Dizajn
11.1K

​Kupaonski radijatori: Kako odabrati idealan radijator za vašu kupaonicu?

Planirate nabavku novog kupaonskog radijatora, no niste sigurni koji je radijator najbolje rješenje za vašu kupaonicu? Kako izmjeriti potrebnu snagu i dimenzije radijatora za kupaonicu? Je li bolje odabrati klasični horizontalni radijator ili ljestve radijator?

Radijator za kupaonicu važan je dio svake manje ili veće kupaonice. S obzirom da u kupaonici provodimo puno vremena bez (puno) odjeće, važno je da kupaonica bude pravilno zagrijana. Stručnjaci preporučuju kako bi temperatura u kupaonici trebala iznositi oko 24 Celzijeva stupnja.

Kako biste postigli željenu temperaturu kupaonice, potreban vam je odgovarajući kupaonski radijator. U nastavku teksta donosimo vam nekoliko važnih savjeta za kupnju idealnog kupaonskog radijatora:


maleni kupaonski radijator


Izračunajte potrebnu snagu radijatora

Kako biste bili zadovoljni grijanjem u vašoj kupaonici, morate odabrati radijator idealne snage koji će bez većih problema zagrijati kupaonicu do željene temperature (24 Celzijeva stupnja). Iako bi formula za izračun potrebne snage radijatora trebala obuhvaćati i kvalitetu stolarije u kupaonici te primjerice vanjsku toplinsku izolaciju, možemo malo i pojednostaviti formulu za izračun.

Detaljno izmjerite dimenzije kupaonice, kako biste mogli izračunati volumen prostora koji je potrebno zagrijati. Volumen se računa na način da pomnožite visinu, širinu i duljinu kupaonice u metrima. Dobiveni rezultat u metrima zatim pomnožite s brojem 80, kako biste dobili potrebnu snagu radijatora za kupaonicu. Kako biste bili sigurni da kupujete radijator dobre snage, provjerite s prodavačima svoj približni izračun.


osličan kupaonski radijator za vas


Pronađite idealno mjesto za radijator u kupaonici

Nekakvo opće prihvaćeno pravilo jest smještanje radijatora ispod prozora, kako bi se hladni zrak koji prodire kroz prozor mogao što brže i bolje zagrijati. No, kod kupaonice radijator ne mora nužno biti smješten ispod prozora jer je velika vjerojatnost da vaša kupaonica nema prozor ili je taj prozor iznimno malen. Samim time, na vama je da pronađete najbolje mjesto za radijator u kupaonici.

Prilikom odabira mjesta za radijator, svakako imajte na pameti da možete u kupaonicu staviti i horizontalni i vertikalni radijator. Dakako, vertikalni radijatori su popularniji u kupaonicama zbog svoje multifunkcionalnosti pa možete favorizirati taj izbor. Vertikalni radijatori uglavnom se smještaju uz umivaonik kako bi se lako mogao dosegnuti ručnik s radijatora. Kada ste pronašli idealnu lokaciju za radijator, temeljito izmjerite koliko mjesta imate na raspolaganju.


moderan radijator za kupaonicu


Odaberite željenu vrstu radijatora

Kupaonski radijatori dijele se na razne vrste i podvrste, a glavna podjela definitivno je na horizontalne i vertikalne. Kao što smo već rekli iznad, vertikalni su radijatori puno popularniji za kupaonice. Posebno su popularni ljestve radijatori, koji zbog svoje građe kvalitetno zagrijavaju prostor, a ujedno omogućavaju bezbrižno odlaganje ručnika i drugih tkanina.

Radijatori za kupaonicu dolaze u raznim dimenzijama, oblicima i bojama. Klasični bijeli ljestve radijatori su najpopularniji izbor jer se mogu kvalitetno uklopiti u gotovo svaku kupaonicu. Za one malo odvažnije tu su kromirani radijatori koji svojim sjajnim karakteristikama privlače pažnju korisnika kupaonice. Dakako, na raspolaganju je i cijela paleta drugih vrsta, oblika i boja radijatora.


vertikalni kupaonski radijator


Pronađite najbolji sustav zagrijavanja kupaonskog radijatora

Bez obzira koju vrstu radijatora odabrali, činjenica je da zagrijavanje možete vršiti na razne načine. Najpopularniji odabir je spajanje kupaonskog radijatora na centralno grijanje, čime se zapravo rješavate dodatne brige oko zagrijavanja kupaonskog radijatora. Iako se spajanje na centralno grijanje čini kao odličan izbor, valja na pameti imati činjenicu da tijekom toplijih dana centralni sustav neće trebati zagrijavati sve prostorije kuće ili stana, ali biste kupaonicu možda rado zagrijali.

Električni grijač za kupaonski radijator je odlično rješenje ako želite nezavisno kontrolirati grijanje kupaonice. Električni grijač kojeg možete nabaviti već za 400 kuna jednostavno se montira u ljestve radijator i omogućuje vam da putem struje zagrijavate radijator kada i kako želite. U tom slučaju, vaš kupaonski radijator ne ovisi o centralnom sustavu grijanja ni o temperaturi drugih prostorija u kući ili stanu. Želite li nezavisan sustav za kupaonicu – svakako razmotrite radijator s električnim grijačem.

Spremi

Obvezna prijava obračuna članarine turističkoj zajednici do kraja veljače za privatne iznajmljivače

Istrijani već u pripremama za sezonu 2023. - besplatne edukacije za iznajmljivače Vrsara i Funtane

Testiraj financijsku pismenost i poznavanje obveza privatnih iznajmljivača

Usluga prehrane uz smještaj - kako i zašto?

13 stvari kojih bismo se trebali odreći ako želimo biti uspješni privatni iznajmljivači

Ima li Hrvatska turističku strategiju u krizi i kakve veze imamo s vikinškom sezonom u Norveškoj

Krovni prozor: Koje su prednosti i nedostaci krovnog prozora?

Crni zid u dnevnom boravku: Elegantno rješenje za naglašavanje prostora

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Najbolje grijanje za kupaonicu: Koje je top rješenje za grijanje kupaonice?

​Bor u apartmanu: Je li pametno postaviti božićni bor u apartman?

Popularno: