Aktualno
13.8K

Iznajmljivači, turistička sezona počinje

Od ovog vikenda, Jadrolinija uvodi sezonsku tarifu, a iz Ministarstva turizma očekuju prve veće `valove´ turista. Tvrde kako je većina domaćih hotelskih kuća rasprodana gotovo u cijelosti u srpnju i kolovozu, dok je prodaja u lipnju i rujnu na visokoj razini

Turistička sezona je već započela za velike hotelijere, a i privatni iznajmljivači će se uskoro moći pohvaliti svojim prvim ostvarenim rezervacijama. Danas, 25. svibnja, Jadrolinija uvodi sezonski red plovidbe, a pred nama je produljeni vikend kada se očekuju i prve gužve na prometnicama. Gužve prognozira i Ministarstvo turizma iz kojeg već mjesecima dolaze samo optimistične najave za predstojeću sezonu.

Tako bi prve veće `valove´ turista trebali očekivati upravo sada, krajem svibnja i početkom lipnja, `unatoč tome što nam raspored ovogodišnjih blagdana u lipnju možda i nije naklonjen´, kako je naglasio aktualni ministar turizma i predsjednik Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Anton Kliman.

Da nije samo raspored blagdana važan za dobru sezonu, poručuju iz HTZ-a novim promotivnim kampanjama koje će provoditi na 16 europskih tržišta i u Rusiji sve do kraja srpnja. Direktor Glavnog ureda HTZ-a, Ratomir Ivičić, navodi kako je prodaja na stranim tržištima prešla drugu znamenku postotaka rasta, a ističe i kako je većina domaćih hotelskih kuća rasprodana gotovo u cijelosti u srpnju i kolovozu, dok je prodaja u lipnju i rujnu na zavidnoj razini.


Više gostiju u prvom tromjesečju ove godine

Ako je suditi po brojkama iz prvog tromjesečja ove godine, ni mi, privatni iznajmljivači, nemamo oko čega brinuti. Turističkih dolazaka je u Hrvatsku bilo dosta više, čak 17 posto, a gosti su ostajali dulje, bilo je čak 19 posto više noćenja, nego u jednakom razdoblju prošle godine.

U međuvremenu, ministar turizma već razmišlja o idućoj 2017. godini pa tako s HBOR-om dogovara uvjete mikrokreditiranja projekata rekategorizacije obiteljskog smještaja, a turističke zajednice diljem Hrvatske pozivaju privatne iznajmljivače da preuzmu pristupne podatke za sustav e-Visitor u najbližem turističkom uredu.

Javni poziv za natječaj Konkurentnost turističkog gospodarstva otvoren je do 31. svibnja, a kad smo već kod konkurentnosti, napravili smo malo istraživanje o odnosu cijena privatnog i hoteskog smještaja kod nas. 


Usporedba cijena obiteljskog i hotelskog smještaja

Uzeli smo destinaciju čiji potencijal raste, Šibenik, te potražili last minute ponude smještaja u hotelima i apartmanima. Tražili smo smještaj u predsezoni od subote 4. lipnja do subote 11. lipnja, dakle sedam dana, za dvije osobe.

Cijene hotelskog smještaja se kreću od 3010 kuna s doručkom do 8331 bez doručka u hotelima s tri zvjezdice. Izuzetak je najnoviji ekskluzivni hotel D-Resort gdje cijena polupansiona za dvije osobe u navedenom razdoblju stoji čak 30.823 kune. U privatnom smještaju, kategorije tri zvjezdice, cijene se kreću od 2652 kune do 4212 kuna, sve bez doručka.
 

Prema navedenim cijenama, izgleda da je u predsezoni lako pronaći hotelski smještaj s doručkom po cijeni jednakoj onoj u privatnom smještaju bez doručka

U sezoni su veće razlike u cijenama. Tako u istoj destinaciji u jednakom razdoblju od sedam dana, ali ovaj put od subote 9. srpnja do subote 16. srpnja, imamo sljedeću ponudu: od 3587 kuna do 13.666 kuna za hotelski smještaj. U privatnom smještaju ponuda se kreće od 3000 do 4319 kuna.

Rezultati su samo informativni jer istraživanje nije napravljeno sustavno. Ipak, prema navedenoj usporedbi, hotelske kuće imaju veću razliku u cijeni između predsezone i sezone, te više koriste pogodnosti last minute ponuda.

Stoga ne iznenađuje poruka direktora Glavnog ureda HTZ-a, Ratomira Ivičića, kako je važna last minute ponuda velikog udjela privatnog smještaja i kampova u turističkoj ponudi gdje gosti relativno kasno rezerviraju smještaj.

No, jednako onako kako privatni iznajmljivači teško spuštaju cijene smještaja izvan sezone i koriste pogodnosti last minute ponuda, tako i državne tvrtke brzo podižu cijene. Iz Jadrolinije poručuju da ćemo se već od 3. lipnja voziti s kartama po sezonskoj tarifi. Dakle, turistička sezona počinje, jesmo li spremni?
Spremi

DOMOS Rent: Koja je cijena jedinstvenog osiguranja za vaš apartman?

Osiguranje gostiju u turizmu

Hrvatska - mala zemlja s dugačkim popisom nematerijalne kulturne baštine

Kupuj lokalno: 81% Europljana radije troši novac na domaće proizvode lokalnih proizvođača

Ne ispričavajte se više zbog lošeg vremena! Hotelski LG televizori mogu biti zabava i za goste privatnog smještaja

Turizam i dalje najbrže rastući segment svjetske ekonomije s procjenom vrijednosti od 15,5 bilijuna USD do 2033.

Potpore za iznajmljivače – zeleni natječaji za energetsku obnovu

Društvene igre u apartmanu: Zašto gostima trebate pripremiti društvene igre?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Porezi i doprinosi za iznajmljivače smještaja

Iznajmljivači, oprez! Turistička inspekcija najavila pojačan nadzor

Popularno: