Aktualno
3.5K

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

Turizam u kolovozu 2021. pokazuje znakove oporavka kakvom su se rijetki nadali. I dok su brojke dolazaka i noćenja "tu negdje", značajno je porasla potrošnja kojoj su "kumovale" i više cijene robe i usluga

Imamo brojke. Brojke koje potvrđuju da samo što nismo dostigli kolovoz 2019. godine. U kolovozu kojeg smo sinoć u ponoć ispratili pljeskom, Hrvatsku je posetilo 4,3 milijuna turista koji su nam priuštili 30,7 milijuna noćenja.
 

Boravak turista u kolovozu je bio čak nešto dulji, nego duljina boravka u srpnju ove godine - gosti su nam u prosjeku ostajali tjedan dana i dulje (7,1 dan)

U 2019. godini je u kolovozu mjesecu zabilježeno oko 600 tisuća turista više. Boravci su tada bili značajno kraći pa, iako je ove godine 14% manje dolazaka, za rekordnom 2019. zaostajemo samo za 7 postotnih bodova po ukupnom broju noćenja. 

26,7 milijuna noćenja su ostvarili strani državljani, a domaće snage 4 milijuna. Otprilike jednak broj noćenja su domaći turisti ostvarili i 2019. godine, dok su strani turisti ipak ostvarili nešto više, oko 29 milijuna noćenja tog kolovoza pretpandemijske godine.

Kao i prijašnjih godina, najviše turista je boravilo u Istarskoj županiji, a slijede ju Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, Zadarska, Šibensko-kninska i Dubrovačko-neretvanska županija. 
 

Više od milijun gostiju iz Njemačke

Iako je naša najjužnija županija ostvarila najmanji broj noćenja od svih primorskih županija, Dubrovnik je na vrhu top destinacija po broju posjeta turista:

1. Dubrovnik (164 tisuće)
2. Split (160)
3. Rovinj (149)
4. Medulin (125)
5. Poreč (125)

Najviše nam je stiglo građana Njemačke koji su dostigli 1,1 mlijun dolazaka pa turista iz Poljske, Austrije, Češke, te susjednih Slovenije i Italije.

Domaćinstva su ostvarila najveći broj noćenja, ali prvi objavljeni podaci sustava e-Visitor ne sadrže brojke koje su upisali hrvatski privatni iznajmljivači, osim podatka da su kućanstva zabilježila rast od 35%, jednako kao i smještaj u plovilima.


Potrošilo se više

Najvažnije brojke, ipak, nisu one koje mjere koliko osoba i kada prelaze naše državne granice, već one koje pokazuju koliko novaca kod nas troše. Financijski pokazatelji su izdašni - u posljednjem tjednu kolovoza samo u ugostiteljskim objektima se potrošilo oko 5 puta više, nego u istom razdoblju 2019. godine.

Međutim, iako su postoci viška potrošnje veliki, ukupno 14% više, potrebna je slojevita analiza da bi se utvrdilo koliko su povećanom prometu pomogli dublji džepovi turista, a koliko, pomalo zabrinjavajući, rast cijena kroz proteklih par mjeseci.
Spremi

Brojke kao optimistična najava predstojeće sezone

Ulazak u Schengen i 7 globalnih turističkih trendova u 2023.

Oslobođenje plaćanja turističke pristojbe samo za iznajmljivače koji su odjavili kategorizaciju i čiji su objekti oštećeni u potresu

Povećanje popunjenosti bez povećanja broja rezervacija

Kombinacija boja za dnevni boravak - izbjegnite glavobolju uz par trikova za odabir savršene boje zidova

Dozvola za rekreacijski ili športski ribolov turistima

Šumska kupka dovodi goste, podiže kvalitetu turističke ponude, čuva naše zdravlje i šume

Kako do direktnih rezervacija i većih prihoda bez astronomskih provizija

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Otkazivanje rezervacija gostima: Je li neprofesionalonst pojedinaca iskorištena u novoj hajci na domaćine i kampanji inozemnih posrednika?

Ljeto bez kraja: U crvenom, ali bez sumnji u uspjeh posezone

Popularno: