Dizajn
13.6K

Ljetna kuhinja - ideje za čaroban prostor kojeg ćemo obožavati i mi i naši gosti

Ljetna kuhinja je dodatak ponudi smještaja koji neodoljivo privlači rezervacije. Šarm ljetnih kuhinja osvaja sve ukuse gostiju i generacije

Neumorna pjesma cvrčaka, lagani povjetarac koji diše pod rubove stolnjaka, sunčeve zrake plešu u dopola punim čašama, zveckanje posuđa, ugodna hladovina. Ljetna kuhinja. Uz lješkarenje uz more, najčešća je vizija nezaboravnog odmora. Ljetna kuhinja je tradicija Mediterana. Krčkanje šalše u šarenim loncima i dim s gradela.

Čak i stanari u zgradama mediteranskih gradova uspijevaju ponekad pronaći kutak za kuhanje na otvorenom, mjesto za postavljanje stolova i zajedničko uživanje u jednostavnim obrocima. Ljetna kuhinja u kućama za odmor je gotovo neizostavan dodatak ponudi, makar se radilo samo o roštilju i strateški postavljenom stolu.
 

Ljetna kuhinja se lakše održava nego ona u interijeru koja mora biti besprijekorno čista. Vanjski uvjeti dopuštaju da na vjetru dojaše i prašina. Zato, imamo li prostor, iskoristimo ga da naše goste oduševi ljetna kuhinja

Taj kutak okućnice nikada nije bez šarma, čak i ako je namješten ostacima kuhinjskih elemenata ili je čista improvizacija. Međutim, dizajneri namještaja se posljednjih godina intenzivno bave uređenjem ovakvih prostora. U fokusu je funkcionalnost i upotreba održivih materijala. Pogledat ćemo par izvanrednih primjera ne bismo li pronašli inspiraciju u njima.
 

1. Ljetna kuhinja kao spoj drva i betona

Savršen spoj drva i betona možemo postići različitim vrstama drveta i betonskim ormarićima ili samo radnom pločom od betona u kombinaciji s čvrstim drvetom koje može podnijeti težinu betona. Jedna od najčvršćih vrsta drveta je Ipe Lapacho. Raste po šumama Južne Amerike. Odlikuje ga tvrdoća tri puta veća nego kod hrasta. Uz to je izuzetno otporno na truljenje i visoke temperature. Majstori tvrde da može izdržati i 40 godina bez ikakvog održavanja u vanjskim uvjetima, čak i ako je izravno položeno na zemlju. 

Atraktivna maslinasto-smeđa topla boja s finom strukturom daje mu zamaman izgled. Kako samo drvo sadrži veliku količinu ulja, ne puca pa njegova površina ostaje glatka desetljećima. Često se koristi kao drvo za terase u vlažnim podnebljima. Kako je to prilično skupa investicija, vrata elemenata možemo izraditi i od jeftinijih i pristupačnijih vrsta drveta pa ih češće mijenjati i štiti ih kad dođe zima. 

Ljetna kuhinja

ROOF DESIGN - Salma Ahmed

 

​2. Šarm rustike dalmatinskih otoka

Stari kameni dvori dalmatinskih kuća tradicionalno su i ljetna kuhinja. Bili mali ili prostrani, stol za okupljanje je uvijek centralni dio, toplina drva u zagrljaju hladnog kamena. Kombinacija s roštiljem i sudoperom sasvim je dovoljna da se škrti prostor pretvori u čaroliju ljeta i zajedništva. Otočani su oduvijek iskorištavali ono što su imali. Nisu bacali ništa. Ta navika je danas moderna pa svaki komad namještaja možemo upotrijebiti uvijek iznova u funkcionalnom spoju kakav je dalmatinska ljetna kuhinja. 

Obitelj Mazić, vlasnici ljetne kuhinje na fotografiji i neodoljive pripadajuće kuće za odmor, sami su dizajnirali prostor kao spoj otočke kulture i ostatka Mediterana pa su tu detalji poput keramičkih obloga sudopera - dašak kulture juga Španjolske i sjevernoafričkih zemalja. 
 

Dalmatinska kamena kuća na Ugljanu - Stela Horvat

Fotografija Stele Horvat - Dalmatinska kamena kuća u mjestu Preko na otoku Ugljanu

 

3. Zidane ljetne kuhinje

Sazidati ljetnu kuhinju nije teško. Jednostavne linije zidanih kuhinja na otvorenom nikada ne izlaze iz mode. Imaju šarm Meksika, premda kuhinja na fotografijama pripada Villi Castelluccio iz talijanske Puglie.

Radna ploča od keramičkih pločica savršeno razbija monotoniju jednostavnih linija zidanih elemenata, a dekorativnu funkciju ima posuđe, kaktusi koji izvanredno podnose suše i vrućine, kao i svijećnjak s dozom nostalgije.

Zidana ljetna kuhinja


4. Duh hrvatskog sela

Postoji li išta ljepše od naših sela razbacanih po unutrašnjosti zemlje, po zelenim brežuljcima i sjenovitim dolinama. Bujna priroda u spoju s tradicionalnom drvenom gradnjom savršeni su domaćini kontinentalnih ljetnih kuhinja. Kao građevni materijal se često koristi opeka, drvo je neizostavna oprema.

Kontinentalne ljetne kuhinje su toplina gostoprimstva, plamen koji gori i u prohladnim noćima, srčana zdravica poslije slasnog obroka. Svaki detalj priča je o povijesti hrvatskog sela, jednostavnosti puteva do užitka i opuštanja svih čula.


Le Klet

Kuća za odmor Le Klet - Marija Gorica kod Zagreba


5. Šarm prošlih vremena

Prednost kod opremanja ljetne kuhinje, naspram one u smještajnoj jedinici, kući ili stanu, je što uopće ne moramo potrošiti puno novca. Možemo ju opremiti s korištenim predmetima i namještajem, i ona će i dalje fantastično izgledati. Postat će središnje mjesto svih okupljanja i stvaranja uspomena s odmora. 

Retro kuhinja na otvorenom

Koji god stil odabrali, važno je u opremanju kuhinja na otvorenom, kao i kod svega uostalom, uživati. Ljubav koju poklonimo detaljima zračit će pozitivnom energijom koji svaki prostor mora imati. S ljetnom kuhinjom ne možemo pogriješiti. Na kraju ćemo sami u njoj najviše guštati.

(Naslovna fotografija: Ston House & Atic - Orebić)
Spremi

25 najposjećenijih zemalja na svijetu po broju dolazaka stranih turista

Bez kazne za kopiranje osobnih dokumenata turista - besplatni obrazac za prijavu gosta

Rezervacija smještaja: Koji su najpopularniji načini rezerviranja kod domaćina u Hrvatskoj?

Zakon o ugostiteljstvu: Moći ćemo gostima poslužiti ručak i večeru, ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela

Društvene igre u apartmanu: Zašto gostima trebate pripremiti društvene igre?

Best Stay 2023. u Zagreb dovodi turističke stručnjake iz 17 zemalja

​5 jednostavnih ideja kako iskoristiti Instagram profil za uspješnu promociju smještaja

GTP Stolice & Oprema za ugostiteljstvo: Dobar dizajn interijera privlači goste i podiže cijene noćenja

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

9 krajobraznih načela za uređenje dvorišta i preobrazbu prostora u rajske vrtove i oaze mira

Popularno: