Ideje i trendovi
11.5K

Kalendar sadnje povrća za jestivu i ukusnu okućnicu smještajnog objekta

Kalendar sadnje povrća je vrijedan alat koji pomaže pri uspješnom uzgoju jestivih biljaka kojima možemo ukrasiti vrtove i okućnicu, ali i začiniti smještajnu ponudu - ukusnom okućnicom oduševiti svoje goste

Pramaliće. Čarobna riječ koja najavljuje ljeto, zakopana u škrinjama starih riječi kojima je plodna Dalmacija. Pramaliće, proljeće, i sve se pokreće, s pramalićem krećemo u radove, sezonske pripreme. Uređenje okućnice prva nam je briga u proljeće. Okućnica bi mogla biti ogledalo duše jer traži puno ljubavi i pažnje kako bi uvijek bila privlačna. Ujedno je i mjesto susreta, ovdje naši gosti stječu prve dojmove o vrijednosti našeg gostoprimstva.

Okućnice najčešće ukrašavamo trajnicama i dekorativnim biljem. Okućnica je najsretnija kad je ono iz našega podneblja. No, ništa manje atraktivno ni ukrasno nije povrće koje, osim što može lijepo izgledati kad je njegovano, tako pronalazi brzu putanju do naših tanjura. Dodatna pogodnost smještaju može biti i mrkva iz našeg vrta, peršin pokraj puta, rotkvice, rajčice, salata i sve ostalo slasno zelenje na raspolaganju za povremenu konzumaciju gostima.

Uspješan rast biljaka i njegovan izgled vrta i okućnice se postiže uz mnogo truda. Vrijedan pomoćnik u uzgoju biljaka je kalendar sadnje. On zna kada je pravo vrijeme za sijanje i presađivanje.


Kalendar sadnje povrća

Svaki mjesec ima svoje čari i posebnosti. Kalendar sjetve točno zna koje povrće voli koje mjesece. Kada se sije, presađuje, zrije i bere.

Većina biljaka se sadi od veljače do studenog. U prosincu zemlja miruje, u siječnju započinju pripreme. Već tada možemo obaviti radove gnojidbe pa čak i saditi ako smo u primorju - cvjetaču, kelj, kupus, brokulu. Salata, češnjak, grah, luk i bob također vole tople siječanjske dane.


Kalendar sadnje povrća


Koliko vrsta povrća postoji?

Biodiversity International je globalna organizacija koja analizira i štiti bioraznolikost u poljoprivredi. Prema njihovim istraživanjima, postoji 1097 vrsta povrća koje se uzgajaju širom svijeta. Naš kalendar sadnje sadrži samo one vrste koje najčešće završe u našim tanjurima. Prema nekim drugim procjenama, oko 20 tisuća je jestivih biljaka na planeti Zemlji, ali samo 20 vrsta čini 90% onoga što redovito konzumiramo i u čemu svakodnevno uživamo.
 

Sve te vrste povrća se opet dijele na različite sorte. Najviše sorti ima rajčica - čak 3675 sorti, slijedi ju paprika s 2216 pa salata s 2114. Neke sorte imaju i različito vrijeme sadnje pa je naš kalendar sadnje samo prva pomoć za one koji se žele okušati u uzgoju uobičajenih vrsta i sorti u našem podneblju

Svako podneblje ima svoje specifičnosti, kao i različiti dijelovi svijeta - i što se tiče uzgoja i što se tiče konzumacije određenih vrsta povrća. S obzirom na to da ljudska vrsta voli klasificirati sve, pa tako i povrće, u nekim je dijelovima svijeta patlidžan proglašen kraljem povrća zbog svojih hranjivih vrijednosti i širine primjene. U Indiji kraljem povrća nazivaju krumpir pošto malo tamošnjih jela je bez te namirnice, dok u našim krajevima tu titulu nosi špinat.

Ne postoji jedan kralj niti kraljica povrća jer je sve povrće zdravo, hranjivo i ukusno. Međutim, samo je jedan kralj ili kraljica naše okućnice i, uz malo truda, ona zbilja može biti kraljevstvo jestivih plodova za sve koji borave u našem kućanstvu i čaroban sastojak uspjeha naše smještajne ponude.  
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Dani hrvatskog turizma 2023. ugostit će čuvenog svjetskog turističkog futurologa

Potrošnja turista: Koliko se promijenila potrošnja turista u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina?

Besplatno preuzimanje pravila za korištenje bazena u smještajnom objektu

Fiskalizacija za iznajmljivače pred vratima?!

​Komunikacija u turizmu: Kako komunicirati s gostima prilikom rezerviranja smještaja?

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

K(o)ronična promjena: Kako razumjeti nove prilike i turizam poslije korone

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Povećanje popunjenosti bez povećanja broja rezervacija

Kamo za vikend: 9 ideja za nezaboravne izlete do manje razvikanih domaćih atrakcija

Popularno: