Aktualno
3.5K

Rekordna visina prihoda od turizma, dobit sektora ugrožena rastom cijena energenata

Turističke statistike za razdoblje od siječnja do kraja kolovoza 2022. pokazuju da smo gotovo izjednačeni s rekordnom pretpandemijskom godinom po broju ostvarenih noćenja. Vrijednost fiskaliziranih računa je premašila prihode od turizma iz 2019., ali sektor traži kompenzacijske mjere zbog rasta cijene električne energije

14,9 milijuna dolazaka s 85,9 milijuna noćenja, brojke su koje opisuju prvih osam turističkih mjeseci u Hrvatskoj. Iz HTZ-a i Ministarstva turizma i sporta poručuju i da su te brojke za 40, odnosno za 27, postotnih poena jače u odnosu na isto razdoblje lani.

S rekordnom 2019. godinom smo gotovo egal - 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja zabilježili su eVisitor i eCrew. Najviše noćenja je ostvarila Istra, zatim Splitsko-dalmatinska županija pa Primorsko-goranska. Slijede Zadarska, Dubrovačko-neretvanska pa Šibensko-kninska županija.

Grad rekorder je i ove godine Rovinj s 3,5 milijuna noćenja ostvarenih od početka godine. Dubrovnik mu puše za vrat s 2,8 milijuna, a među prvih šest su još Poreč, Medulin, Umag i Split.
 

Gotovo duplo više Talijana, nego lani

Najviše nas vole Nijemci kojih je bilo čak 19,8 milijuna, Slovenci kojih je bilo duplo manje, Austrijanci 6,5 milijuna, pa Poljaci i Česi, a značajan je i povratak gostiju iz Italije s 3,7 milijuna u odnosu na 1,9 milijuna dolazaka Talijana lani. U prvih deset su još Slovaci, Nizozemci i gosti iz Velike Britanije.
 

33,9 milijuna noćenja su ostvarila domaćinstva, 17,6 milijuna kampovi, a 17,2 milijuna hoteli

Sa 168 milijardi kuna fiskaliziranih računa u turizmu od 1. siječnja do 31. kolovoza, vrijednost računa je 38% viša, nego u jednakom razdoblju 2019. godine.


Stoga je jasno da rast BDP-a od 7,7% u drugom kvartalu dugujemo turizmu, a analitičari procjenjuju još snažniji rast gospodarstva zahvaljujući prihodima od turizma koji će biti vidljiv u trećem kvartalu godine.

 

Nužne mjere za ublažavanje posljedica rasta cijena energije

Iz Hrvatske udruge turizma (HUT) ističu da je turistički sektor na skliskom terenu zbog rasta cijena energenata, posebno električne energije, pa traže brzu reakciju Vlade i kompenzacijske mjere nužne za sve dionike u turizmu, bez obzira na njihovu veličinu, kako bi se sačuvala profitabilnost, investicijski ciklus i opstojnost poslovanja. 

Upozoravaju da je kompletna dobit sektora ugrožena rastom cijena energenata. Budućnost hrvatskog gospodarstva je neizvjesna i zbog kroničnog nedostatka kvalitetne radne snage. Ekonomski analitičari procjenjuju da kratkoročni planovi za jačanje gospodarstva moraju poticati aktivnost tržišta rada privlačenjem emigranata, olakšavanjem imigracije i produljenjem staža. Hoćemo li morati raditi do 70. godine?!

Spremi

Turistički srpanj: Prosječna duljina boravka je 7 dana uz veću potrošnju nego u 2019.

Uređenje okućnice smještaja: 20 moćnih biljaka koje izgledaju fantastično, a ne traže mnogo pažnje

Paušal turističke pristojbe za privatne iznajmljivače će biti između 350 i 1000 kuna po krevetu

Nacionalni program oporavka i otpornosti: 50 milijuna kuna privatnim iznajmljivačima za zelenu tranziciju

Koliko iznajmljivača zaista živi od iznajmljivanja i druga ključna pitanja

Najbolja vrata za tuš kabinu: Klizna, okretna ili harmonika vrata?

Zašto su sive garniture za dnevni boravak odličan izbor za svaki interijer?

Drvo za terase: Koja vrsta vam se sviđa i što to govori o vašoj osobnosti

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Dvojno iskazivanje cijene (u eurima i kunama) - što to znači za privatne iznajmljivače

Zašto ne bismo, umjesto povećanja poreza obiteljskom smještaju, snizili poreze ostalima poduzetnicima u turizmu i ugostiteljstvu?

Popularno: