Aktualno
1.1K

Firenca će imati aerodrom s vinogradom na krovu terminala

Aerodrom s vinogradom u glavnom gradu Toscane trebao bi biti dovršen do 2035. godine

Američki studio dizajna Rafael Viñoly Architects predstavio je 15. veljače idejni plan rekonstrukcije Međunarodne zračne luke Amerigo Vespucci u Firenci, u sklopu koje bi se na krovu terminala posadio vinograd. Vinograd će zauzimati površinu od 50 tisuća metara četvornih, s prilično impozantnih 38 redova vinove loze. 

Ozelenjavanje površina zgrada, krovova, čak i fasada s postavljanjem vertikalnih vrtova, sve je popularnija aktivnost arhitekata u svijetu i Europi. Iako postoji niz sličnih projekata, ovo bi bio prvi aerodrom s vinogradom u Europi. Kada se, inače sumornim, aerodromskim zgradama dodaju još i vinski podrumu u kojima će vino zrijeti, to će biti zračna luka u koju ćemo rado sletjeti. Upravo to je plan Rafael Viñoly arhitekata, koji dogovaraju realizaciju preuređenja zračne luke u Firenci u dvije faze. Prva bi trebala biti gotova do 2016., a druga do 2035.

Firenca aerodrom s vinogradom
Aerodrom na krovu terminala


Aerodrom s vinogradom

Za održavanje vinograda bi bili zaduženi najbolji toskanski vinari. A njih ne manjka. Toscana je dobro poznata vinska regija, ne samo u Europi, već u čitavom svijetu. Mjesto s izuzetno razvijenom ponudom ruralnog turizma i nenadmašnom gastronomijom.

Toscana godišnje proizvede 5% ukupne proizvodnje talijanskih vina, ali je njihova vrijednost 10% od ukupne vrijednosti prodaje vina s talijanskom etiketom. Plodna pokrajina Toscana je dom za oko 3,7 milijuna Talijana, što znači da otprilike ima stanovnika koliko čitava Hrvatska. Čak 12.500 je proizvođača vina u Toscani koji su u 2022. godini proizveli 2,3 milijuna hektolitara vina. Obrađuju 60.000 hektara vinograda, za još 5 na krovu aerodroma neće biti problema.


Turistička i poljoprivredna pokrajina

Procjenjuje se da Toscana sama realizira preko 90 milijuna noćenja u registriranim i neregistriranim smještajnim objektima. Godišnje je posjeti oko 14 milijuna turista koji uživaju na seoskim gospodarstvima i u toskanskim termama. 

Saturnia terme Toscana
Popularne toskanske terme Saturnia

Popije se tu puno vina, a konzumiraju se i druge čari ove plodne i slikovite talijanske pokrajine. Prosječna potrošnja turista je 152 € po danu, pri čemu se najviše potroši za smještaj, najmanje za prijevoz, nešto više za hranu. Planirate li u Toscanu, ponesite i koji euro više jer u prosjeku boca domaćeg vina košta 10 €, po restoranima su cijene od 3,5 € po čaši naviše. Živjeli!
Spremi

Zašto su sive garniture za dnevni boravak odličan izbor za svaki interijer?

9 krajobraznih načela za uređenje dvorišta i preobrazbu prostora u rajske vrtove i oaze mira

Besplatno pruzimanje priručnika za postavljanje fotonaponskih ćelija na krov kuće

Udruga privatnih iznajmljivača Zagreb: Želimo da oni koji odlučuju o turizmu i nas pitaju za mišljenje

​Što je žuta knjižica i zašto bi mogla biti važna za turizam u 2021.?

9 navika uspješnih iznajmljivača obiteljskog smještaja

Ian Yeoman: Hrvatski turizam će se u iduća dva desetljeća značajno promijeniti

​Peći na pelete: Koju peć odabrati i koliku snagu trebate za vašu kuću, stan ili apartman?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Zadar ili Rijeka nove kruzing destinacije umjesto Venecije?

Javni poziv za raspodjelu 3,4 milijuna eura hotelima, kampovima, ugostiteljima, OPG-ovima i nautičkom turizmu

Popularno: