Aktualno
3.7K

Hrvatska dobila svoj treći geopark - Biokovo-Imotska jezera

Jezera Modro i Crveno su najpoznatija, ali ne i jedina. Geopark Biokovo-Imotska jezera čuva mnoga iznenađenja...

Tijekom 2018. godine provedena su temeljita geološka, speleološka i biološka istraživanja na širem području grada Imotskog i susjednih općina. Cilj ovih istraživanja je bila priprema za prijavu ovih prirodnih fenomena među svjetske geoparkove u okviru programa Global GeoParks UNESCO. UNESCO geoparkovi predstavljaju cjelovita područja s iznimno važnim geološkim karakteristikama, koja se upravljaju sveobuhvatnim pristupom koji uključuje zaštitu, obrazovanje i održivi razvoj.

Istraživanje koje je provelo Hrvatsko geološko društvo obuhvaćalo je terenski pregled, odabir ključnih litostratigrafskih i strukturnih lokaliteta te istraživanje hidrogeoloških i limnogeoloških karakteristika odabranih objekata. Projekt je kulminirao izdanjem publikacije "Imotska jezera" tijekom 2019. godine, u kojoj su sveobuhvatno predstavljena sva istraživanja na odabranim lokalitetima. Ova publikacija je bila prvi korak u pripremi za buduću prijavu područja za priznanje kao Global GeoPark UNESCO.
 

Geopark Biokovo-Imotska jezera od 6. rujna

Projekt je ostvaren uz financijsku podršku lokalne samouprave i Turističke zajednice grada Imotskog. Tijekom 2019. godine osnovana je Udruga Geopark Imotska jezera, koja je preuzela vodstvo, operativne aktivnosti i koordinaciju oko pripreme prijave. U 2020. godini, uz potporu Nacionalnog povjerenstva za UNESCO geoparkove Republike Hrvatske, provedena je zajednička prijava s Parkom prirode Biokovo.

6. rujna 2023. udruženi napori javnih tijela u valorizaciji prirodne začudnosti imotskoga kraja su urodili plodom - na sjednici Vijeća za globalne geoparkove UNESCO-a usvojen je prijedlog za uvrštavanje Geoparka Biokovo-Imotska jezera na prestižnu listu svjetskih geoparkova.
 

Hrvatska sada ima tri geoparka na ovoj uglednoj UNESCO listi, uz prethodno priznate geoparkove Papuk i Viški arhipelag

Uvrštavanjem Geoparka Biokovo-Imotska jezera na ovu listu, otvara se nova dimenzija za Imotski i okolicu u međunarodnim okvirima. Čitavo područje je izvanredno je bogato kulturnom, povijesnom i prirodnom baštinom, a obiluje geološkom raznolikošću koja znači stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama.
 

Imotska krajina povišću pritrujena

Dobivanjem UNESCO-ove oznake, destinacija postaje iznimno prepoznatljiva i privlačna svjetskim putnicima. Stvaraju se preduvjeti za razvoj geoturizma, posebnog i iznimno zanimljivog oblika turizma koji se usredotočuje na geološke i geomorfološke karakteristike krajolika kao glavnih turističkih atrakcija. Ovaj sektor turizma smatra se jednim od najbrže rastućih na tržištu specijalnih oblika turizma.
 

Na svijetu trenutno postoji 195 geoparkova u 48 zemalja. Najviše ih ima Kina - čak 41, slijedi Španjolska sa 16, Italija s 11, Indonezija i Japan s deset, Njemačka i Velika Britanija s devet, pa Grčka s osam. Susjedna nam Slovenija ima dva geoparka, a Srbija jedan. Austrijanci tri

Osnivanje Geoparka Biokovo-Imotska jezera na području Republike Hrvatske je vrlo značajno za podizanje svijesti o važnosti zaštite geološke i geomorfološke baštine te promociju geoturizma kao jedinstvene turističke atrakcije. Glavni fokus geoparka je zaštita, obrazovanje i održivi razvoj posebnih i specifičnih lokacija i krajolika od međunarodnog geološkog značaja. Kroz ovaj projekt, postiže se ponovno povezivanje čovječanstva sa svojim domom - planetom Zemljom i njezinom bogatom geološkom poviješću koja traje 4,6 milijardi godina.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Od putnih sanduka do kofera na kotačima, čiji izum dugujemo i jednom hrvatskom građaninu

Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj

Turizam kao stimulans za pranje novca na tržištu nekretnina

Foto natječaj: Najljepše fotografije Zagrebačke županije osvajaju jednu od nagrada iz fonda vrijednog 15 tisuća kuna

Besplatno pruzimanje priručnika za postavljanje fotonaponskih ćelija na krov kuće

Paušalu odzvonilo? HUP traži 10% poreza na prihode od iznajmljivanja apartmana

​Ideje za vrt i uređenje dvorišta za lakše održavanje i neodoljive Instagram fotografije gostiju

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Prvi zero waste otok na svijetu - inspiracija iz Grčke za globalnu promjenu

O kulturi straha i "novim" porezima za iznajmljivače

Popularno: