pruzimanje priručnika za postavljanje fotonaponskih ćelija na krov kuće

Biramo najbolje planinske kuće za odmor u Hrvatskoj

7 domišljatih turističkih promotivnih kampanja koje su osvojile svijet

Uradi sam: Tegle za cvijeće od drva i bakra

Lošinjska TZ ima protokol u slučaju sumnje na zarazu gosta koronavirusom: "Nitko neće ostati sam!"

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Dalmatinska mišancija - koje biljke brati i kako pripremati?

Renoviranje stana za najam: 5 načina za prekrivanje oštećenih podova

Popularno: