Ideje i trendovi
36.2K

25 najposjećenijih zemalja na svijetu po broju dolazaka stranih turista

Polovica od 25 najposjećenijih zemalja na svijetu se nalazi u Europi. Među njima je i Hrvatska, i to kao zemlja s najmanjim brojem stanovnika, ali velikim brojem dolazaka stranih turista

Na listama najposjećenijih zemalja na svijetu našla se i Hrvatska. Kolika je popularnost neke zemlje kao turističkog odredišta, mjeri se brojem posjeta stranih državljana, odnosno dolazaka stranih turista. Sa 17,4 milijuna dolazaka stranaca u 2019. godini, Hrvatska je zauzela visoko 24. mjesto, u društvu zemalja s najmanje duplo većim brojem stanovnika. 

Prva zemlja je, pogađate, Francuska, a posljednja na listi je susjedna nam Mađarska. Koliko posjeta godišnje zabilježe najposjećenije zemlje i koje atrakcije najviše privlače turiste diljem svijeta?
 

1. Francuska - 89,4 milijuna 

Turisti u francusku stižu da bi vidjeli muzej Louvre, Eiffelov toranj, dvorac Versailles, Azurnu obalu, Mont Saint-Michel, sela Alsace i uživali u toploj mediteranskoj klimi, kulturi, znamenitoj francuskoj kuhinji i čuvenim vinima.

Francuska
Francuska Provansa
 

2. Španjolska - 83,5 milijuna

Palača Alhambra u Granadi, Katedrala Sagrada Familia u barceloni, muzej Prado, plaže Costa del Sol, bijeli gradovi Andalucije, tek neke su od znamenitosti koje privlače milijune u ovu raskošnu zemlju. Uz kulturne atrakcije, mnogi posjećuju Španjolsku i zbog sporta - Barcelona i Real Madrid snažan su motiv za dolazak.

Valldemosa Španjolska
Valldemosa u Španjolskoj
 

3. SAD - 79,3 milijuna

U Sjedinjene američke države mnogi putuju zbog posla, ali ipak ima i onih koji stižu ovamo uživati. Velika zemlja nudi puno toga za vidjeti i doživjeti - od svjetskih centara poput New Yorka na istočnoj i San Franciska na zapadnoj obali, tu je još i sjedište filmske industrije Los Angeles, vjetroviti Chicago, route 66, nacionalni parkovi Yosemite i Yellowstone, kao i mnoga mjesta koja su simbol pop kulture koja je vlada svijetom od prve polovice prošlog stoljeća.

Las Vegas, SAD
Las Vegas, SAD
 

4. Kina - 65,7 milijuna

Kina je oduvijek fascinirala znatiželjnike koji lutaju svijetom. Fascinantna kultura koja seže u tisućljeća prije Krista još uvijek je sačuvana. Od umjetnosti, književnosti i specifične arhitekture, do jedinstvene tradicije i povijesti, Kina je poslastica za sve avanturiste. Samo Kineski zid - najveće zdanje na kugli zemaljskoj, godišnje posjeti više od 10 milijuna ljudi.

Shanghai, Kina
Shanghai, Kina


5. Italija - 64,5 milijuna

Što reći za susjednu Italiju? Fascinantna brojka od 64,5 milijuna posjeta godišnje govori sve. Arhitektura, očuvana sela i domaća proizvodnja, moda, hrana i vina, jedinstvena kultura, razlike juga i sjevera, Italija je, uz Francusku, turistički prvak starog kontinenta.

Sicilija, Italija
Sicilija, Italija
 

6. Turska - 51,2 milijuna

Aya Sofya ili Kapadokija, planinarenje ili jedrenje, Turska nudi vrevu metropola i samoću ruralnih sredina. Turska je spoj europske udobnosti i istočnjačke užurbanosti, spoj kultura nadomak Europe koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kapadocija Turska
Kapadokija, pokrajina u Turskoj
 

7. Meksiko - 45 milijuna

Čarobne plaže, poput čuvenog Tuluma, i mistika izumrle kulture Maya, privlače turiste čitavog svijeta, a posebnost meksičke kulture i kuhinje je dodatan razlog zašto baš ova zemlja bilježi najviše posjeta čitavog južnoameričkog kontinenta.

Meksiko
Meksički mariachi
 

8. Tajland - 39,8 milijuna

Tajland nudi predivnu prirodu s nezaboravnim plažama i vodopadima. Budistički hramovi, arheološke atrakcije, povijesna mjesta poput grada Ayutthaye, plutajuće tržnice i egzotična kuhinja Tajlanda nadopuna su toploj klimi zbog koje milijuni Europljana hrle ovamo u zimskim mjesecima.

Bangkok, Tajland
Bangkok, Tajland
 

9. Njemačka - 39,6 milijuna

Njemačka je turistima najzanimljivija zbog svojih festivala kao što je Berlin Film festival ili Oktoberfest. I dok neki od turista vole istraživati njemačke ruralne sredine, drugi uživaju u aktivnostima koje nude veliki gradovi poput Berlina ili Hamburga.

Hidelberg, Njemačka
Hidelberg, Njemačka


10. Velika Britanija - 39,6 milijuna

Najveći otok u europi ima mnogo toga za ponuditi turistima. Samo London godišnje posjeti više od 20 milijuna turista, a ostali vole zelene brežuljke Walesa i planine Škotske. Engleska se može pohvaliti i mnogim svjetskim prestižnim sveučilištima zbog kojih studenti iz čitavog svijeta putuju ovdje.


Škotska
Jedan od 790 škotskih otoka
 

11. Japan - 32,2 milijuna

Japan je još jedan gospodarski centar kojeg mnogo stranaca posjeti zbog posla. Međutim, puno je više od toga, a osim fascinantne i dugovječne kulture, mami svojom gastronomijom od čega su najpoznatiji sushi i kobe govedina.

Japan
Prizor iz Kyota u Japanu


12. Austrija - 31,9 milijuna

Snijegom pokrivene Alpe, barokne i neo gotičke građevine, brojni besplatni koncerti u Beču i Salzburgu, svrstavaju Austriju među najposjećenije zemlje na svijetu. Austrija bi mogla biti prvak ruralnog turizma u Europi. 

Salzburg, Austrija
Salzburg, Austrija
 

13. Grčka - 31,3 milijuna

Poput nas, Grčka je mediteranska zemlja koja najveći turistički promet ostvari u ljetnim mjesecima. Međutim, Grčko antičko kulturno nasljeđe je čuveno pa, osim čudesnih plaža i otoka, ova zemlja ima i adute u kulturnom turizmu, a nadaleko prepoznatljiva je i grčka kuhinja.

Mikonos u Grčkoj
Grčki otok Mikonos
 

14. Malezija - 26,1 milijun 

Malezija je zemlja suprotnosti - suvremeni gradovi okruženi džunglom. savršeno očuvana kolonijalna arhitektura je još jedna pozivnica za posjet ovoj zemlji.

Kuala Lumpur u Maleziji
Kuala Lumpur u Maleziji
 

15. Portugal - 24,6 milijuna

Portugal je još jedna od europskih zemalja koje se mogu pohvaliti blagom toplom klimom. Poznat po svojim prekomorkim osvajanjima kroz povijest, Portugal je spoj kultura koji se najviše prepoznaje u njegovoj arhitekturi i labirintima uličica povijesnih gradoiva u kojima se turisti vole izgubiti.

Lisabon , Portugal
Lisabon, Portugal
 

16. Rusija - 24,4 milijuna

Rusija ima čak 23 lokacije pod zaštitom UNESCO-a. Velebna arhitektura i bogato kulturno nasljeđe su najčešći motivi za posjet ovoj moćnoj zemlji.

Kremlj Rusija
Moskovski kremlj, Rusija
 

17. Hong Kong - 23,8 milijuna

Hong Kong je gospodarsko središte istoka i najluksuzniji shopping centar na svijetu. Od suvremen arhitekture do starih hramova, Hong Kong zadivljuje i začuđuje. Nudi fuziju jela japanske, kineske, korejske, indijske i tajlandske kuhinje, klasične turističke rute uključuju i Disneyland i Ocean Park zoološki vrt u kojem se može pronaći i ugrožena panda.

Veliki Buda, Hong Kong
34 metra visok brončani Buda u Hong Kongu
 

18. Kanada - 22,1 milijun

Kanada je zemlja s najviše jezera na svijetu, a čarobna priroda privlači briojne zaljubljenike i avanturiste. Gradovi Montreal, Toronto i Quebec su čuveni po socijalnom životu, muzejima i gostoprimstvu.

Yukon, Kanada
Yukon, Kanada


19. Poljska - 21,2 milijuna

Svoju popularnost Poljska duguje povijesnom nasljeđu, u kojem prednjači POLIN - Muzej povijesti poljskih Židova. Poljska ima i 14 UNESCO znamenitosti, poput stare jezgre grada Krakowa ili Bjelovjeske šume, posljednjeg ostatka prašume na europskom kontinentu.  

Krakov, Poljska
Krakov, Poljska
 

20. Nizozemska - 20,1 milijun

Zemlja tulipana i vjetrenjača, muzeja, bicikala, kanala i coffe shopova. Zemlja koja je sinonim slobode i ludih provoda. Može!

Botanički muzej u Amsterdamu
Botanički muzej u Amsterdamu


21. Vijetnam - 18 milijuna

Poput ostalih azijskih zemalja, Vijetnam nudi divlju prirodu i egzotičnu kuhinju. Topla klima u mjesecima kada je na sjevernoj hemisferi zima, snažan su motiv za posjet milijuna turista. 

Vijetnam
Polja u Vijetnamu
 

22. Indija - 17,9 milijuna

Od Taj Mahala do Ranthambore nacionalnog parka, Indija je puna čudesa. Ogroma zemlja je i popularno odredište duhovnog turizma. Kao zemlja ogromnih socijalnih razlika, Indija nudi nikobudžetne, kao i cjenovno više ponude turizma.

Goa, Indija
Goa, Indija
 

23. Južna Koreja - 17,5 milijuna

11 UNESCO znamenitosti, korejska kuhinja i brojni shopping centri značajan su dio turističke ponude. Južna Koreja je i odredište poslovnih putovanja, ali se može pohvaliti i impresivnom industrijom ljepote zbog čega mnogi posjećuju ovu azijsku zemlju.

Seul, Južna Koreja


24. Hrvatska - 17,4 milijuna

Prema Yahoo!Finance, Hrvatska je tek nedavno stekla svoju popularnost koju može zahvaliti brojnim kulturnim i povijesnim znamenitostima, toploj klimi i svojim brojnim otocima. 


25. Mađarska - 16,9 milijuna

Mađarska je popularna u svijetu zbog svoje romantične arhitekture i mnoštva kupelji i termi u kojima se milijuni turista opuštaju godišnje. 

Budimpešta
Budimpešta, Mađarska
Spremi

Na ovogodišnji Zagreb Tourfilm festival prijavljeno čak 807 filmova iz 91 zemlje

Konferencija 3T 2022. - od umjetne inteligencije i robota do TikTok promocije u turizmu

​Što je Google My Business i kako nam može pomoći kod punjenja kapaciteta

Izračun minimalne cijene noćenja i isplativosti najma apartmana i kuća za odmor

Je li privatni smještaj dobar, loš ili zao?

Tiny Houses u Hrvatskoj - održivo stanovanje i hit u najmu turističkog smještaja

Najčišća zemlja na svijetu je Švicarska, Hrvatska tek na 41. mjestu

Potpore za iznajmljivače – zeleni natječaji za energetsku obnovu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Izvrsna turistička sezona - plod slučajnosti ili...?

Što je "Internet stvari" i kako može utjecati na naše poslovanje u turizmu?

Popularno: