Intervju
4.2K

Maritimo Recycling: Reciklaža plastike može biti jednostavna i svatko to može raditi kod kuće

Razgovarali smo s Marjanom Žitnikom, pokretačem inicijative Maritimo Recycling. Marjan i ekipa organiziraju akcije čišćenja, prikupljaju otpad kao sirovinu za izradu uporabnih predmeta, usput rade na inovativnim strojevima koji bi nam omogućili jednostavno recikliranje kod kuće...

“Mi smo ekipa entuzijasta koja nije odustala od ideje čistog Jadrana.” Ovom rečenicom započinje predstavljanje ekipe koja stoji iz inicijative Maritimo Recycling s čijim pokretačem Marjanom Žitnikom smo razgovarali za Cimerfraj.hr.

Marijan je ribolovac i IT-jevac. Njegov Maritimo Fishing pronalazimo na TripAdvisoru, nudi jednokratne i jedinstvene ture brodom uz otkrivanje dobrih “pošti” za ribolov i upoznavanje s tradicionalnim ribolovnim tehnikama. Istraživanje savršeno čistog Jadranskog mora”, piše tamo.

Kroz svoje aktivnosti u ribolovnom turizmu, Marjan ipak primjećuje da naše more i nije baš savršeno čisto. Smeće koje nalazi na svojim turama ga ne deprimira, već inspirira. Dolazi na sjajnu ideju - plastičan otpad u moru iskoristiti kao resurs!

Pa da vidimo što Marjan kaže...

CF: Kako to plastičan otpad iz mora može biti vrijedan izvor sirovina?


Marjan: Većina plastike iz mora može se očistiti i pripremiti za reciklažu. Nama su najzanimljiviji čepovi jer se lako recikliraju i u 99% slučajeva su ili HDPE (2) ili PP (5) tip plastike. Nakon drobljenja plastike, jednostavnim strojevima može se topiti i oblikovati, što ekstruzijom što injektiranjem u željezne kalupe. Jedan dio plastike je uništen radi doticaja s morem i vanjskim uvjetima i to se malo teže reciklira ali je izvedivo, npr. prešanjem u preši i izradom plastičnih ploha.

CF: Što ste sve uspjeli izraditi od “morske” plastike?

Marjan: Za sada izrađujemo jednostavne oblike i proizvode poput ploča (za stolove, stolice, vrata) i greda (noge od stolica, dekorativni elementi, ukrasne fasade) te imamo neke kalupe poput čaše i podmetača za čašu. Upravo izrađujemo kalupe za sunčane naočale te privjeske u obliku repa od tune.
 
Marjan Žitnik (prvi sdesna) i Maritimo Recycling tim
Marjan Žitnik (prvi sdesna) i Maritimo Recycling tim

CF: Koliko volontera je aktivno u Maritimo Recycling?

Marjan: Imamo 300 prijavljenih volontera koji su sudjelovali u akcijama do sada, a oko 100-tinjak ljudi koji se stalno vraćaju na akcije ili radionice.

CF: Organizirali ste brojne akcije čišćenja. Kako motivirate sudionike i volontere uopće?

Marjan: Trudimo se da naše akcije izgledaju drugačije nego inače i da budu zabavnog karaktera. Želimo skinuti stigmu da je to nešto teško i prljavo. Naši videi na društvenim mrežama to dokazuju i oni su najčešći alat s kojim privučemo nove sudionike. Akcije uglavnom završe druženjem a ponekad i zabavama, uvijek je veselo!

CF: Sami ste izradili neke strojeve za recikliranje plastike. Gdje pronalazite inspiraciju i dijelove?

Marjan: Precious Plastic je bila glavna inspiracija našeg projekta, to je organizacija na svjetskoj razini koja je prva pokazala da reciklaža plastike može biti jednostavna i da svatko to može raditi kod kuće. Njihovi nacrti su nam pomogli da napravimo prve strojeve i dođemo do ovog danas.
 

Trenutno radimo na inovacijama i svojim strojevima koji još uvijek nisu dostupni na svjetskom tržištu


CF: Od ideje do realizacije ili gdje vidite ovaj projekt za 5 godina?

Marjan: Želimo imati svoje strojeve koje ćemo prodavati u obliku KIT-a za sve hobiste i ekologe diljem svijeta. Također, htjeli bi uspjeti nabaviti električni brod s kojim bi mogli čistiti dubrovački arhipelag. Voljeli bi do tada imati dobre i stalne prodajne rezultate naših proizvoda jer nam to omogućava organizaciju akcija čišćenja i razvoj inovacija.


Maritimo Recycling Instagram
Maritimo Recycling možemo pratiti na InstagramuFacebooku

CF: Surađujete na nekoliko projekata financiranih EU novcem. Koji su to projekti i tko su vaši suradnici?

Marjan: Dobili smo sredstva iz DuStem projekta za kupnju dodatnih strojeva za reciklažu. U projekt je uključeno nekoliko udruga pod vodstvom Zajednice tehničke kulture Dubrovnik. Projekt je omogućio da povećamo broj aktivnosti s ciljem popularizacije STEM-a među djecom, mladima te općom populacijom.

CF: Kružna ekonomija i samoodrživost. Kako namjeravate postići neovisnost o donatorima i sufinanciranju države i raznih fondova?

Marjan: Definitivno prodajom strojeva i proizvoda od reciklirane plastike. Krug koji želimo zatvoriti jest čišćenje plaža i podmorja: razvrstavanje i pranje plastike, zatim dehidriranje i usitnjavanje, potom topljenje i modeliranje. Potom izrada proizvoda, npr. ribolovnih varalica, te korištenje tih sredstava za iduću akciju čišćenja mora.

CF: Jesu li vam dovoljna 24 sata dnevno da stignete sve čime se bavite i što Vas osobno pokreće?

Marjan: 24 dana satno bi bila taman. :)

Kako to sve Maritimo Recycling radi, u videu s akcije organizirane za natjecatelje Gradskih Uličnih Igara:Maritimo Recycling logo
Daj krak i pomogni na MaritimoRecycling.com.
Spremi

Magneti za frižider - tržište najpopularnijeg turističkog suvenira vrijedno je više od 1,24 milijardi dolara

Rok je blizu: Kako popuniti obrazac TZ 2 i obračunati turističku članarinu za 2024.

Domaća ćakula: Od dvostruke rezervacije do stostrukih muka ježevih

​Cappelli o PDV-u, legalizaciji, rekategorizaciji obiteljskog smještaja i kreditima HBOR-a

Pljesak za kolovoz, molimo, s turističkim pokazateljima nadomak rekordne staronormalne godine

Paket turističkih zakona usvojen, turistička pristojba u nadležnosti regija i županija

Sanjkanje u Hrvatskoj: Zašto su sanjkališta postala temelj domaćeg zimskog turizma?

e-Visitor preplašio iznajmljivače smještaja na crno?

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Marika Marić: Ono što Slavonci koji tu žive vide kao svoj nedostatak, turisti prepoznaju kao prednost

Popularno: