Propisi i Zakoni
5 36K

Iznajmljivanje objekta za robinzonski smještaj

Da li privatni iznajmljivači, odnosno pružatelji usluge smještaja u domaćinstvima, mogu kategorizirati objekt za robinzonski turizam?

Tragom upita našeg člana, gospodina N. Duževića, potražili smo odgovor na pitanje kakve namjene mora biti objekt da bi se mogao kategorizirati kao objekt za robinzonski smještaj. Pažljivim proučavanjem važećih zakona i pravilnika u turizmu, nismo mogli naći precizan odgovor. U novom Zakonu o ugostiteljstvu NN 85/15, robinzonski smještaj se ne spominje, a jednako je i s važećim Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Slijedom toga, došli smo do iznenađujućeg zaključka kako je za iznajmljivanje objekta robinzonskog smještaja potrebno registrirati obrt ili tvrtku, a namjena objekta mora biti ugostiteljska, odnosno poslovna! Potvrdu takve postavke dobili smo i od županijskog Ureda za turizam.

Što je robinzonski turizam?

Pojam robinzonski turizam trenutačno na površinu naše svijesti izvlači slike osamljenih pučinskih otoka kako titraju na izmaglici valova, okupani suncem i nošeni vjetrom. Robinzonski turizam je dobio ime po romanu Daniela Defoa, `Robinson Crusoe´, otkud je i citat: Od ovog trenutka počeo sam shvaćati da je moguće biti sretniji na ovakvom zaboravljenom, usamljenom mjestu, nego što bi to moglo biti bilo gdje na svijetu... Možda otud neupitan interes turista za ovakvom vrstom smještaja i ideja da je fizička udaljenost od civilizacijskih tekovina jednaka slobodi duha, odnosno preduvjet za potpuno opuštanje i sreću. No, robinzonski smještaj ne mora nužno biti na otoku, čak ni u priobalju.

Što je robinzonski smještaj?

Prema važećem Pravilniku o kategorizaciji, čl. 16., definirano je: `Objekt za robinzonski smještaj je smještajni objekt koji se nalazi u prirodnom okruženju, a sastoji se od prostorije/a ili prostora u kojima se gostima pružaju usluge smještaja u neuobičajenim okolnostima i uvjetima.´ Prema tome, objekt koji ima kategoriju robinzonski smještaj, može se nalaziti i na kontinentu, u bilo kojem prirodnom okruženju. Osnovno obilježje ovakve vrste smještaja je da objekt nije priključen na infrastrukturu (struja, voda, kanalizacija, plin, telefon, itd.), a ostale minimalne uvjete za vrstu Objekt za Robinzonski smještaj pogledajte ovdje.

Propisi koji određuju da objekt za robinzonski smještaj mora biti ugostiteljski objekt, a iznajmljivač pravna osoba, zasigurno otežavaju poticanje raznolikosti domaće smještajne ponude i razvoj turistički nerazvijenih sredina. U praksi to znači, na primjer, ako imate kućicu u ruralnom području, idealnu za kategoriju robinzonskog smještaja, morate registrirati obrt ili firmu, čime su vaše porezne obveze veće, što dovodi u pitanje isplativost iznajmljivanja takvog objekta.

Otežava li to razvoj ruralnog turizma, kao i održivog turizma, koji podržavaju iskorištavanje postojećih resursa?

Kako takva zakonska ograničenja utječu na promociju Hrvatske kao male destinacije velike raznolikosti?
Spremi

Besplatne edukacije za privatne iznajmljivače u Trogiru, Splitu, Poreču...

Firenca će imati aerodrom s vinogradom na krovu terminala

Rekordan broj posjetitelja i dinamičan program 4. Foruma obiteljskog smještaja u Zagrebu

Iška kraljica: Preko snijega do opreme za preostalih osam učenika osnovne škole u Velom Ižu

Oglašavanje apartmana - kako zaploviti prostranstvima interneta?

​Koliko novca troše digitalni nomadi na svojim putovanjima?

Kako do direktnih rezervacija i većih prihoda bez astronomskih provizija

Besplatne edukacije za početnike u turizmu u Ivancu

5 komentara Uključi se u raspravu
Marija i Antoni - Stari Gad 22.01.2016 09:17
Ako postoje minimalni uvjeti da bi imali robinzonski turizam i plaćali skuplje, koje su prednosti da bi taj objekt registrirali kao robinzonski?
Vedran - Zagreb 23.01.2016 10:56
Prednost je vjerojatno viša cijena najma u odnosu na iste kvadrature i opremu u standardnim objektima. A ovo da samo firma ili obrt može dat u najam robinzonski objekt nema veze s logikom. Po kojoj osnovi je donesen takav zaključak?
Hrvoje (Jure) - zagreb 23.01.2016 11:12
Namjena objekta mora biti ugostiteljska ili poslovna, a u dokumentu s minimalnim uvjetima kaže 1. Ugostitelj ne može pružati usluge prehrane, pića, napitaka i slastica.
Imamo već više od 70000 iznajmljivača u Hrvatskoj a zakone koji se tiču našeg poslovanja ko da su pisali na popravnom.
Filip - Biograd na Moru 25.03.2016 08:56
Hoće li robinzonski turizam opet biti uvršten u neki novi Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji?
Cimerfraj.hr 25.03.2016 18:30
Poštovana gđo. Đinđić, robinzonski turizam će sigurno biti uvršten u nove Pravilnike o razvrstavanju i kategorizaciji. Na javnoj raspravi o novim prijedlozima pravilnika, predlagano je da se dislociranim objektima za robinzonski turizam omogući pružanje usluga kampiranja te da se u skladu s tim uvrsti i u Pravilnik o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine kampovi. Još ne znamo kakva će u konačnici biti pravila za robinzonski turizam, ali je sigurno da ta kategorija ima dosta potencijala, pogotovo kada se uzmu u obzir smjernice održivog turizma.
Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Sustav eVisitor - prijava i odjava gostiju na novi način!

Iznajmljivanje smještaja – tko se boji inspekcije još?

Popularno: