Aktualno
3.6K

Dalmatinska janjetina dobila oznaku izvornosti, a ovčari moraju iseliti ovce koje smetaju turistima

Dalmatinska janjetina dobila zaštićenu oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Stočara je sve manje, turista sve više. Ovce, kao ovce, bleje i uznemiravaju goste koji bi ipak janjetinu slasnu jeli. Evo prilike za brendiranje i pomirenje dvije važne gospodarske grane

Izdanje Službenog lista Europske unije od 8. ožujka, dalmatinskoj janjetini je podarilo europsku oznaku izvornosti. Tako je to slasno jelo upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Odsada je zaštićeno na području čitave EU pa će potrošač imati jamstvo konzumacije autentičnog proizvoda.


Od polja preko brenda do stola

Udruga uzgajivača ovaca i koza Dalmacije, sa sjedištem u Drnišu, pokrenula je postupak zaštite dalmatinske janjetine u Ministarstvu poljoprivrede RH u listopadu 2020. godine. Definirali su proizvod kao "meso janjadi hrvatske izvorne pasmine ovaca dalmatinske pramenke, ojanjene, uzgojene i zaklane isključivo na području Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, koja se kolju u dobi od 70 do 130 dana kada dostižu tjelesnu masu od 15 do 28 kg".

Posebnost dalmatinske janjetine je upravo područje uzgoja - ovce su tijekom čitave godine na otvorenom, tijekom dana na oskudnim i škrtim pašnjacima koji namiruju 80% potreba ovaca za hranom. Ostatak se podmiruje iz livadnog sijena i sijenom lucerne. Janjad se drži s majkama i siše čitav period uzgoja. Njihova prehrana su mlijeko i paša. Klanje i obrada se odvija u klaonicama gore navedenih područja, a nakon veterinarskog pregleda i procjene kvalitete, janjci se označavaju žigom zdravstvene ispravnosti i tek tada plasiraju na tržište. A kada stignu na tržište, znamo što se s njima događa, svijetlo-ružičasto meso srednje masnoće završava u finim pekama, na ražnjevima, u umacima... Mljac.
 

Posebno je cijenjena dalmatinska janjetina s otoka, priobalja i krških područja Dalmatinske zagore zbog nježne strukture mesa bez potkožnih i unutarnjih masti. Dalmatinsku janjetinu odlikuje manja masnoća, sočno meko mišićno tkivo, aromatično zbog načina prehrane, bez tipičnog mirisa ovčjeg mesa


Dalmatinska janjetina je 40. poljoprivredni i prehrambeni proizvod registriran u EU s oznakom izvornosti.


Nije ovca sve što bleji

Ponekad je janje. Izreka iz podnaslova stiže, otkud drugo, doli iz Dalmacije i više je poruga, na onaj način na koji se Dalmatinci rugati sa svima i sa sobom samima znaju. Ovce i janjci su se zavukli pod kožu Dalmatinaca pa ćemo ih tamo susresti u mnogim izrekama. Poput one: Ovca, kad bleji, gubi zalogaj.

Susrećemo ih i po otocima i krškim selima Like i zaleđa Dalmacije. No, koliko ćemo li ih još dugo susretati, pitanje je. Stočara je sve manje, a ovi preostali se susreću s pomalo bizarnim problemima.

"Brkiću, ovce morate iseliti, bleje, smetaju turistima, ima ih 300!" Takva poruka je upućena Goranu Brkiću, stočaru iz Gradine, vlasniku 300-tinjak grla dalmatinske pramenke. Poruka je stigla iz komunalnog odjela Županije šibensko-kninske povodom učestalih prijava susjeda kojima smeta što - ovce bleje! Naime, preuredili su starinu u kuću za odmor pa se blejanje ovaca ne uklapa u mir i tišinu koju turistima obećavaju.

Gradina je naselje u sastavu Grada Šibenika, 7 kilometara sjeveroistočno put Drniša. Iako je nedvojbeno u pitanju selo, ovdje vrijede propisi grada. A oni kažu da se domaće životinje ne smiju držati u blizini stambenih objekata. "Selo trebalo ostati selo, neka se kuće obnavljaju, ali ono izvorno od čega su ti ljudi nekad pretežno živjeli isto treba ostati - poljoprivreda i stočarstvo", istaknuo je Dino Karađole, direktor TZ-a grada Šibenika. 

Stočara je sve manje, a prijava sve više. Janjetinu slasnu bi pak jeli svi. I turisti i njihovi domaćini. Šteta što ista ne raste na grani. Nadamo se da će ovo priznanje dalmatinskoj janjetini i autohtonoj pramenki, pomoći stočaru Brkiću i njegovim kolegama u sličnom položaju da sačuvaju svoja stada i uzgajaju ih tamo gdje obitavaju. Turisti će doći. Oni koji poštuju domaćine i njihovu tradiciju. Koji vole dalmatinsku janjetinu. Ovce bleje, turisti prolaze, janjetina slatka je. Manje blejati da ne izgubimo zalogaj. 
Spremi

Vinski turizam ima velike šanse za brzi oporavak uz nove (nakon)pandemijske navike turista

Domaćin na hrvatski način: Gostiju manje, cijene više?

`Kod jačanja brenda destinacije, iznajmljivači imaju najveći potencijal za zaradu´

eVisitor aplikacija za mobilne uređaje dostupna na Google Play i App Store za besplatno preuzimanje

Naplata prvog obroka paušala turističke pristojbe iznajmljivačima koji su do 15.7. ostvarili barem jedno noćenje

Nijemci ocijenili Hrvatsku kao četvrtu najpopularniju destinaciju, trećina već točno zna gdje će ljetovati

Cijene turističkog smještaja u Hrvatskoj u prosjeku poskupile za vrtoglavih 30,8 posto

Stakleni blagovaonski stolovi: 5 razloga zašto (ne) odabrati stakleni stol

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Paušalu odzvonilo? HUP traži 10% poreza na prihode od iznajmljivanja apartmana

Međimurju Green Destinations - prva regija u Hrvatskoj s ovom prestižnom nagradom

Popularno: