Aktualno
1.3K

Voda Malih Divova - sjajan primjer povezivanja na lokalnoj razini u promociji i očuvanju prirodne baštine

Zašto su Dalmatinci toliko visoki? Inicijativa Voda Malih Divova ima odgovore pa povezuje turističke dionike u promociji i zaštiti pitke vode Šibensko-kninske županije. Zašto i kako uključiti se?

U 80-ima prošlog stoljeća, pedijatri šibenske bolnice su primijetili neobičnu pojavu - svako četvrto rođeno dijete težilo je više od 4 kilograma. Makrosomna djeca je naziv koji prati bebe teškaše, a primijećena činjenica je zaintrigirala liječnike. 90-tih godina započinje istraživanje fenomena velikog broja makrosomne djece na području Dalmacije.

Gvozden Flego, tadašnji ministar znanosti i tehnologije, ginekologu i profesoru Frani Mikulandri povjerava vođenje znanstveno-istraživačkog tima, koji je uključivao docenta neuropedijatra Eugenija Stoinija i pedijatricu Milu Perišu, u istraživanju ove pojave. Nažalost, dr. Mikulandra umire 2013. godine pa rad i rezultati tima padaju u zaborav arhiva šibenske bolnice. Sve do danas, točnije do 22. ožujka 2024. godine kada je Turistička zajednica Šibensko-kninske županije na svjetlo dana izvukla zaboravljeno istraživanje. U šibenskom HNK, povodom obilježavanja Svjetskog dana vode, predstavljen je projekt Voda Malih Divova usmjeren ka promociji i zaštiti pitke vode.

Frane Mikulandra, ginekolog i profesor
Profesor ginekolog Frane Mikulandra

Zašto baš pitke vode? Jer su rezultati istraživanja makrosomne djece pokazali da, uz socio-ekonomski status roditelja, na učestalost rođenja divovskih beba utječe i okoliš - veliki broj sunčanih sati, zdrava ishrana i - kvaliteta vode


Voda Malih Divova iz čarobnog krša Dalmacije

Voda koju pijemo u Dalmaciji neupitne je kvalitete. Ona putuje od svojih izvora do mora, ispirući krške planinske padine Dinare, sve tamo od bosansko-hercegovačke granice. Cijedi se kroz pukotine poroznih vapnenačkih stijena otapajući vrijedne soli i esenciju čarolije Majke Prirode. Hrani naše tijelo i usjeve. Bogatstvo vode šibenskog zaleđa čudesno je. Izostanak industrije znači njenu čistoću i ekološku vrijednost kakvu sve rjeđe susrećemo drugdje. Samo rijeka Krčić slovi za jedan od najčišćih tokova u Europi, a tek jedan je od manjih pritoka Krki i dio široke vodene krške mreže Dalmacije.


Dalmatinci - kršni i stasiti domaćini

Pretražimo li putopise, poput Fortisovog "Puta po Dalmaciji" ili "Tu gdje istok susreće zapad", skradinskog autora Marinka Šiška, pronaći ćemo zapise o kršnim i stasitim domaćinima još od prvih povijesnih zapisa putnika s ovog područja.

Voda Malih Divova
Oprema za umrežene sudionike inicijative Voda Malih Divova

Suvremena istraživanja potkrjepljuju ovu teoriju - Masarykovo sveučilište u češkom Brnu, u suradnji s institucijama iz Hrvatske i Crne gore, je 2019. godine objavilo istraživanje "Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali" koje samim nazivom sugerira rezultate. Dokazano je da su srednjoškolci iz Dalmacije, Crne Gore i Hercegovine najviši na svijetu.
 

Prosječna visina momaka osam obalnih županija u Hrvatskoj je 182,6 cm, dok samo u četiri obalne županije taj prosjek iznosi 183,7 cm

Svoj puni genetski potencijal još nismo dostigli, tvrdi istraživanje, trenutno smo drugi na svijetu po visini, iza američkog indijanskog Cherokee plemena. A rastemo i dalje još više...


Lokalni ugostitelji umreženi u punionice vode

Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Natalija Krešić i Tina Vickov, turističke savjetnice i entuzijastice održivog turizma, izvukli su ovu priču iz desetljetne prašine. Udahnuli joj život i nadjenulo dojmljivo ime. Voda Malih Divova je projekt koji kreće na put zaštite i promocije raskoši prirode Dalmacije i vodenog bogatstva iz kojeg sve raste, krša iz kojeg čarolija izvire.

Autori projekta Voda Malih Divova
Tina Vickov, Krešimir Šikić i Natalija Krešić - pokretači inicijative Voda Malih Divova

Okupili su lokalne ugostitelje, kao zaštitnike vode šibenskog kraja, u mrežu refil stanica - punionica vode. Za sada je umreženo oko 45 restorana i vinarija iz Šibensko-kninske županije, koji će gostima pričati priču o vodi šibenkog kraja i nuditi pitku vodu iz špine, puniti boce putnika, čašama vode iz vodovodne mreže napajati male divove. U inicijativu se mogu uključiti i smještajni objekti.

Inicijativa Voda Malih Divova je sjajan primjer horizontalnog povezivanja dionika u turizmu u promociji održivog turizma i zajedničkoj ekološkoj skrbi o prirodnim resursima lokalne zajednice. Turistička zajednica Šibensko-kninske županije je tako napravila još jedan veliki korak u promociji održivosti ove samozatajne, a nevjerojatno posebne destinacije.

Zdravica nakon presice

Autori projekta nas pozivaju da životu nazdravimo vodom - Vodom Malih Divova... uzdravlje!

Na VodaMalihDivova.com potražite ostale detalje. Uključite se!
Spremi

Gostoprimstvo u posljednji čas: Jednostavna čokoladna torta s maslinovim uljem

Može li turizam bez tehnologije? Saznaj na 3T – prvoj domaćoj konferenciji koja spaja turizam i IT

​Važnost ujednačene cijene smještaja kroz sve prodajne kanale

Za iznajmljivanje robinzonskog smještaja ipak nećemo morati osnovati tvrtku?

Bizarne turističke atrakcije: Kako je ova ogromna WC školjka pretvorena u zanimljiv muzej?

Ruralni turizam: Iznajmljivač koji je Donju Stubicu ucrtao u turističke karte

Edukacija za privatne iznajmljivače u Lici - 10 osnovnih pravila za uspješnu sezonu

Kome uplatiti, a kome prijaviti obračun članarine TZ?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Skupe plaće uz manjak radne snage i dalje najveći izazov hrvatskom turizmu

Kibernetička higijena: Niču proljetnice, niču prevaranti i prevarantice - zaštitimo se

Popularno: