Aktualno
10.5K

Kakvim gostima se nadati izvan glavne sezone?

Prema podacima Eurostat-a, turisti u dobi iznad 65+ imaju najveći udio u putovanjima izvan glavne sezone, i to čak 40 %. Isti podaci potvrđuju da stariji gosti manje troše od gostiju ostalih dobnih skupina

Povodom Svjetskog dana turizma, 27. rujna, Statistički ured Europske zajednice (Eurostat) je objavio najnovije statistike koje opisuju turistički promet u zemljama EU. Na listi se našla, naravno, i Hrvatska, a tu je i mnoštvo zanimljivih podataka koje opisuju trendove u turističkim putovanjima na europskom turističkom tržištu.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma je bila "Turizam i pristupačnost: promičemo univerzalnu pristupačnost" s naglaskom na jaču promociju i dostupnost turističkih putovanja osobama s posebnim potrebama te starijima od 65 godina.

Svako 5. putovanje ostvaruju osobe dobi 65+, najčešće u domaćim destinacijama, pa je prosječno 66 % putovanja starijih osoba u granicama njihove domovine. U Hrvatskoj starije osobe sudjeluju u ukupnom broju domaćeg turističkog prometa s 13 %.

Udio u ukupnim turističkim noćenjima u EU prema dobnim skupinama

Unatoč velikom broju putovanja, starije osobe troše manje od prosječnih turista i to nekih 13 eura manje, s prosječnom dnevnom potrošnjom od 52,6 eura. Ukupni udio u turističkoj potrošnji je 16 % te je za 2014. taj iznos bio oko 66 milijardi eura.

U domaćem turističkom prometu vlastite domovine najviše sudjeluju stariji Španjolci, Česi, Francuzi, Talijani, Rumunji, Portugalci, Mađari i Bugari, dok osobe starije od 65 najviše putuju u inozemstvo iz Belgije, Luksemburga i s Malte.

Hrvatski penzioneri također češće ostaju na domaćem terenu, 60 % putovanja ostvaruju u Hrvatskoj, a 40 % u inozemstvu. Na ukupnu potrošnju turista u 2014. godini, 7% su potrošile osobe iznad 65, odnosno 127 milijuna eura. Potrošnja je to od oko 20 eura po danu što je 18 % manje od potrošnje domaćih turista drugih dobnih skupina. Takva potrošnja svrstava Hrvatsku među zemlje s najnižom potrošnjom. Najviše troše Nijemci 65+ - 20,6 milijardi eura, Francuzi – 15,7 milijardi eura, potom UK – 7,3 milijarde eura.
 

U svim zemljama EU, dnevna potrošnja turista 65+ je manja od one ostalih dobnih skupina, osim kod Belgijanaca koji prosječno troše čak 89,5 eura.

Zanimljiv je podatak da prosječan udio turista dobi 65+ raste izvan glavne sezone. Čak 40 % noćenja izvan ljetnih mjeseci ostvaruju starije osobe, od 55 godina naviše. Glavni uzrok tom porastu jest činjenica da stariji turisti nemaju svoje omiljene termine ili mjesece. Njihova putovanja su podjednako raspoređena kroz čitavu godinu s tek nešto višim udjelom ljeti.

Podaci Eurostat-a se podudaraju s onima eVisitora pa je tako Hrvatsku najviše posjetilo Nijemaca, zatim Slovenaca, a potom građana susjedne Austrije.

Najviše turista u Hrvatskoj po zemljama

Zanimljivo je da to ne znači da nas na navedenim turističkim tržištima najviše `vole´. Nijemci najradije putuju u Španjolsku, Italiju i Tursku, a Austrijanci u Italiju i Njemačku, dok se Hrvatska nalazi tek na 3. mjestu. Tek Slovencima je Hrvatska top destinacija, a jednako tako misle i Česi i Slovaci. U ostalim europskim zemljama nismo niti među top 3 destinacije.  

A gdje najviše putuju Hrvati? Domaći turisti najviše putuju u Njemačku, Austriju i BiH, barem tako tvrde statistike. Najviše putujemo u lipnju te tako i mi malo podižemo europski prosjek putovanja izvan glavne sezone koja obuhvaća srpanj i kolovoz. 
Spremi

Planiranje rasvjete u apartmanu za privlačnije fotografije smještaja i ugodniji boravak gostiju

16 malih promjena u dizajnu interijera apartmana koje mogu značiti veliku razliku u broju rezervacija

Sretan Dan porezne slobode 2020.! Vrijeme je za plaćanje rate paušala poreza na dohodak

Rekordna turistička 2018. godina - ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama Mediterana

Hrvatski obiteljski smještaj najatraktivniji u Europi

Oglašavanje apartmana - kako zaploviti prostranstvima interneta?

Lošinj ujedinjen u promociji destinacije - brojni privatni iznajmljivači uključeni u akciju "Ferry free"

Kako da vaš polovni namještaj zasja kao nov

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Upoznajmo svoje goste (2) - Slovenci

Znače li veći prihodi od turizma i veći životni standard građana?

Popularno: