Aktualno
6.1K

Nijemci ocijenili Hrvatsku kao četvrtu najpopularniju destinaciju, trećina već točno zna gdje će ljetovati

Na njemačkom turističkom tržištu najpopularnija destinacija je Španjolska, Hrvatska je na visokom četvrtom mjestu. 28% Nijemaca već je odabralo točnu destinaciju za svoj godišnji odmor u 2022.

S njemačkog turističkog tržišta stižu dobre vijesti. The Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen e.V. (FUR), njemačka agencija za istraživanje tržišta koja prati ponašanje Nijemaca na putovanjima već dulje od 50 godina, nedavno je objavila svoje godišnje izvješće Reiseanalyse (RA) za 2022. 

RA 2022. je knjižica od 18 stranica s pregršt optimističnih brojki koje najavljuju izvrsnu godinu za putovanja naših omiljenih i najbrojnijih gostiju Nijemaca. Podsjetimo se, u 2021., gosti iz Njemačke su ostvarili najviše noćenja i dolazaka - 2,7 milijuna dolazaka s 19,9 milijuna noćenja. To je 25,7% od ukupnih posjeta Hrvatskoj prošle godine i gotovo trećina svih ostvarenih noćenja. U prosjeku su ostajali 7,4 dana - to je još jedan razlog zašto cijenimo goste iz Njemačke.

U usporedbi s 2020., Nijemci su ostvarili porast dolazaka od 84,9% i noćenja od 69,8% (Izvor: DZS). Prema novoj anketi RA, u ovoj godini će nas naši omiljeni gosti posjećivati još u većem broju - Hrvatska je u top 5 destinacija na listama anketiranih Nijemaca po prvi put, a iza Španjolske, Italije i Turske.

Kako su putovali i gdje odsjedali Nijemci

Infografika gore pokazuje koja su prijevozna sredstva koristili turisti iz Njemačke da bi stigli do svog odredišta u protekle tri godine i u kakvoj su vrsti smještaja odsjedali. Jasno, u posljednje dvije godine je značajno opao promet zrakoplovima. Za razliku od 2019. kada je 37,3 milijuna Nijemaca noćilo u hotelskom smještaju, u posljednje dvije godine je takav smještaj odabralo značajno manji broj njemačkih gostiju.

Kako Nijemci organiziraju putovanja

Kako Nijemci planiraju svoja putovanja, pokazuje infografika gore. Petina Nijemaca će prvo rezervirati smještaj pa onda razmišljati o transportu. Naravno, u pretpandemijskim vremenima, veliki broj turista je prvo kupovao avionske karte (31,9 milijuna u 2019.), a potom rezervirao smještaj, izlete i slične aktivnosti kojima se zaokružuje doživljaj putovanja


Nijemci putuju iz gušta

Nijemci preferiraju online rezervacije putovanja, ali tek nešto više nego rezervacije "licem u lice" (21,8 naspram 17,2 milijuna osobnih rezervacija u 2021.). Zanimljivo je da pola milijuna turista s Njemačkog područja još uvijek rezervira putovanje pismom ili fax uređajem. 
 

Kao motiv za putovanje, 67% Nijemaca navodi bijeg od svakodnevice, 65% traži zabavu, jednako kao sunce i toplinu te opuštanje, 61% tvrdi da putuje u potrazi za svježom energijom, 56% želi provesti zajedničko vrijeme sa svojim suputnicima, 55% Nijemaca traži osjećaj slobode, 54% želi ugoditi sebi, 53% će pritom uživati u prirodi


Dvije trećine populacije Njemačke planira putovati ove godine

Infografika niže prikazuje statistike o planovima za putovanje u 2022. među njemačkom populacijom starijom od 14 godina. Iako je 2019. godine postotak onih koji su jasno isplanirali putovanje ranije i bili sigurni gdje će otputovati bio izuzetno visok, čak 40%, a u ovoj godini je 28%, još uvijek je taj udio dobar pokazatelj u trend oporavka turizma u Europi. Slični postotci pripadaju ljudima koji će putovati, ali još nisu sigurni točno gdje i onima koji nisu sigurni u putovanje. 

Planovi Nijemaca za putovanja u 2022.

Samo 12% Nijemaca ne planira otputovati nigdje. U 2020. je najviše Nijemaca putovalo po vlastitoj domovini, ta je brojka prošlu godinu bila nešto niža. Nijemce manje brine novac (70%), više vrijeme koje će imati na raspolaganju za odmor (72%). 


Više od trećine Nijemaca će u mediteranske zemlje

Na temelju svih prikupljenih odgovora i dobivenih brojki, RA 2022. predviđa između 60 i 70 milijuna Nijemaca koji će putovati ove godine. Domaćim destinacijama RA nagoviješta pad prometa, susjedne zemlje bi mogle uživati jednaki broj dolazaka, dok se rast broja njemačkih gostiju smiješi Mediteranu pri čemu bi 36% Nijemaca moglo potražiti smještaj upravo kod nas i u nama konkurentnim zemljama. Daleke avio destinacije će još pričekati veći broj gostiju iz Njemačke, no u idućoj godini bi mogle zabilježiti rast.

Iako avio promet u Europi bilježi pad rezervacija trenutno, zbog geopolitičke situacije i rata u Ukrajini, nadamo se stabilizaciji situacije i sa zanimanjem očekujemo novu turističku sezonu u Hrvatskoj - sve značajnijoj europskoj autodestinaciji. Willkommen!
Spremi

Izrada snjegovića: 5 savjeta za izradu predivnog snjegovića ispred kuće ili apartmana

Kako unijeti iCal URL u Apartmanija.hr korisničkom sučelju?

Europska komisija planira stati na kraj iznajmljivanju turističkog smještaja na crno

Iznajmljivači, turistička sezona počinje

Oslobođenje plaćanja turističke pristojbe samo za iznajmljivače koji su odjavili kategorizaciju i čiji su objekti oštećeni u potresu

​Romantično putovanje na Bali - može, ali ne za izvanbračne parove

Kako koristiti ChatGPT u iznajmljivanju privatnog smještaja?

Vinski turizam ima velike šanse za brzi oporavak uz nove (nakon)pandemijske navike turista

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Foto natječaj: Najljepše fotografije Zagrebačke županije osvajaju jednu od nagrada iz fonda vrijednog 15 tisuća kuna

Interes za putovanja još uvijek viši nego lani, turistima i ovu godinu najzanimljiviji Rovinj

Popularno: