Aktualno
1 11.8K

I privatni iznajmljivači u prioritetnoj skupini za cijepljenje protiv koronavirusa

Iz Ministarstvo turizma i sporta potvrđeno da se turistički djelatnici uvrštavaju među prioritetne skupine populacije za cijepljenje protiv COVID-19, a među njima i iznajmljivači obiteljskog smještaja

Cijepljenje - tema koja ne gubi na aktualnosti posljednjih mjeseci, ulazi u novu fazu. Prema najavama epidemiologa, od travnja možemo očekivati veće isporuke cjepiva. S obzirom na to da su zdravstveni radnici, osobe u domovima za starije i nemoćne te veći broj populacije treće dobi, i oni s kroničnim bolestima, većinom primili nužne doze cjepiva, VladaMinistarstvo zdravstva razrađuju strategiju cijepljenja prema prioritetima. 


Ekonomija diktira prioritete cijepljenja

"Redoslijed mora utvrditi politika", poručuje epidemiolog Bernard Kaić koji još kaže: "Morat će se dogovoriti u Vladi, svatko će morati zastupati svoj resor i donijeti odluku koga će se prvoga, a koga drugog i trećeg cijepiti. To više nije medicinsko pitanje trebaju li prednost imati policajci, učitelji ili novinari to je ekonomsko i političko pitanje".

A ti dogovori u Vladi rezultirali su, u ponedjeljak 23. ožujka, uvrštavanjem dvije nove skupine u prioritetnu populaciju na rasporedu za cijepljenje - skupine školskih i turističkih djelatnika.

Na adrese Hrvatske gospodarske komore (HGK) i strukovnih udruga stigao je dopis iz Ministarstva turizma i sporta kojim je objavljena "odluka u daljnjem procesu cijepljenja šire populacije među prioritetne skupine uvrsti i turističke djelatnike kako bi se i tako osigurala što bolja epidemiološka situacija u uvjetima pojačanih kontakata".

 

Domaćinstva na listi prioriteta

Pri tome će se cijepljenje turističkih djelatnika odvijati u dvije faze:

Prioritet broj 1: operativno osoblje hotela (recepcija, odjel hrane i pića, domaćinstvo i slično) te djelatnici koji su u neposrednom kontaktu s njima na dnevnoj razini;

Prioritet broj 2: administrativno osoblje i osobe koje rade na dislociranoj lokaciji i koji nisu u dnevnom kontaktu s djelatnicima iz prioriteta broj 1.


Iz HGK su nam potvrdili da, iako navedeni kao "operativno osoblje hotela", domaćini, odnosno iznajmljivači obiteljskog smještaja spadaju u prioritetnu skupinu broj 1 turističkih djelatnika na listama za cijepljenje protiv koronavirusa.

Na stranicama HGK možete ispuniti i upitnik o interesu za cijepljenje djelatnika u turizmu.

 

Kako se prijaviti za cijepljenje?

Od 1. ožujka 2021. aktivan je nacionalni sustav prijave zainteresiranih građana na internetskoj stranici cijepise.zdravlje.hr. Oni koji, iz bilo kojeg razloga ne mogu pristupiti navedenoj stranici, mogu prijavu pokrenuti pozivom na broj: 0800 0011.

Prijave se mogu podnijeti pozivima županijskim zavodima za javno zdravstvo ili obiteljskim liječnicima. 


Anonimna anketa o interesu za proritetno cijepljenje u obiteljskom smještaju:

 

Spremi

87% turista na putovanju i u smještaju najviše cijeni sigurnost

Apartmani za obitelj: Kako urediti apartman za turiste s djecom?

7 ključnih elemenata web stranica za apartmane i kuće za odmor koje ostvaruju rezervacije

Postavljanje tapeta: Kako se kvalitetno pripremiti za ljepljenje tapeta na zid?

Kamo na jesenovanje ili kad ćemo Hrvatsku ucrtati u mape najboljih jesenskih destinacija u Europi

Smart Tourism Meet Up radionice o pametnom turizmu, trendovima i alatima za uspješniju promociju u turizmu

Mailing lista gostiju - kako je sastaviti i koristiti?

Pješačka staza uz rijeku Krčić - jesmo li svjesni rajske čarolije prirode u vlastitom dvorištu?

1 komentara Uključi se u raspravu
Ivo - Osijek 07.04.2021 14:19
Postoji li protokol cijepljenja prve doze u jednoj, a druge u drugoj županiji? Naime, puno nas s kontinenta ima apartmane na moru.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

EU prijedlog: Digitalni zeleni certifikat kao COVID putovnica za koju nije nužno biti cijepljen

Hrvatski turizam sada treba stalnu komunikaciju s emitivnim tržištima na svim kanalima promocije

Popularno: