Aktualno
1.4K

Europa Europljanima više nije zanimljiva

Statistike kažu da, u nesigurnim vremenima poput ovih, radije trošimo vrimene i novac na nezaboravna iskustva poput dalekih putovanja. Europa je dosadna

Europljani strašno žele istražiti odredišta na kojima dosad nisu bili. Sve je više putnika avanturista koji će radije, u vrijeme prijeteće recesije i nestabilnih geopolitičkih uvjeta na europskoj sceni, potrošiti svoje vrijeme i novac na putovanje koje je jedinstveno u životu, posebno sada, nakon otpuštanja većine anti-COVID mjera u čitavom svijetu.
 

21,6% europskih putnika planira svoj idući odmor provesti u zemljama u razvoju

Broj Europljana koji lete u Aziju povećava za 9,6% svakoga mjeseca od veljače 2022. godine. Najveći dio Azije je otvoren za turiste od proljeća. Sejšeli (+58%), Pakistan (+17%), Sudan (+16%), Turska (+11%), Bangladeš (+7%), Salvador (+6%) i Meksiko (+3%) bilježe više dolazaka turista nego 2019. godine.
 

Fleksibilnost još popularnija

Nesigurnost putovanja među Europljanima odražava se u vremenu i načinu rezervacija. Mnogi rezerviraju svoje odmore bliže danu polaska kako bi smanjili rizik od otkazivanja ili većih troškova.
 

46% putnika diljem svijeta traži smještaj s mogućnošću povrata novca, a 36% smatra fleksibilne datume prijave neophodnima

Otkazivanje ili promjena datuma letova, nestabilne cijene goriva i inflacija mogu dovesti do iznenadnih promjena u planovima za odmor. Fleksibilnost u politici otkazivanja još je važnija za europske turiste nego u prethodnim sezonama.
 

Duljina boravka raste

Prosječno trajanje boravka u zemljama u razvoju iznosi 12,2 noći. U usporedbi s tim, u Europi, Europljani prosječno ostvare devet noćenja na odmoru. Najdulji godišnji odmor i putovanje uzimaju turisti iz Nizozemske i Nijemci.

Prosječan broj noćenja u 2023.

Prosječna potrošnja je 1 547 eura po osobi na odmor, što uključuje sve troškove - transport, smještaj, hranu, piće i aktivnosti. Na daleka putovanja će potrošiti tek nešto više - 2 079 eur po osobi, od čega će 31,7% ukupnog budžeta biti potrošeno samo na let. 

(Izvor: Cbi.eu)
Spremi

World Travel Market 2022.: Nitko ne bi radio u turizmu

Dalmatinska janjetina dobila oznaku izvornosti, a ovčari moraju iseliti ovce koje smetaju turistima

Paušalu odzvonilo? HUP traži 10% poreza na prihode od iznajmljivanja apartmana

Trebaju li se (naši) iznajmljivači pribojavati hotela?

OPG-ovima do 150.000 kuna bespovratnih potpora za veću kvalitetu i razvoj dodatnih sadržaja

Od Therese May do Edwarda Nortona - Globalni sumit Svjetskog turističkog vijeća u Rijadu s više od 3000 sudionika

Budite uočljivi! Profesionalno fotografiranje apartmana za isplativije oglašavanje

Može li privatni iznajmljivač izdati R1 račun?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Mikrobilje Zlarina - otoka na kojem održivost nije samo priča

Pola milijuna eura turistički nedovoljno razvijenim područjima Zagrebačke županije

Popularno: