Ideje i trendovi
3.3K

Adaptacija stana i uređenje za turistički najam - otkud krenuti i na što paziti?

Adaptacija stana i opremanje za iznajmljivanje ne moraju nužno biti pogubni za naš budžet, unatoč sve višim cijenama rada i materijala. Otkud krenuti s adaptacijom i koje su faze renovacije?

Uređenje apartmana i kuća za odmor je poseban izazov. Još kad k tomu dodamo stan kojeg je potrebno kompletno adaptirati, počnemo se za glavu hvatati. Otkud krenuti?

Bila adaptacija djelomična ili potpuna, potrebno ju je pažljivo isplanirati. Želje s proračunom uskladiti. Složiti idejni plan i procijeniti mogućnosti. Potom posložiti faze adaptacije i odabrati izvođače, u slučaju da se nismo odlučili za varijantu “ključ u ruke”. Koje su to faze i kojim redoslijedom krenuti u radove?
 

Ako uređujemo stan posebno za turistički najam, provjerimo uvjete za kategorizaciju. Možda će utjecati na naše planove. Primjerice, jedinice kategorizirane s tri zvjezdice moraju imati kupaonicu najmanje 3,5 četvornih metara veliku. S kupaonicom većom od 4,5 metara kvadratnih možemo zaraditi i 4 zvjezdice, ali tada moramo imati zaseban zahod, ispuniti i druge uvjete…


1. Pražnjenje prije adaptacije stana

U prvoj fazi ćemo stan očistiti od stvari. Uklonit ćemo sve podne i zidne obloge koje ne namjeravamo u stanu ostaviti. To, naravno, radimo ako mijenjamo dotrajali parket ili pločice. Ako neke komade namještaja želimo u stanu i nakon adaptacije, nemojmo ih ostavljati u stanu dok traju radovi. Ta količina prašine neće im goditi, a kroz stan će proći i puno majstora, s različitim alatima, od kojih ne možemo očekivati da paze na naše stvari.

Rušenje
 

2. Rušenje i štemanje

Grubi građevinski radovi su prvi na redu. Za kozmetičke zahvate u stanu, ne trebamo ishoditi dozvolu. Međutim, za ozbiljnije preinake koje uključuju uklanjanje zidova i mijenjanje rasporeda prostorija, morat ćemo angažirati statičara koji će procijeniti utjecaj adaptacije na stabilnost objekta.
 

Građevinska dozvola je nužna ako rekonstruiramo stambeni prostor, ne kod preuređenja. Rekonstrukcija obuhvaća sve one radove koji mogu utjecati na statiku objekta i namjenu prostora. Primjerice, ako selimo instalacije, pregradne zidove ili dijelimo stambeni prostor na više jedinica. Za ishođenje građevinske dozvole moramo pripremiti glavni projekt radova

Rušilački radovi uključuju uklanjanje zidova ili dijela zida, bušenje podova i zidova radi postavljanja instalacija, demontažu starih sanitarija, kada, i sl. Poslije takvih zahvata u stanu ostaje jako puno otpadnog materijala kojeg je potrebno adekvatno zbrinuti. Cijene odlaganja šute na gradskim deponijima se kreću od 10,00 do 50,00 eura po toni pa nemojte niti pomišljati da iskrcate otpad u prirodu. Kazne su značajno veće!
 

3. Vodovodne i električne instalacije

Polaganje instalacija zahtijeva bušenje podova i zidova i zato ta faza teče usporedno ili ide odmah nakon grubih radova. Prvo se mijenjaju vodovodne pa električne instalacije. Uklanjaju se stare cijevi, žice i bužiri, potom se ugrađuju novi elementi vodovoda i odvodnje, odnosno, električnih instalacija.
 

Prije polaganja električnih instalacija, moramo napraviti plan koji će predvidjeti grijača i rashladna tijela, ako ćemo se grijati na struju. Ugradnja klima-uređaja je nužna želimo li zarađivati dobre recenzije gostiju

Montaža sanitarija dolazi kasnije, ali prije keramičarskih radova, dok fini instalacijski radovi koji podrazumijevaju montažu utičnica i prekidača dolaze nakon bojanja zidova.

Polaganje instalacija vode i struje


4. Instalacija sustava za grijanje i klima-uređaja

Bez obzira na to kakve sustave grijanja i hlađenja smo odabrali, ova faza ide nakon polaganja električnih instalacija. Instalacije vodova (za plin ili sustave klasičnog, centralnog, strujnog grijanja) prethode montaži klima-uređaja, peći, toplinskih pumpi i sličnog, što slijedi nakon završnih radova.


5. Estrih i hidroizolacija

Dizanje podnih obloga vrlo često zahtijeva ravnanje površina poda. Za to se koristi estrih. Više je vrsta estriha, a pravilno odabran i postavljen estrih ima i dodatne funkcije - povećava tvrdoću, stvara kosinu tamo gdje je to potrebno, pruža toplinsku i zvučnu izolaciju, prekriva instalacije poput sustava podnog grijanja.

Estrih može biti mokri, suhi, plivajući i višeslojni. Ukoliko je potrebna hidroizolacija poda, utoliko je sada vrijeme za njeno postavljanje.

Postavljanje pločica
 

6. Postavljanje knaufa

Pregrađivanje prostorija, spuštanje stropova, oblaganje zidova najjednostavnije je suhom gradnjom, odnosno, postavljanjem knaufa. Knauf se vrlo često koristi i u kupaonicama, npr. za oblaganje sustava vodokotlića ili kao podloga za umivaonik.
 

7. Zamjena stolarije

Zamjena stolarije se može obaviti u bilo kojem trenutku prije žbukanja i finih radova.

Stara stolarija


8. Žbukanje i gletanje

Žbukanjem popunjavamo rupe u zidovima nakon postavljanja stolarije, polaganja instalacija, izravnavamo zidove i stropove, ojačavamo zidove od knaufa. Gletanje je završna faza zaglađivanja površina i pripreme za bojanje.
 

9. Postavljanje podnih obloga

Postavljanje pločica, parketa i drugih vrsta materijala kojima se oblažu podovi stana se obavlja u završnoj fazi adaptacije.

Postavljene pločice
 

10. Bojanje zidova

Soboslikarski radovi su posljednja faza renoviranja stana. Sada se možemo odlučiti i na montiranje bordura oko prozora ili na spojevima zida s podom ili stropovima.
 

Faza bez broja, ali neizbježna je temeljito čišćenje prostora što prethodi najzabavnijem dijelu - odabiru namještaja i opreme prostorija


11. Opremanje apartmana ili kuće za odmor

Opremanje i namještanje objekata za turistički najam više se ne razlikuje značajno od opremanja stana u kojem ćemo stanovati. Gosti danas traže udobne, kvalitetno i potpuno opremljene prostore. Smještaj na kojem se vidi da je uređen samo zato da se zadovolje norme, a bez duha i duše, neće donositi dobre ocjene niti visoke prihode.
 

Naš budžet ne mora biti neograničen da bismo lijepo i kvalitetno uredili stan za turistički najam


Opremanje apartmana

Važno je odabrati kvalitetan madrac i opremiti kuhinju sa svim potrebnim alatima i aparatima. I stvoriti barem jedan kutak u smještaju u kojem ćemo i sami provesti sate i sate u dokolici uživajući, kada se i posljednji zadovoljni gost ove sezone vrati kući. 

Spremi

iCal - kako ga koristiti za sinkronizaciju kalendara na različitim platformama za rezerviranje smještaja

​Kad započinje sezona rezervacija smještaja i kako se kvalitetno pripremiti?

Mali trikovi fotografije za iznajmljivače apartmana

Dostava svježe hrane: Gdje i kako naručiti proizvode domaćih poljoprivrednika

Dani hrvatskog turizma: Domaćica godine je Vjera Matulić, privatna iznajmljivačica sa srcem

​Osniva se nacionalna udruga privatnih iznajmljivača - Hrvatska udruga obiteljskog smještaja

Obiteljski smještaj je sada ključan - priprema za prvu fazu oporavka turizma počinje

Učinkovitost oglašavanja smještaja: Spori u korištenju potencijala društvenih mreža, brzi u odgovaranju na poruke gosta

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako maksimalno iskoristiti sve prednosti kanala oglašavanja bez provizije?

Slanje ponude gostu - kada, zašto i kako

Popularno: