Aktualno
18.7K

7 mjera za saniranje šteta privatnim iznajmljivačima uzrokovanih pandemijom

Zajednica obiteljskog turizma pri HGK je danas 16. ožujka, prema Ministarstvu turizma RH, uputila prijedlog mjera za pomoć privatnim iznajmljivačima čije poslovanje je ugroženo uslijed pandemije COVID-19

Onoliko napeto koliko pratimo sve svježe informacije o razvoju pandemije, o napretku u suzbijanju bolesti, iskustvima i svjedočanstvima pogođenih virusom, toliko napeto očekujemo i poteze naše Vlade, one koji za cilj imaju suzbijanje pandemije, kao i one čija svrha je ublažavanje posljedica iste na domaće gospodarstvo. A ono, znamo svi jako dobro, uvelike ovisi o turizmu i srodnim uslužnim djelatnostima.

Ministarstvo turizma (MINT) komunicira s pojedinim turističkim sektorima, tvrde MINT-u bliski, te rade s Vladom RH na mjerama pomoći. Te mjere bi već ovih dana trebale proći saborsku proceduru i doskora biti u primjeni.

"Prijedlog izvanrednih općih mjera za saniranje nastale i potencijalne štete sektoru privatnih iznajmljivača prouzročenih pandemijom korona virusa" je u MINT odaslala i Zajednica obiteljskog turizma pri HGK (ZOT HGK), a o kakvom prijedlogu se radi otkrila je predsjednica Sekcije, Martina Nimac Kalcina, za portal HrTurizam. Mjere su sljedeće...


1. Moratorij na sve kreditne obveze vezane uz turizam

ZOT traži od MINT-a i Vlade da postignu dogovor s bankama koji bi osiguravao moratorij za sve privatne iznajmljivače na sve obveze plaćanja (rate, anuitete) preuzete iz ugovora o kreditu ili pozajmice vezanih uz turizam. Moratorij bi trajao minimalno 6 mjeseci, ovisno o sezoni, i 12 mjeseci, uz uvjet da nakon isteka moratorija rate ne rastu, kao i mogućnost produljenja rokova otplate postojećih kredita.

Moratorij bi se odnosio na kredite ostvarene pod sljedećim uvjetima:

  • za koje nositelj kredita, sudužnik ili jamac, može dokazati da ostvaruje prihod od turizma, a koji je vezan za predmetni kredit, bilo da se radi o stambenom ili renovacijskom kreditu za objekt koji je kategoriziran;

  • turistički kredit;

  • nenamjenski kredit za čije odobravanje su bili nužni prihodi od turizma;

  • krediti koji su odobreni do službenog proglašenja pandemije od strane WHO, 13. ožujka 2020.

 

2. Moratorij na obročne otplate osiguranja vezanih za predmetne kredite


3. Moratorij na plaćanje paušalnog poreza i turističke pristojbe

Smanjenje navedenih davanja za 2020. godinu na minimalan propisan iznos svim privatnim iznajmljivačima, neovisno o odlukama jedinica lokalnih samouprava. Ovisno o daljnjem razvoju situacije i sezoni, nakon isteka moratorija, smanjenje umanjenih minimalnih iznosa u proporcionalnom postotku s popunjenošću u sezoni.

Ako se to ne uspije postići u hitnom postupku izmijene zakona, donošenje navedene odluke zatražiti bez iznimke, od svih jedinica lokalnih i regionalnih samouprava.


4. Staviti izvan snage aktualni Pravilnik o godišnjem paušalnom iznosu TZ članarine

Odgoditi primjenu Pravilnika o godišnjem paušalnom iznosu članarine turističkim zajednicama (NN 14/20) do iduće godine. S obzirom na to da se prema starome Pravilniku, članarina obračunavala prema ostvarenim prihodima, u ZOT-u smatraju da je najlogičnije i najjednostavnije da se takav način obračuna primjenjuje i za godinu 2020. u ovakvoj situaciji.
 

5. Oslobađanje plaćanja režija

ZOT smatra da bi Vlada trebala uputiti zahtjev jedinicama lokalnih i regionalnih samouprava te povezanim tvrtkama da oslobode režija kategorizirane smještajne objekte, i to onih koje se naplaćuju u fiksnom paušalnom iznosu (komunalne naknade, odvoz smeća, voda, uređenje voda, kanalizacija, struja, plin, HRT preplata…).


6. Odgoda rokova rekategorizacije 

Odgoda bi se odnosila za objekte kojima istječe rok ove godine, sukladno članku 25. stavak 1. točka 1. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19).


7. Uključivanje predstavnika ZOT-a u sve važnije rasprave i odluke a vezane za turizam

 

ZOT pri HGK zastupa interese privatnih iznajmljivača. Ovo su mjere koje je Sekcija ZOT-a uputila kao prijedlog u nadležno ministarstvo.

Smatrate li da Vlada RH može usvojiti još neke mjere, koje su nužne kako bismo ublažili štete obiteljskom smještaju prouzorokovane pandemijom?
Koje bi to bile mjere?

 
Spremi

Energetski certifikati za iznajmljivače apartmana - Zašto, kako i gdje?

Osmo svjetsko čudo ugroženo zbog klimatskih promjena

​Drvo u kupaonici – umivaonici i kade u neodoljivoj kombinaciji keramike i drva

Akontacija za smještaj u turizmu – za i protiv

Božićna dekoracija za kupaonicu: Kako ukrasiti kupaonicu za uživanje u blagdanima?

3T konferencija 2023.: Stiže vrijeme umjetne inteligencije

Turizam u Hrvatskoj 2017.: Što kažu statistike?

​Presvlake za stolice: Kako odabrati najbolje presvlake i koliko doprinose ugodnom dojmu?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

​Fleksibilniji uvjeti otkazivanja nam mogu sačuvati rezervacije u ovoj ekstremnoj globalnoj situaciji

Mjere Vlade za privatne iznajmljivače: Odgoda plaćanja paušala turističke pristojbe i članarine

Popularno: