Aktualno
5K

Koprivničko-križevačka županija ima najbolje turističke rezultate u prvih devet mjeseci 2020.

Istarska županija je ostvarila najveći broj noćenja u prvih devet mjeseci ove godine, ali ipak bilježi minus u odnosu na lani, kao, uostalom, i druge županije u Hrvatskoj, sve osim jedne. Samo jedna županija, pod turistički rezultati u 2020., bilježi plus u odnosu na 2019. godinu

Još donedavno, dok su turističke sezone tekle svojim uobičajenim tijekom, a turistička kretanja po planeti samo rasla, statistike su, svake godine iznova, pokazivale da naše morske destinacije obaraju rekorde, a stručnjaci naglašavali kako je važno potaknuti razvoj turizma na kontinentu za cjelogodišnji turizam i održivi razvoj ruralnih zajednica.

 

Sve ono što smo znali da bi trebalo i da je dobro za naše gospodarstvo i raznovrsnost turističke ponude koja uključuje održivost u dugoročnom smislu, u korona krizi se pokazalo točnijim no ikada

Turistička potražnja u krizi je istaknula destinacije koje još uspijevaju očuvati baštinjene resurse, koje njeguju tradiciju kroz gastronomiju i kulturnu baštinu, koje nude aktivan i zdrav odmor u okrilju netaknute prirode. 


Pijesak, šuma i folklor

Pokazala su se točnima i predviđanja da će, uslijed krize, biti popularnije one destinacije koje su dostupnije cestovnim pravcima. Zato Dubrovačko-neretvanska županija bilježi najveći pad broja noćenja u prvih devet mjeseci ove godine, od 36,7% sa 2,7 milijuna noćenja, u usporedbi s ostalim obalnim županijama. Očekivano, Istarska županija, oduvijek najpopularnija i najbliža europskim emitivnim tržištima, bilježi najveći broj noćenja, 13,1 milijun, ali uz pad od 53,6% u odnosu na isto razdoblje lani.

Po prvi put, jedna kontinentalna županija bilježi najveći plus u postocima rasta, uz činjenicu da je jedina županija u Hrvatskoj s rastom. Radi se o Koprivničko-križevačkoj županiji koja je, s 35 tisuća noćenja u prvih devet mjeseci, upisala rast od 15,1% u odnosu na prošlu godinu.
 


Što je Koprivničko-križevačkoj županiji donijelo dobre turističke rezultate u 2020.?

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji prava pravcata pustinja? A znate li gdje se nalazi brdo koje je ujedno i planina? Koja naša županija je proglašena vodećim industrijskim centrom na sjeveru zemlje? Na području koje županije se sijeku Mura i Drava, gdje je kolijevka naive u Hrvatskoj, gdje rastu najstarija stabla hrasta, lipe i kestena u Hrvatskoj i obitavaju neke od najugroženijih vrsta leptira u Europi?

Odgovor je jasan, Koprivnica, Đurđevac i Križevci su najveća središta županije koja je idealna za odmor u prirodi, uz istraživanje gastronomske baštine i vinskih cesta Prigorja i Podravine. Đurđevački pijesci, Kalnik, Crn jarki, Čambina, Repaš - sve su to lokaliteti od posebnog značaja za prirodnu baštinu Podravine i Prigorja, a bogatu kulturnu baštinu obilježava naivno slikarstvo, folklor, brojne manifestacije tijekom čitave godine i gostoljubivost domaćina.

Pored navedenog, ova županija nudi obilje sportsko-rekreativnog sadržaja, prekrasno gorje i rijeke. Planinarenje, biciklizam ili samo šetnje uz Dravu, preko Kalnika do Bilogore, još jedan su adut za dobre turističke rezultate, uz nezaobilaznu dobru prometnu povezanost i sve razvijeniju turističku infrastrukturu. 
 

 

Grad Zagreb sa svojih 624,7 tisuća noćenja, bilježi pad od 68,5%, a sve kontinentalne županije su ostvarile 941 tisuću noćenja i pad od 51,7%.
 

Što se tiče vrste smještaja, najveći pad su zabilježili hoteli, čak 71,3%, a najmanji domaćinstva u kojima je noćilo 43% manje gostiju, nego u prvih devet mjeseci lani

 

Najviše izostali Austrijanci

Naši najvjerniji gosti su Nijemci, koji su nam donijeli 12,5 milijuna noćenja s padom od 38,4% u odnosu na lanjsku godinu. Slovenci su zabilježili najmanji pad sa 8,1 milijun noćenja i 23%, a tu su negdje i Poljaci s 25,4% pada i 4,5 milijuna noćenja.

Česi su na četvrtom mjestu, a tek na petom Austrijanci s 2,4 milijuna noćenja i najvećim padom od čak 66,6%.

Spremi

Kako odabrati tepih: 5 grešaka koje trebate izbjeći kod odabira tepiha

Još samo 3 dana za primjedbe javnosti na prijedlog o povećanju paušala za privatne iznajmljivače

Izrada snjegovića: 5 savjeta za izradu predivnog snjegovića ispred kuće ili apartmana

Kako se boriti s negativnom ocjenom gosta

Advent 2017: Adventska putovanja u bolje danas ću, sutra ću

Izravan udio turizma u BDP-u je 11,4 posto, uz ukupan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske od 16,9 posto

Domaćin na hrvatski način: Želite ponuditi drugačiji privatni smještaj? Neka bude dostupan "za sve"

Postani "zeleni" domaćin: Udruga Sunce poklanja online certificiranje za članstvo u Dalmatia Green programu

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Otvorene prijave za Suncokret ruralnog turizma 2020.

Upozorenje iznajmljivačima: Elektronički registar privatnog smještaja je prijevara

Popularno: