Aktualno
10.8K

​Turističke statistike za 2019. godinu: 5 posto više turista nego lani

Podaci eVisitora za 2019. godinu potvrđuju još jednu turističku sezonu koja bilježi očekivani rast u skladu s trendovima u turizmu na globalnoj razini

U 2019. godini je Hrvatsku posjetilo oko milijun i pol turista više nego u 2018. godini. U statistikama će ta brojka ostati zabilježena kao rast turističkih dolazaka od 5 %.

Turističke statistike 2018. su bile nešto drugačije pa smo tada zabilježili rast od 6,5 %, ali, manje - više, takav rast broja putovanja odgovara uobičajenom rastu turističkih migracija na svjetskoj razini od oko 6 %.
 

Noćenja je u 2019. bilo 2,4% više nego u godini ranije - čak 108,6 milijuna

Prema objavi Ministarstva turizma, 2019. je bila zanimljiva i zbog značajnog porasta dolazaka i noćenja domaćih turista, kojih je bilo 9 % više, nego lani, i koju su ostvarili rast noćenja od 7,6 %.

Od ukupnog broja noćenja, 39 milijuna su osigurale postelje u domaćinstvima, što je 3 % više nego lani. Hoteli upisuju 25 milijuna noćenja, a kampovi 19. Pri tome jedino kampovi bilježe neznatan pad od 0,4 %, dok je najveći rast zabilježen u nautičkom turizmu - 11,1% više ostvarenih noćenja u 2019. godini.

Županije koje su ostvarile najveći broj noćenja su redom:
1. Istra - 29 milijuna
2. Splitsko-dalmatinska - 20,4 milijuna
3. Kvarner - 19,2 milijuna
4. Zadarska - 15,1 milijuna
5. Dubrovačko - neretvanska 9,2 milijuna
6. Šibensko - kninska - 7,3 milijuna

Prošla godina se, dakle, ne razlikuje od prethodnih po popularnosti domaćih destinacija. I dalje su Rovinj i Dubrovnik najposjećeniji gradovi, blizu im je Poreč, a slijede ih Split, Medulin, Umag, Zagreb, Vir, Mali Lošinj i Crikvenica. Tim redoslijedom.

Prosinac bilježi rast od 5,6% noćenja i sličan rast broja dolazaka, a najviše su turista ugostili Zagreb, Dubrovnik, Opatija, Split i Poreč.

Sjetimo li se što su govorile turističke brojke u srpnju i broj noćenja u kolovozu, uočit ćemo da je prošla godina, bez obzira na srpanjsku paniku, ostvarila očekivani rast turističkog prometa. Kroz iduće tri godine, predviđa se rast broja turističkih putovanja od 4,8 % na godišnjoj razini u svijetu.

Najveći rast će, prema prognozama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) ostvariti one destinacije koje uspiju svoju turističku ponudu usmjeriti ka održivom turizmu.
Spremi

DOMOS Rent: Koja je cijena jedinstvenog osiguranja za vaš apartman?

Kome uplatiti, a kome prijaviti obračun članarine TZ?

Jesu li korištenje i uzgoj vrta dodatni adut za privlačenje gostiju?

Zelena boja u interijeru: 6 pravila za korištenje zelene boje u kući, stanu ili apartmanu

Ankica Ćaleta: Korak naprijed ka uređenom tržištu bio bi uvođenje obvezne edukacije za dobivanje kategorizacije

Čišćenje staklenog stola: 5 savjeta za uvijek čisti stakleni stol

Turistička članarina još 5 % manja?

Bojanje zidova: Što vam je sve potrebno da to uradite sami?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Poklon čitateljima: Popularne teme u 2019. i obveze privatnih iznajmljivača u 2020. godini

Guest review - mač s dvije oštrice ili neodvojivi dio današnjeg iskustva putovanja

Popularno: