Aktualno
2.7K

​Zagreb u finalu izbora za titulu Europska prijestolnica pametnog turizma 2023.

U četvrtak 15. rujna, Europska komisija je objavila listu gradova u užem izboru za nagradu Europska prijestolnica pametnog turizma 2023. Među njima je i naš Zagreb

Aarhus u Danskoj, Gijón, San Sebastián i Sevilla u Španjolskoj, Pafos na Cipru, Porto u Portugalu i Zagreb, odabrani između 29 kandidata u 13 zemalja kao finalisti u konkurenciji za Europsku prijestolnicu pametnog turizma 2023.

Za ovu titulu mogu konkurirati svi gradovi u EU, kao i oni izvan granica Unije, a koji sudjeluju u programu COSME.

Zagreb će se za prestižnu titulu boriti predstavljajući svoju kandidaturu pred europskim žirijem, a nagrada nam može donijeti snažnu vidljivost i jačanje brenda kroz podršku tijekom 2023. godine.
 

Nagrada Europska prijestolnica pametnog turizma se dodjeljuje od 2018., a pobjedom bi se pridružili Helsinkiju, Lyonu, Málagi, Göteborgu, Valènciji i Bordeauxu, koji su osvajali i dijelili titule prijašnjih godina

Opći kriteriji za izvrsnost u domeni pametnog turizma su održivost, inovativnost, ugodnost za život i integracije pametnih rješenja.

Ova inicijativa EU se financira kroz COSME program s ciljem promocije pametnog turizma u gradovima pionirima u implementaciji pametnih rješenja u pristupačnosti, digitalizaciji, održivosti, očuvanju kulturne baštine i kreativnosti.

Prakse pametnog turizma koje se provode u gradovima natjecateljima se mogu pogledati u izvješću iz 2022. Vodeći primjeri praksi pametnog turizma u Europi.

Vrjednuju se najbolje prakse na području:
 

  • inkluzivnosti,

  • održivosti,

  • digitalizaciji,

  • kulturnoj baštini i kreativnosti.

 

Zagreb je jedan od sedam finalista, između ostalog, zbog 15 m2 urbanih zelenih površina po stanovniku uz 120 m2 po glavi na području PP Medvednica, projektima Ilica: Q’ART i Kultura turizma, 6,5 kilometara četvornih središta grada s 81.669 metara ulica bez automobila i 500 kilometara biciklističkog zona u Gradu Zagrebu, a jedan od jačih aduta je i Tiflološki muzej kao jedan od rijetkih takve vrste u Europi.

Ovdje pogledajte adute Zagreba za titulu Europske prijestolnice pametnog turizma 2023. Sretno!

Spremi

Paušal turističke članarine za 2020. će biti 45 kuna po stalnom krevetu, na pomoćne upola manje

9 navika uspješnih iznajmljivača obiteljskog smještaja

Anketa o putovanjima u pandemiji: Turiste brinu ograničenja, obveza cijepljenja i inflacija, a priželjkuju više rekreativnih sadržaja u destinacijama

Globalna turistička inicijativa protiv plastike

Bambusov parket: Koje su prednosti i nedostaci parketa od bambusa?

Koje su najgore boje zida za spavaću sobu koje trebate izbjegavati?

5 aplikacija za iznajmljivače koje poboljšavaju iskustvo boravka u našim objektima

Silvija Podoljak: Turistički aduti Slavonije su brižno gostoprimstvo, aktivni turizam, kultura i sjajna enogastronomija

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zašto ne bismo, umjesto povećanja poreza obiteljskom smještaju, snizili poreze ostalima poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu?

5 koraka do nižih troškova i cijena električne energije za domaćinstva

Popularno: