Aktualno
4.4K

​Romantično putovanje na Bali - može, ali ne za izvanbračne parove

Indonezijski parlament zabranjuje izvanbračni seks za građane, ali i za posjetitelje. Postoji kvaka, ne odgađajte odmah planove za romantično putovanje na Bali...

S površinom od skoro 2 milijuna kilometara četvornih i 17 tisuća otoka, Indonezija je najveća najotočnija država na kugli zemaljskoj. 

Jedan od tih 17 tisuća je i otok Bali, najzapadniji otok Malog sundajskog otočja, koji po mnogočemu nije mali. Ima preko 5 i pol tisuća kilometara i više stanovnika od Hrvatske, negdje oko 4 milijuna i 300 tisuća. Čuvena rižina polja i vodeni hinduistički hramovi na Baliju čine jednu kulturnu cjelinu pod zaštitom UNESCO-a. Pored izvoza riže, kave i stoke, najznačajnija gospodarska grana je turizam.

I upravo Bali, sa svojim dugačkim pješčanim plažama nad kojima se viju visoke kokosove palme, zelenim plantažama pamuka i duhana, tisućljetnom wellness tradicijom, slovi za destinaciju savršenu za romantično putovanje. Međutim, u toj ogromnoj zemlji Indoneziji s više od 276 milijuna stanovnika, donose se zanimljivi zakoni. 


Za vanbračni seks godina zatvora

Odlučite li se na medeni mjesec na Baliju, nećete imati problema. Međutim, nevjenčani parovi bi mogli naletjeti na neugodnosti požele li svoju ljubav konzumirati. Čak i između tri, četiri zida. Tako bar navode brojni strani i domaći mediji posljednjih dana.

Naime, 6. prosinca 2022. indonezijski parlament je izglasao izmjene u kaznenom zakonu ove mnogoljudne države prema kojima se izvanbračni spolni odnosi kažnjavaju, ni manje ni više, nego s godinom zatvora. Zakon se odnosi na indonezijske građane, ali i na turiste!

Dobra vijest je da je nelegalizirani seks manje kažnjiv od vrijeđanja aktualnog predsjadnika i drugih dužnosnika što se, prema upravo izglasanom zakonu, kažnjava s čak tri godine zatvora.
 

Romantično putovanje na Bali ipak bez vjenčanog lista

Izmjene zakona su, navodno, šokirale borce za ljudska prava, ali i radnike u turizmu na Baliju i u ostatku Indonezije. Međutim, iako na prvu zvuči šokantno, odredbe zakona su ipak malo drugačije. Nitko neće tražiti vjenčani list od posjetitelja i turista - nova odredba se primjenjuje samo ako netko tuži par za izvanbračnu zajednicu, a taj netko može biti zakonski supružnik, roditelj ili član obitelji.

Zato ovaj zakon, koji će stupiti na snagu tek za tri godine, neće ozbiljno ugroziti romantične planove za posjet Baliju ili neke drugog odredišta u Indoneziji. Možda će čak malo i zagolicati maštu, pa privući goste kojima posjet Baliju i nije bio u planu. Jer postoji li išta slađe od kršenja zabrane? ;-)
Spremi

Oglašavanje na društvenim mrežama za iznajmljivače apartmana

Forum obiteljskog smještaja u Zadru – o zakonskim izazovima i neporeznim davanjima

Uređenje blagovaonice: Mali prostor, puno gostiju

Raspored kuhinjskih elemenata: 9 najčešćih pogreški kod planiranja kuhinje

Bijela boja zidova: 6 savjeta zašto odabrati bijelu boju za zidove

Jesu li korištenje i uzgoj vrta dodatni adut za privlačenje gostiju?

Niste još popunili svoje smještajne kapacitete? Osvježite oglase uz 15% popusta na profesionalne fotografije

Kako pripremiti savršenu knjigu dobrodošlice za goste

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Globalni turizam će se udvostručiti do 2050., a s njim i štetne emisije koje vode klimatskoj katastrofi

"Prođe li ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru, Hrvatska se može oprostiti od turizma u privatnom smještaju"

Popularno: