Dizajn
1.2K

Koje karakteristike donose tepisi od prirodnih materijala?

Koje su pozitivne, a koje negativne karakteristike tepiha od prirodnih materijala? Što sve donosi vuneni tepih, a koje su glavne odlike tepiha od svile? Jesu li tepisi od prirodnih materijala bolji od tepiha napravljenih od umjetnih materijala?

Tepisi od prirodnih materijala uvijek su bili vrlo traženi, a posljednjih je godina poseban naglasak stavljen na ekološki prihvatljive materijale. Dakako, tepisi od prirodnih materijala donose neke prednosti i nedostatke, a koji su saznajte u nastavku:


Vuneni tepisi su dugotrajni i izdržljivi

Vuneni tepisi jedan su od najpopularnijih izbora na tržištu, posebice kada pričamo o tepisima od prirodnih materijala. Vuneni tepisi su mekani, elastični i izdržljivi te će vam pružiti savršen užitak hodanja po tepihu. Zahvaljujući gustoj teksturi imaju odlična svojstva zvučne izolacije, a ujedno garantiraju dugotrajnu izdržljivost. Nedostatak vunenih tepiha svakako jest spora provodljivost topline, ali i velika mogućnost zadržavanja vlage što može dovesti do stvaranja bakterija i insekata u samome tepihu.


vuneni tepisi od prirodnih materijala


Svileni tepisi posebno pogodni za ljetno korištenje

Svileni tepisi nešto su rjeđi izbor kupaca, a jedan od glavnih razloga vjerojatno počiva u nešto višoj cijeni, u odnosu na ostale vrste tepiha. Tepih od svile je odlično rješenje za tople ljetne dane jer omogućuje kvalitetno hlađenje pa sam tepih neće biti pretjerano zagrijan u ljetnim mjesecima. Dolaze u raznim bojama te prostoru osiguravaju odličan vizualni efekt. Za razliku od vunenih tepiha, svileni se tepisi nešto teže bojaju, ali je boja tepiha znatno bogatija od vunenih.


Tepisi od umjetnih materijala


Tepisi od umjetnih materijala otporniji na habanje

Tehnologija izrade umjetnih tepiha danas je dogurala jako daleko pa trenutno imamo tepihe koji su svojstvima bolji, a osjećajem podjednaki tepisima od prirodnih materijala. Tepisi od umjetnih materijala dolaze u svim oblicima i bojama te nude ogromnu mogućnost kombiniranja uz različite stilove uređenja interijera. Tepisi od umjetnih kemijskih vlakana vrlo su otporni na habanje i ne zadržavaju vlagu, čime smanjuju mogućnost nastanka insekata i bakterija. Cjenovno su povoljniji, a jedan od glavnih nedostatka jest što su lako zapaljivi.

Spremi

Kvaliteta smještaja – ključna vrijednost za turistički razvoj destinacije

​Uređenje apartmana: 10 trendova u dizajnu interijera u 2018.

Turistički cvijet za obiteljski smještaj 2018.: Prijavite se do 24. veljače i ponesite titulu najboljeg domaćina

Apartman koji priča za vas - boja za školsku ploču

Obveze privatnih iznajmljivača u 2017. godini

ITB Berlin: Pažnja je danas vrjednija od novca

Hrvatska ima više turističkih ležajeva od Grčke i Portugala, najviše po glavi stanovnika u EU

Last minute – trend ili budućnost iznajmljivanja smještaja?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Vuneni tepih: Koje su prednosti i nedostaci vunenog tepiha?

Boja tepiha uz sivu garnituru: Kakav tepih najbolje pristaje uz sivu sjedeću garnituru?

Popularno: