Ideje i trendovi
13.8K

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj

Internet payment gateway sustavi omogućavaju sigurnu online naplatu proizvoda i usluga. Nema suvremene web trgovine bez payment gateway sustava, međutim, pitanje je koliko se takav način naplate isplati kad su u pitanju, recimo, akontacije u obiteljskom smještaju

Kako biste svojim potencijalnim gostima omogućili sigurnu transakciju kod rezervacije smještaja, potrebno je postaviti neki servis treće strane za izvršavanje plaćanja. Tako osiguravate sebe kao prodavača od mogućnosti curenja podataka od korisničkih kartica, te pružate korisniku dozu sigurnosti.
 

Što je payment gateway i za što se koristi?

Payment gateway sistemi su internet servisi koji nude uslugu naplate, a sigurnost i obradu transakcija naplaćuju kroz određeni postotak kao naknadu. Punim nazivom Internet Payment Gateway,  tj. IPG servisi jamče korisniku ili kupcu internetskih usluga dodatnu sigurnost jer svoje podatke ne ostavlja na različitim stranicama, već isključivo na stranici tvrtke koja obrađuje transakciju. Takav postupak naplate oslobađa i iznajmljivače od odgovornosti je se plaćanje obavlja na stranicama servisa, a ne na našim stranicama. 
 

Najbolji payment gateway sistemi

U ovome tekstu doznajte koji su to najbolji i najrašireniji servisi koji nude uslugu naplaćivanje na internetu te koje su njihove prednosti i mane.
 

1. PayPal

Osnovan davne 1998. godine, PayPal je od samih početaka interneta aktivan i danas je jedan od najpopularnijih svjetskih servisa za plaćanje te je dostupan i u Hrvatskoj.

Broji više od 150 milijuna aktivnih računa, koristi se u gotovo 200 zemalja, i podržava više od 25 svjetskih valuta. Uz to kroz PayPal sisteme dnevno prođe gotovo 10 milijuna transakcija.

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj PayPal

Osnovno postavljanje računa je besplatno, a neki napredniji zahtjevi traže mjesečna plaćanja. Za obradu transakcije, PayPal uzima 30 centi fiksno, te 2.9 % cijene. Brojke govore same za sebe, a upravo zbog toga je PayPal i dan danas jedno od najcjenjenijih imena payment gatewaya na internetu.
 

2. WS Pay 

Budući da je tema članka servisi za plaćanje u Hrvatskoj red je da spomenemo i jedan hrvatski internet platni sistem. Ime ovog poslužitelja je Web Studio Payment Gateway ili skraćeno WS Pay i  ovaj je sustav veoma jednostavan za implementaciju. Omogućuje visoki stupanj zaštite i brzu naplatu kartica. Priključiti se WS Pay-u možete besplatno, no za korištenje je potrebno izdvojiti nešto manje od 2.500 kn + PDV godišnje. Ovo je jedino plaćanje, a transakcije su besplatne, za razliku od PayPal-a. Za tvrtke koje ostvaruju veliki godišnji prihod, plaćanje na godišnjoj razini je isplativije, nego po transakciji, no za privatno iznajmljivanje apartmana to možda i nije slučaj.

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj WS Pay
 

3. HT PayWay

HT-ova opcija PayWay nudi brzo i sigurno izvršavanje transakcija, te niz dodatnih mogućnosti poput predautorizacije ili spajanja više banaka. Za razliku od nekih drugih internet platnih servisa HT uzima najviše 5 kuna po transakciji, a cijena priključenja je 1000 kn. Uz to se plaća i mjesečna naknada od 200 kn.

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj PayWay
 

4. Pencepay

Pencepay je pokrenut 2005. godine od strane hrvatskih programera, no danas je to internacionalni servis za naplatu. Njegove glavne odlike su jednostavan dizajn te intuitivan proces naplate koji daje manji postotak odustajanja od kupovine. Ovaj sustav ne nudi fiksne cijene, već je ponudu potrebno zatražiti mailom ili telefonski.

Online plaćanje smještaja: Top 5 payment gateway sistema u Hrvatskoj Panecpay


5. PBZ My CheckOut

Još 2003. godine je Privredna Banka Zagreb pokrenula svoj internet payment gateway, koji je omogućivao autorizaciju kartica. Par godina kasnije, 2008., je pokrenut My Check Out koji omogućuje i naplatu, a ne samo autorizaciju. Ovo je servis koji nudi maksimalnu sigurnost plaćanja i to mu je jedna od glavnih odlika, dok bi kao negativnu stranu mogli izvući neprimanje debitnih kartica.
 

Trebaju li privatni iznajmljivači payment gateway?

Stranice internetskih oglašivača smještaja poput Airbnb ili Booking.com zapravo odrađuju usluge payment gateway-a umjesto iznajmljivača. Međutim, ako iznajmljivač ima vlastitu web stranicu, bolje je imati račun na nekoj od payment gateway stranica, nego preusmjeravati goste na online stranice koje naplaćuju visoke provizije za svoje usluge bukiranja vašeg smještaja. 
 

Koji payment gateway sistem koristiti?

To ovisi o vašim potrebama, odnosno prometu kojeg ostvarujete na vlastitim web stranicama. Ako imate mali broj transakcija, tada je neki provajder koji naplaćuje po transakciji najisplativiji izbor, a ako primate veći broj rezervacija onda su oni s fiksnom godišnjom cijenom najisplativiji.


TransferWise - prijenosa novca bez banki i njenih skrivenih naknada

TransferWise je britanska aplikacija za prijenos novca s, kažu, 8 puta nižim troškovima nego kod uobičajenih transakcija u bankama, 10 puta jeftiniji od PayPal-a . Za razliku od payment gateway sustava, ima povoljnije stope konverzija valuta. Transfer novca traje oko 3 do 4 dana ako se radi o bankovnom prijenosu, samo 1 dan ako se radi o prijenosu na karticu. TransferWise, naime, izdaje kartice kojima se uredno može plaćati na prodajnim mjestima u tuzemstvu i vani, ili preuzimati gotovina. 

U Hrvatskoj je TransferWise dostupan od 2017. godine, a njegov suosnivač, Estonac Taavet Hinrikus kaže kako je njihova tajna u povoljnijem transferu novca u preko 50 država na svijetu u fokusu na primjenu nove tehnologije. "I manje smo pohlepni", dodaje Hinrikus, koji tvrdi da nema baš nikakvog realnog razloga da slanje novca elektronskim putem bude skupo.

Zato vam valja istražiti sve varijante, i odabrati onu najmanje skupu, ali i - najsigurniju opciju za primanje akontacija iz inozemstva. Koristite li koji od navedenih sustava ili možda baš TransferWise? Kakva su vaša iskustva?
Spremi

Duljina boravka turista: Koliko dana u prosjeku turisti ostaju u Hrvatskoj na odmoru?

Više od iznajmljivanja apartmana, isplati se - čistiti ih?! Cijene čišćenja po satu podivljale

Koliko iznajmljivača zaista živi od iznajmljivanja i druga ključna pitanja

5 brzih savjeta kako se riješiti vlage u sobi

Otvorene prijave za nagrade obiteljskom smještaju Turistički cvijet - Kvaliteta za Hrvatsku 2017.

​Opis nije popis - 10 kreativnih domaćina koji znaju kako opisati svoj smještaj

Zakon o ugostiteljstvu: Moći ćemo gostima poslužiti ručak i večeru, ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela

Poticaji privatnim iznajmljivačima i OPG-ovima za ugradnju solarnih sustava

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kako izbjeći negativne recenzije gostiju?

Koliko je robot usisavač učinkovit u održavanju čistoće soba i apartmana

Popularno: