Dizajn
28K

​Gradnja bazena: Kako odabrati idealne pločice za bazen?

Planirate gradnju bazena i zanima vas koje su idealne pločice za bazen? Interesira vas koje karakteristike ima kvalitetna pločica za bazen i na što pripaziti kod kupnje? Kako će mudro odabrane pločice za bazen uljepšati vašu okućnicu i pružiti vašem domu ili apartmanu dozu luksuza?

Gradnja bazena složen je i skupocjen posao, koji u konačnici donosi mnoštvo zabave i pogodnosti. Bilo da bazen koristite za vlastite potrebe ili ga planirate iznajmljivati u sklopu smještaja, sigurno želite da se vaš bazen uklapa u vašu okućnicu i da izgleda lijepo.

Vrlo važnu ulogu u finalnom izgledu bazena svakako imaju pločice. Kvalitetne pločice za bazen moraju imati vrhunska tehnička svojstva kako bi se osigurala dugotrajnost korištenja bazena, a ujedno trebaju pružiti lijep i ekskluzivan izgled bazena. Ako se pitate kako odabrati idealne pločice za bazen, odgovore saznajte u nastavku:

kako odabrati pločice za bazen


Nisu sve pločice idealne za bazen

Prije svega trebate biti svjesni činjenice da nisu sve pločice namijenjene za korištenje na bazenu. Naime, ovisno o vrsti i kvaliteti, različite pločice imaju različita tehnička svojstva – i samim time ne odolijevaju sve jednako kvalitetno uvjetima koji vladaju u bazenu.

Prilikom odabira pločica za bazen trebate se voditi i preporukama stručnjaka, ali i vlastitim izborom oku ugodnog dizajna. Dakako, ponuda je puno pa u konačnici možete odabrati one pločice koje vam se sviđaju i koje se vizualno uklapaju u vaš prostor i bazensko okruženje.

fotografije na bazenu


Kreativnost za fotografije vrijedne spomena

Ako bazen gradite s ciljem poboljšanja smještajne ponude, onda svakako trebate puno pažnje usmjeriti na sam dizajn bazena. Naime, gosti, koji su spremni platiti smještaj s bazenom, uglavnom očekuju da će u tom bazenu moći u potpunosti uživati. Također, gosti će vrlo rado napraviti atraktivne selfije na bazenu – pa samim time bazen mora biti očaravajuće lijep i umjereno jedinstven.
 

Pločice mogu u potpunosti promijeniti sam izgled bazena pa je važno da odaberete ono što vam se sviđa i što se uklapa u okruženje

Klasične plave pločice standardan su izbor i većina plivača je na njih je navikla, no uvijek u plavu kombinaciju možete ukomponirati i neke druge svjetlije ili tamnije nijanse. Dakako, možete se i opuštenije zaigrati s bojama pa odabrati kombinacije koje niste još do sada vidjeli, a koje će se kvalitetno uklopiti u vaš dom i dvorište. Zaigrajte se i stvorite nešto jedinstveno.

hidroizolacija bazena pločice


Pločice za kvalitetnu hidroizolaciju bazena

Beton nema kvalitetna hidroizolacijska svojstva jer djelomično upija vodu, a može je propuštati i kroz sitne pukotine koje se nalaze u samom betonu.
 

Kako bi se spriječilo gubljenje vode, potrebno je bazen kvalitetno hidroizolirati. Rješenje tog problema nazire se u kvalitetnim bazenskim pločicama s niskim koeficijentom apsorbiranja vode

Pločice za bazen treba odlikovati visoka čvrstoća koja će podnijeti pritisak velikog volumena vode. No, ujedno trebaju biti i fleksibilne kako bi uspješno apsorbirale veliki tlak i spriječile dodatna naprezanja materijala. Sve navedene karakteristike trebale bi osigurati dugotrajnost bazena te spriječiti bilo kakva neželjena događanja.

kupanje na bazenu


Pločice za bazen otporne na promjene temperature i kemikalije

Pločice u bazenu povremeno dolaze u doticaj s agresivnim kemikalijama, posebice kada pričamo o čišćenju bazena. Klasične pločice ponekad reagiraju s kemikalijama kao što je klor pa samim time nisu pogodne za postavljanje u bazenu.
 

Želite li održati predivan bazen dugo godina, svakako odaberite pločice otporne na kemikalije

Uz kemikalije koje su sastavni dio održavanja bazena, pločice u bazenu trebaju biti otporne i na udarce kako s vremenom ne bi došlo do njihova oštećenja. Dakako, u bazenu će uslijed djelovanja vode doći i do velikih promjena temperature pa prilikom kupnje pločica svakako pripazite da su otporne na velike temperaturne promjene.

pločice za bazen savjeti
 

Protuklizne pločice za sigurnost tijekom kupanja u bazenu

Skliske pločice mogu biti veliki problem, posebice ako će se u bazenu zabavljati mlađe generacije koje su sklone jurnjavi i nestašnom ponašanju. Padovi na skliskim pločicama mogu biti itekako opasni i dovesti do ozbiljnih ozljeda glave i drugih dijelova tijela. Stoga, želite li povećati razinu sigurnosti u i oko bazena, svakako savjetujemo da odaberete pločice s protukliznim svojstvima.
 

Površina pločica bi trebala biti djelomično hrapava, a posebice je to važno za područje oko bazena ili stepenice kojima se ulazi u bazen

Iako je poželjeno da površina pločica bude hrapava, svakako pripazite da pločice nemaju poroznih svojstava. Naime, pločice s porama mogu poslužiti kao veliko uzgajalište raznih mikroorganizama, bakterija i pljesni – što svakako nije poželjno za bazen. Najbolji savjet je pitati stručnjake o preporuci koje pločice odgovaraju korištenju u bazenu, dok je na vama da odlučite koji dizajn pločica za bazen vam najviše odgovara.
Spremi

Izračun minimalne cijene noćenja i isplativosti najma apartmana i kuća za odmor

Izdavanje vouchera gostima je važno poput interneta ili klima-uređaja u kućama za odmor i apartmanima

Ko vidi turizam? - druženje uz razgovor o problemima i potencijalima kulturnog turizma u krizi

7 savjeta za uspješno iznajmljivanje apartmana

​Domaćin na hrvatski način: Kako nazvati apartman?

Novi Javni poziv za sufinanciranje projekata u turizmu - novi bazeni privatnim iznajmljivačima

Regionalni FOS Šibensko-kninske županije s raznolikim programom - od iznajmljivača do inspektorata

​Vrtne plastične stolice: Zašto (ni)su najbolje rješenje za terase apartmana?!

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

8 jednostavnih rješenja: Kako vizualno povećati sobu, studio ili apartman?

​Gradnja bazena: Kako odabrati najbolje mjesto za bazen u dvorištu?

Popularno: