Aktualno
6K

U prvih 6 mjeseci gotovo 80 posto turista manje, najviše izostali gosti stariji od 55 godina

Prema podacima eVisitora, u prvih 6 mjeseci ove godine, posjetilo nas je 1,6 milijun gostiju, pri čemu je udio gostiju koji su stariji od 55 godina manji za 10 posto, što je i očekivano s obzirom na to da spadaju u rizične skupine uslijed pandemije

Starija populacija voli putovanja, ali najviše putuju u organiziranim turističkim grupama i na kružnim putovanjima. S obzirom na to da su takve vrste putovanja značajno smanjene, da ne kažemo da ih nema potpuno, logično je da je naših gostiju starijih od 55 godina, manje.
 

Pred sezona i posezona najomiljenije su vrijeme za putovanja gostiju starijih dobnih skupina, a ovu godinu su takva putovanja gotovo potpuno izostala

Prvih 6 mjeseci je Hrvatsku posjetilo 1,6 milijuna turista, što je otprilike 77,2 posto manje, nego u istom razdoblju prošle godine. Lani smo za isto razdoblje imali brojku od skoro 7 milijuna, od čega su čak trećina bili turisti starije životne dobi – 2,1 milijun dolazaka s udjelom od 31 posto.

broj turista siječanj lipanj 2020.
 

Ovu godinu je udio turista starije dobi od 55 godina samo 21 posto s 352,6 tisuća dolazaka

Posljedično, povećan je udio dolazaka turista u dobi između 25 i 54 godina za 8%, te udio dolazaka djece do 12 godina za 2%.
 
Teško je predvidjeti hoće li se ovakav trend nastaviti ili ćemo u posezoni bilježiti veći postotak gostiju starijih od 55 godina, ali je vjerojatnije da ćemo ovu godinu primate mlađe goste koji manje strahuju od posljedica COVID-19 infekcije.
 

Turisti ostaju nešto dulje pa je tako ostvareno 7,6 milijuna noćenja, što nas dovodi na oko 30 posto prometa u odnosu na prvih 6 mjeseci lani


Najviše noćenja u domaćinstvima

Najviše noćenja je ostvareno u komercijalnom smještaju, od čega je 30 posto gostiju rezerviralo privatni smještaj, 20 posto hotelski, a 16 posto je noćilo u kampovima. 
 

Stranih gostiju je bilo 69 posto, i to najviše Slovenaca, Nijemaca, Austrijanaca, državljana BiH i Čeha

Direktor HTZ-a Kristijan Staničić ističe kako jača potražnja za srpanj i kolovoz te se nada i dobrim rezultatima posezone, kada bismo, kako kaže, "mogli ostvariti rezultate bolje od trećine prometa istog lanjskog razdoblja".

Doprinijeti rastu turističke potražnje i boljim statistikama u drugoj polovici godine, bi mogli najavljeni letovi "iz Njemačke, Beneluxa i Francuske, ali bit ćemo vrlo dobro povezani i s Velikom Britanijom, Poljskom, Češkom. Optimizam temeljimo i na dobrim povratnim informacijama najvećih partnera poput TUI-a, easyJeta, Jet2, ID Rive, a pozdravljamo i željezničku liniju češkog RegioJeta, koji će od srpnja svakodnevno vlakom prevoziti turiste iz Slovačke i Češke na relaciji Prag-Brno-Bratislava-Ljubljana-Rijeka. Gosti stižu i autobusima svaki vikend, posebice iz Češke i Slovačke", naglašava Staničić.

Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Čišćenje parketa: Kako pravilno čistiti parket i očuvati predivan izgled parketa?

​Što je phishing i kako ga prepoznati?

​Električni grijač za kupaonski radijator - kada je odlično rješenje?

Kamo na jesenovanje ili kad ćemo Hrvatsku ucrtati u mape najboljih jesenskih destinacija u Europi

Obveze privatnih iznajmljivača u 2019. godini

Tapecirana stolica: Na što sve pripaziti kod kupnje tapeciranih stolica?!

Besplatne vođene šetnje putevima Dobrinjštine

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Kontakti turističkih ambulanta po županijama za slučajeve sumnje na zarazu gosta

Ukida li se Ministarstvo turizma?

Popularno: