Dizajn
12.1K

Najbolja posteljina za apartmane: Koje materijale koristiti?

Od kojih materijala se radi najbolja posteljina za apartmane i kuće za odmor? Takva posteljina da naši gosti u njoj spavaju kao na oblaku, a laka je za održavanje i dugotrajna

Kod stvaranja udobnog i privlačnog turističkog smještaja, kvalitetna posteljina može napraviti veliku razliku. Većina turista ne planira provoditi mnogo vremena u smještaju, istraživat će destinaciju, iskušavati njene atrakcije i ponudu aktivnosti, u smještaj će se vratiti tek u večernjim satima da bi se kvalitetno naspavali. 

Zato su udoban madrac i posteljina vrlo važni za dobivanje pozitivnih ocjena smještaja. Vrbo je otkrio da loša posteljina spada u najčešće razloge dobivanja negativnih recenzija. Najbolja posteljina je ona koja svakom gostu osigurava dobar noćni san i pruža mu osjećaj luksuza kao da odsjeda u hotelu s 5 zvjezdica. I fotografije spavaćih soba su puno privlačnije i imaju veće šanse za poticanje rezervacija ako su kreveti atraktivno namješteni, i to savršeno bijelom, posteljinom i setom udobnih jastuka.

Najbolja posteljina za apartmane - ukrasni jastuci

Međutim, nije lako odabrati posteljinu jer, osim luksuznog izgleda, važno je i da ju je lako održavati te da je dugotrajna - dobar odabir posteljine može nam uštedjeti vrijeme i nešto novaca.
 

Nosi mi se bijela boja

Zašto je u veći hotela posteljina bijela? Odgovor je vrlo jednostavan. Gost želi vidjeti čistoću, a ona se najbolje zrcali u sniježno bijelim plahtama, mekanim poput oblaka.

Najbolja posteljina za apartmane - bijela

Bijela pamučna posteljina se najlakše održava, možemo ju iskuhavati na 95 Celzijusovih stupnjeva. Izbjeljivati izbjeljivačima. Čak i fleke se uredno skidaju suvremenim sredstvima za pranje bijelog rublja.
 

Iako je teško odoljeti decetnim uzorcima i pastelnim bojama, radije takvu posteljinu koristimo u vlastitim domovima. Za goste odaberimo bijele plahte, poigrati bojama se možemo s prekrivačima i jastucima

Ako smo već koristiti pamučnu bijelu posteljinu u našim objektima različitih proizvođača, jasno nam je da nije svaki pamuk jednak i da se razlikuje po kvaliteti od tkanja do tkanja. Najčešći odabir kod turističkog smještaja su satenski pamuk i perkal. U čemu je razlika?
 

Satenska posteljina

Saten odabiremo zbog jednostavnosti održavanja. Ne gužva se poput običnog pamuka, premda nije sasvim istina da mu uopće ne nedostaje pegla. Ali, puno je jednostavnije ovlaš proći mlakom peglom preko satena, nego se preznojavati napeglavajući ogromne plahte zgrčenog običnog pamuka. 

Najbolja posteljina za apartmane - saten

Saten je u osnovi vrsta tkanja. Može biti izrađen od različitih materijala - pamuka, poliestera, svile.  Finoću satena određuje debljina niti i gustoća tkanja. 
 

Razlici među materijalima od kojih se izrađuje posteljina doprinosi i položaj vertikalnih i horizontalnih niti, pri čemu tkanine od istih materijala dobivaju potpuno različite karakteristike - od izgleda i čvrstoće do udobnosti

Saten je sjajan, lagan i prozračan, poklanja spavaćoj sobi dojam luksuza, nije zahtjevan za održavanje, a, ovisno o materijalu od kojeg je izrađen, može biti i cjenovno povoljan (s udjelom poliestera) ili izrazito skup (svila). 100% pamučni saten također spada u nešto skuplje materijale, ali je najbolji odabir za apartmane zbog svoje dugotrajnosti, lijepog izgleda i lakog održavanja.
 

Perkal - kralj pamučnih tkanina

Perkal je jedno od najčvršćih pamučnih tkanja. Kao i kod satena, svojstva mu određuje križno uplitanje dugačkih vlakana, uglavnom pamuka. Ponekad mu se dodaje mali postotak lana i poliestera. Međutim, onaj stopostotni pamučni je savršen za osobe koje pate od alergija. 

Najbolja posteljina za apartmane - perkal

Odlikuje ga mekoća i čvrstoća, udobnost i glatkoća u dodiru s kožom. Zato je perkal visoko na listi najboljih materijala za opremanje apartmana. 
 

Posteljina od bambusa

Sve popularnije u opremanju apartmana i kuća za odmor su posteljine od bambusa. Koriste se kao alternativa pamuku koja je 100% prirodna i ekološka. Bambus, koji raste poput korova, ne tretira se nikakvim sredstvima ili pesticidima. I zato ekološki osviješteni domaćini za svoje goste biraju hipoalergene plahte od bambusa

Najbolja posteljina za apartmane - mačka

Bambus je nešto skuplji od pamuka, samo jer je relativno novi materijal pa ga je teže pronaći na policama trgovina. Oni koji ga koriste se kunu da je ugodniji od pamuka, a jednako dugotrajan. Vrijedi probati, zar ne?

Spremi

​Čišćenje vunenog tepiha: 5 koraka do savršeno čistog vunenog tepiha

Čatrnja naša svagdašnja: Od redukcije vode do vječno upaljenih klima-uređaja u apartmanima

Novi Pravilnik o turističkoj članarini - još jedno povećanje davanja privatnih iznajmljivača?

Okusi hrvatske tradicije - 14 dana se kuša domaća hrana u više od 100 restorana po popularnim cijenama

​Stolice za blagovaonicu: Top 5 savjeta za odabir idealnih stolica za blagovaonu

Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj

Obiteljski smještaj je sada ključan - priprema za prvu fazu oporavka turizma počinje

Anketa za iznajmljivače: Kakva je popunjenost obiteljskog smještaja u 2019.?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Rabljeni namještaj u apartmanu ili kući za odmor - gdje ga pronaći i na što pripaziti

Psihologija boja u prostoru - kako stvoriti stimulativno i opuštajuće okruženje za svoje goste

Popularno: