Aktualno
10.8K

Turističke zajednice izdale upute o testiranju na COVID-19 za strane turiste

Od ponedjeljka obvezno testiranje na COVID-19 za Austrijance koji putuju iz Hrvatske. Jednaka obveza čeka Talijane. Istra traži hitnu reakciju Vlade i selektivnu obvezu testiranja u skladu s epidemiološkom slikom pojedine regije ili županije, a ne Hrvatske kao cjeline

Epidemiološka slika se pogoršava u trenutku kad su porasle turističke brojke. Proteklog vikenda bilježimo najveći promet na državnim cestama, a u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi oko milijun stranaca.
 

Krunoslav Capak je potvrdio brojku od 54 zaražene osobe iz stranih zemalja od kraja lipnja, za koje je potvrđeno da su se zarazili u Hrvatskoj

Kao vrlo dostupna autodestinacija, omiljeno smo ljetovalište Nijemaca, Slovenaca i Poljaka, čiji broj dolazaka se u ovoj kriznoj godini značajno povećao. I dalje imamo i svoje vjerne goste Austrijance, Čehe i Talijane.
 
S rastom broja novozaraženih u Hrvatskoj, susjedne zemlje iz kojih nam stiže najveći broj gostiju, uvode ili najavljuju nove restrikcije. Od jučer je aktualna najava stavljanja Hrvatske na "crvenu listu zemalja" Slovenije, a danas je i Austrija izdala preporuku svojim državljanima da ne idu na odmor u Hrvatsku.
 

Obvezni testovi za Talijane i Austrijance

Prema najnovijem priopćenju kojeg prenosi austrijski Kurir, od ponedjeljka 17. kolovoza, Austrijski će državljani i svi oni koji ulaze iz Hrvatske na granici morati predočiti negativni PCR test, ne stariji od 72 sata. Oni koji ne budu imali test, mogu ući uz obveznu 14-dnevnu karantenu i izradu testa u roku od 48 sati.
 
Slična je situacija i s povratkom u Italiju. Talijanska pokrajina Emilia - Romagna je uvela 14-dnevnu karantenu za putnike povratnike iz Hrvatske, a nagađa se i o obveznim testovima za sve talijanske građane koji se vraćaju s ove strane Jadrana.
 

S obzirom na obvezu testiranja stranih turista po povratku u matične zemlje, pojedine turističke zajednice su izdale obavijesti o lokacijama, cijenama i načinima izrade testova na COVID-19 za strance na području svoje destinacije

Tako će gosti, primjerice, Lošinja, Cresa, Rijeke i Korčule moći testiranje obaviti u destinaciji, po cijenama koje ovise o brzini izrade testa. Rezultati testa se uz nadoplatu prevode na engleski jezik.
 


Ako trenutno u vašem objektu borave gosti iz navedenih zemalja, provjerite u nadležnoj turističkoj zajednici postupak testiranja na koronavirus za strane turiste, odnosno koje mjere sigurnog boravka i povratka u domovinu su vašim gostima dostupne.  
 


Nadležne institucije u Hrvatskoj šute

Osim pojedinačnih reakcija TZ-ova, krovne i nadležne institucije još nisu pokazale reakcije. U eVisitoru je posljednja obavijest iznajmljivačima ona o obračunu i naplati prve rate turističke pristojbe.
 
Na stranicama novokomponiranog Ministarstva turizma i sporta je osvrt nove ministrice Brnjac na veći turistički promet od onog očekivanog s obzirom na pandemiju.


Istra traži reakciju Vlade

Danas, 14. kolovoza, neposredno prije press konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite, čelnici istarskih jedinica lokalne samouprave i županije su poslali apel Vladi i Ministarstvu.
 
U apelu pozivaju nadležne da dogovore s vladama susjednih zemalja selektivnu obvezu testiranja osoba koje dolaze iz Hrvatske, a u skladu s realnom epidemiološkom slikom pojedinih županija ili dijelova Hrvatske, umjesto da se čitava zemlja označava crvenim, odnosno epidemiološki nesigurnom destinacijom.
 

Na ograničenje radnog vremena caffe i noćnih klubova, reagirala je Nacionalna udruga ugostitelja, koja također traži selektivno uvođenje ograničenja

Marin Medak, predsjednik Udruge ističe kako je "nepravedno je da se danas ugostitelji koji su poslovali u skladu sa svim propisanim mjerama, kao i čitave regije bez rasta broja zaraženih, poput Istre i Kvarnera, kažnjavaju zbog propusta u nekoliko klubova". Poziva na zatvaranje klubova detektiranoh kao žarišta, uz obveno testiranje i samoizolaciju zaposlenika. 

S obzirom na to da je pred nama jedna od blagdanskih vikenda, koji je trabao generirati značajne brojke turističkih prihoda, pitamo se koliko će se trenutna situacija gostiju odgovoriti od putovanja...
Spremi

Najčišća zemlja na svijetu je Švicarska, Hrvatska tek na 41. mjestu

Zavirili smo u 20 najboljih planinskih kuća za odmor u Hrvatskoj

3T - Tourism, Travel & Tech: Drugo izdanje konferencije o tehnološkim inovacijama u turizmu

Privatni iznajmljivači i trendovi u turizmu: Slušamo li svoje goste?

Koje jake žene su mijenjale hrvatsko društvo, povijest i rušile predrasude?

CLUO hospitality - brzo i lako do personaliziranih poklona dobrodošlice

​Koje europske zemlje ostvaruju najveće prihode od turizma?

Zakon o ugostiteljstvu: Moći ćemo gostima poslužiti ručak i večeru, ali samo ako u blizini nema restorana ili hotela

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Ljeto za pamćenje: Sezona sve bolja, obaraju se i neki rekordi

​Dodatak ponudi novoga doba: Besplatan test na koronu za hotelske goste iz Austrije i Italije

Popularno: