Propisi i Zakoni
10.5K

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

Dan porezne slobode ove godine pada na 29. lipnja, a 30. lipnja na naplatu dospijeva prva odgođena rata paušala porezna na dohodak od iznajmljivanja postelja turistima

29. lipnja 2020. je Dan porezne slobode. To je dan u godini kada prestajemo raditi za državu, a počinjemo za sebe (i svoje). Izračunala ga je Udruga poreznih obveznika Lipa ukalkuliravši prosječna primanja, troškove i davanja hrvatskih građana. Datum se svake godine mijenja, ali ovu godinu je jednak prošlogodišnjem, najavljenim poreznim rasterećenjima unatoč. 
 

Zapravo, kad uzmemo u obzir činjenicu da je ovu godinu veljača imala dan više, u 2020. radimo dan duže da bismo platili poreze i parafiskalne namete

Naravno, nemamo svi ista primanja ni davanja pa zato svaki građanin jednostavno može na ovom kalkulatoru porezne slobode izračunati kad prestaje s hranjenjem državnog aparata, a počinje raditi za sebe.
 

Plaćanje paušala prema mjestu iznajmljivanja

Dan porezne slobode 2020. se slučajno poklopio s danom dospijeća prve rate paušala poreza na dohodak privatnih iznajmljivača. Podsjećamo, paušalni porez na dohodak od iznajmljivanja postelja turistima se obračunava na godišnjoj razini i izražava kao umnožak broja postelja i porezne osnovice koju utvrđuje jedinica lokalne samouprave u rasponu od 150,00 do 1500,00 kuna.
 

U obračun se još uvijek uzimaju samo stalne postelje, ali se na ovako dobiven iznos paušala poreza na dohodak obračunava i prirez

Novost je od ove godine, a što je utvrđeno Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu (1/20) iz siječnja, da se u obzir uzima prirez mjesta u kojem se iznajmljuje nekretnina, a posljedično se i paušal uplaćuje u proračun tog mjesta.
 

Paušal se više ne plaća prema prebivalištu iznajmljivača, već prema mjestu u kojem nastaje porezna obveza

Visinu godišnjeg paušalnog poreza na dohodak Porezna uprava potvrđuje rješenjem, istim onim kojim se određuje obročna otplata ovog poreza. Paušal je razdijeljen u 4 jednaka obroka, a svaka rata dospijeva na kraju tromjesečja.
 

Prazni kreveti, obveza ostaje

Dospijeće prve rate je bilo 31. ožujka. Tada smo uslijed izvanrednih okolnosti, mogli odgoditi plaćanje do 30. lipnja. Druga rata koja dospijeva 30. lipnja je otpisana svim iznajmljivačima Pravilnikom o provedbi Općeg poreznog zakona koji je izglasan u travnju.
 

Svima onima koji su prvu ratu paušala odgodili, ista neodgodivo stiže na naplatu 30. lipnja, bez obzira na promet kojeg su ostvarili u prvoj polovici godine

Od plaćenog paušalnog poreza na dohodak, gradovi i općine će zadržati 60%, 17% će na račun županije, a ostatak će u županijske fondove, i to 6% u onaj za decentralizirane funkcije, a 17% za fiskalno izravnavanje.
 

Dan porezne slobode se izračunava kako bi se ukazalo na prevelika porezna opterećenja koja izravno utječu na standard i kvalitetu života hrvatskih građana, ali i koče razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Visoki 29. lipnja slikovito pokazuje da čitavih pola godine radimo za državu. 

Nismo sigurni jesu li u izračun ovogodišnjeg Dana porezne slobode uračunati prazni kreveti i ugostiteljski objekti. Moglo bi se lako dogoditi da se ovaj datum pomakne prema kraju godine... Sretan nam početak rada za sebe.
Spremi

Istra Bike&Bed – Natječaj za poticanje raznolikosti ponude privatnog smještaja

8 koraka za uspješan online booking (svake sezone)

​Ideje za vrt i uređenje dvorišta za lakše održavanje i neodoljive Instagram fotografije gostiju

Raspored kuhinjskih elemenata: 9 najčešćih pogreški kod planiranja kuhinje

Privatni iznajmljivači Splitsko-dalmatinske županije ipak će graditi bazene uz bespovratne potpore

Ljeto bez dosadnih krvopija: Recept za prirodno sredstvo protiv komaraca kućne izrade

Kalendar branja ljekovitog bilja našeg podneblja

Cjenovne strategije koje privlače rezervacije

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Paušal turističke članarine za 2020. će biti 45 kuna po stalnom krevetu, na pomoćne upola manje

Naplata prvog obroka paušala turističke pristojbe iznajmljivačima koji su do 15.7. ostvarili barem jedno noćenje

Popularno: