Dizajn
12.5K

9 krajobraznih načela za uređenje dvorišta i preobrazbu prostora u rajske vrtove i oaze mira

Uređenje dvorišta i vrta može biti izazovan posao ako ne znamo otkud bismo krenuli niti kako si pomoći. Krajobrazna načela nam mogu olakšati preslagivanje ideja i uređenje okoliša smještajnog objekta

Jeste li angažirali arhitekta za uređenje okućnice? Ovo vam je sigurno uredio profesionalac! Riječi su koje bi svatko od nas rado čuo od svojih gostiju. Međutim, ponekad nam se čini da ma koliko truda (i novaca) uložili u uređenje okućnice smještaja, ona jednostavno ne izgleda sjajno, barem ne onako kako smo maštali prije nego li smo zasukali rukave.

Planiranje vrta i dvorišta je mudro prije bilo kakvih radova oko uređenja, ali i to može biti zahtjevno jer nismo profesionalci ili se možda prvi put susrećemo s takvim aktivnostima. Srećom, svaka struka ima neka svoja pravila. Krajobrazni dizajn se također vodi osnovnim načelima koji nam mogu pomoći da uredimo svoj prostor poput profesionalca. Naravno, teško da itko od nas neškolovanih dizajnera može nadmašiti stručnjake iz ovog područja, ali, dok nemamo financijskih sredstava za angažman krajobraznog arhitekta, možemo angažirati načela kao smjernice za lakše planiranje okućnice. Krajobrazna načela dijelimo na elemente i principe dizajna krajolika.
 

Uređenje dvorišta i vrta u skladu s krajobraznim načelima

Svaki dizajn se može fizički opisati vizualnim elementima pa tako i ovaj oblikovanja okoliša. Kako bismo lakše oblikovali svoj vrt i dvor, posudit ćemo od arhitekata te elemente. Prvo ćemo postaviti jasnu viziju što točno želimo dobiti dizajnom vrta - npr. želimo li stvoriti zajednički prostor za sve goste ili osigurati intiman kutak u kojeg će se gost moći povući kad se zaželi mira i osame.
 

5 elemenata dizajna krajolika:
 

1. Boje

Boja nije slučajno navedena prva. Kod uređenja vrta, boja je jedan od vizualno najupečatljivijih elemenata. Bojom dočaravamo emocije i oblikujemo prostor. Tople boje biljaka i cvijeća približavaju prostor oku promatrača. Udaljene dijelove vrta možemo učiniti intimnijima kroz gradaciju nježnijih nijansi prema hrabrijim toplim bojama. Podižu atmosferu I izvrsne su za zajednički boravak na otvorenim prostorima.

Tople boje cvijeća u vrtu


Hladne boje su prirodni relaksanti pa će se sjajno uklopiti u vrtove koje smo zamislili kao prostore za osamu i meditaciju. Plava, ljubičasta i obilje zelenila savršeni su za male vrtove koje želimo učiniti vizualno većima.
 

2. Linije

Iako je linija dvodimenzionalna, njena važnost kod dizajnirana trodimenzionalnih oblika u prostoru je ogromna. Koristimo je kod planiranja gredica i puteljaka kroz vrt. Svaka površina bilo koje namjene u vrtu je omeđena linijama. Dijelimo ih na ravne i zakrivljene.
 

Ravne linije su poželjne u dijelovima koji moraju biti funkcionalni, poput prostora oko roštilja ili stola za objedovanje na otvorenom, ali previše stroge kod staza kroz vrtove. Želimo li pojačati dojam opuštenosti, neka linije vijugaju ne žaleći potrošnju vremena i prostora

Linije uređenja vrta
 

3. Oblici

Za razliku od linija, igranje s oblicima je nešto zahtjevnija disciplina. Biljni pokrovi i njihovo horizontalno širenje će izvrsno produbiti pogled prema horizontu ako je vidljiv iz našeg vrta. Zaobljeni oblici će naglasiti zajednice biljnih skupina u manje prohodnim dijelovima vrtova. Piramidalne oblike, poput drveća, ćemo postaviti na točke opuštanja u vrtu koje će odvesti naše misli put neba do nesputanih visina. 
 

4. Teksture

Tekstura opisuje sve što se nalazi u našem vrtu i najbolja je kad je kontrastna. Biljke grubog ili šiljastom malog lišća je dobro kombinirati s biljem mekanih i širokih listova, a harmoniju prostora ćemo dobiti i kada kombiniramo grubo kamenje i koru s biljem glatkih listova.

Kombinacija tekstura u vrtu
 

5. Veličine

Iako posljednja na listi elemenata dizajna, veličina nije ništa manje važna za postizanje sklada u prostoru. Maleni vrt s ogromnom pergolom ili dekoracijom djelovat će još manji, a u velikom će se izgubiti sitni elementi. Da ne spominjemo koliko je važno predvidjeti bilje koje treba više prostora za rast u usporedbi s vrstama koje savršeno uspijevaju na malom prostoru.
 

+ 4 načela oblikovanja krajolika

 


6. Ravnoteža

Pripišemo li našem dvoru osobine čovjeka, možda ćemo uspjeti pronaći balnas toliko nužan za uspješno funkcioniranje u svim segmentima života. Veličina biljaka i dekorativnih elemenata neka bude komplementarna, sitno bilje tamo gdje treba otkriti prostor, veliko gdje je skrivanje potreba.

Ravnoteža u vrtu
 

7. Red

Načelo reda nam pomaže poslagati elemente u prostoru. Ono koristi elemente dizajna kao što su linije da bi izgradilo simetriju ili asimetričan raspored biljaka i dijelova vrta u kojima se nalaze. Kombinacija gredica i staza, zidovi, prozori koji gledaju na vrt, boje, sve utječe na dojam urednosti, odnosno reda.
 

Najjednostavniji način postizanja jedinstva prostora je odabir jednog stila vrta (npr. mediteranskog) i planiranje biljaka i dekoracija isključivo unutar odabranog stila


8. Ritam

Raznolikost može biti zanimljiva, ali previše različitih boja, tekstura i oblika lako donese zbrku u kojoj nema opuštanja. Ponavljanje je majka ritma pa zato radije odaberimo nekoliko osnovnih bija i tekstura pa ih kombinirajmo u prostoru da se dobije ravnoteža.

Ritam u dvorištu
 

9. Jedinstvo

Jedinstvo je onaj osjećaj da smo konačno uspjeli uskladiti sve dijelove vrta i dobiti prostor koji opušta. Savršenstvo ovog načela postižemo ako smo uspjeli međusobno povezati sve dijelove vrta i pritom naglasiti one važne točke koje moraju privući pažnju gosta.

Jedinstvo dizajna eksterijera

Još jedno načelo je ostalo nezabilježeno - zabava. Zabava je osnovno načelo kojim bismo se trebali voditi prilikom uređenja dvorišta i vrta. Sve dok smo s ljubavi uredili prostor za sebe i svoje goste, ta će se ljubav osjećati u prostoru i nadjačati sve njegove nedostatke. 

Spremi

​Bijeli blagovaonski stol: Kako se bijeli stol uklapa u moderan ili tradicionalan interijer?

​Najbolje grijanje za kupaonicu: Koje je top rješenje za grijanje kupaonice?

7 trendova u turizmu koji će obilježiti putovanja 2022. godine

Interes za putovanja još uvijek viši nego lani, turistima i ovu godinu najzanimljiviji Rovinj

​Romantično putovanje na Bali - može, ali ne za izvanbračne parove

8 jednostavnih rješenja: Kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman?

Jesu li korištenje i uzgoj vrta dodatni adut za privlačenje gostiju?

Stakleni blagovaonski stolovi: 5 razloga zašto (ne) odabrati stakleni stol

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Posteljina od bambusa protiv alergija za ljepši san

Ljetna kuhinja - ideje za čaroban prostor kojeg ćemo obožavati i mi i naši gosti

Popularno: