Aktualno
13.8K

Dvojno iskazivanje cijene (u eurima i kunama) - što to znači za privatne iznajmljivače

Od 5. rujna 2022. svi proizvođači i pružatelji usluga u Hrvatskoj obvezni su cijene iskazati u kunama i eurima u svrhu zaštite potrošača. Koje su obveze privatnih iznajmljivača kod takve prakse?

Dvojno iskazivanje cijene je jedna od ključnih mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura, odnosno, zamijene domaće kune europskom monetom. Moneta je epitet rimske boginje Junone, a Junona Moneta je svoj epitet zaslužila kao ona koja opominje i poziva na oprez prema latinskoj riječi monēre i ona koja je jedinstvena prema grčkoj riječi moneres. U počecima svoje upotrebe riječ moneta se pripisivala kovnici novca koja se nalazila uz Junonin hram pa se pretežno odnosila na kovani novac, a kasnije se taj naziv uvriježio za sve vrste novca, uključujući i jedinstveni državni novac. 

U trenucima uvođenja eura, moneta, odnosno njen latinski korijen monēre što znači opominjati, upozoravati, podsjećati, ima dublje značenje jer mnogi od nas osjećaju bojazan od posljedica promjene državne monete. Uslijed toga, oprezni smo kod primjene obveza, poput dvojnog iskazivanja cijene, iako većina iznajmljivača već odavno iskazuje cijene i u kunama i u eurima, kako prilikom oglašavanja na internetskim stranicama, tako i prilikom izdavanja računa za smještaj
 

Mogli bismo reći da su privatni iznajmljivači pioniri u dvojnom iskazivanju cijena jer mnogi od nas imaju i službene cjenike s cijenama iskazanima u eurima, uz obvezno navođenje približne protuvrijednosti u kunama

Gdje iznajmljivač mora istaknuti cijene u eurima?

Obveza dvojnog iskazivanja cijena se primjenjuje kod izravnog odnosa s potrošačima. To znači da različite ponude među poslovnim subjektima, predujmovi i računi, evidencije i izvještaji za javna tijela, ne moraju imati cijenu izraženu i u eurima. Međutim, kod odnosa između domaćina i gosta, neposredan financijski dogovor uključuje primjenu dvojnog iskazivanja cijene.

Osim cijena na kanalima promocije, uključujući i vlastitu web stranicu, račune za smještaj i službene cjenike, iznajmljivač mora istaknuti dvojnu cijenu i u različitim promotivnim materijalima, npr. kod Facebook oglašavanja ili na Instagram profilima.
 

Ako smo u sustavu PDV-a, nismo obvezni iskazati dvojni iznos PDV-a, dovoljno je tako istaknuti ukupnu cijenu proizvoda ili usluge

Prilikom iskazivanja cijena, gore mora biti navedena cijena u eurima, a ispod nje protuvrijednost u kunama.


Trajanje obveze iskazivanja dvojnih cijena i tečaj konverzije

Cijene u kunama i u eurima ćemo ispisivati sve do kraja 2023. godine, točnije do 31. prosinca, a od 1. siječnja 2024. će biti izražene samo u eurima. Iako obveza započinje s prvim ponedjeljkom rujna, 5. rujna 2022., mnogi su poduzetnici već objavili dvostruke cjenike još u srpnju kada je fiksiran tečaj konverzije.
 

Vijeće Europske komisije je 12. srpnja 2022. odredilo fiksni tečaj konverzije u iznosu od 7,53450 kn za 1 euro po kojem će se kune mijenjati u eure. Fiksni tečaj konverzije mora imati 5 decimala i mijenjanje se obavlja po točnom iznosu bez zaokruživanja


Svrha dvojnog iskazivanja cijena

Obveza dvojnog iskazivanja cijena je jedno od temeljnih načela zaštite potrošača. Ostali mehanizmi zaštite su:
  • primjena navedenog fiksnog tečaja konverzije,
  • nadzor nad trgovcima i pružateljima usluga,
  • praćenje kretanja cijena najčešće korištenih proizvoda na tržištu. 

To, naravno, ne znači da neće biti podizanja cijena nakon objave dvojnog cjenika. Proizvođači i pružatelji usluga zadržavaju pravo promjene cijena sukladno različitim utjecajima na formiranje cijena, samo uvođenje eura ne smije biti razlog za podizanje cijena. 

Neki primjeri iz prakse pokazuju da gosti dvojne cijene na cjenicima tumače kao da se proizvodi i usluge mogu već sada platiti u eurima. Što se privatnih iznajmljivača tiče, naplata usluge smještaja u eurima je već dopuštena Odlukom o plaćanju i naplati u stranim sredstvima plaćanja u zemlji (NN 111/05, 16/15)

Od 1. do 14. siječnja 2023. godine plaćanje u eurima i u kunama će biti dozvoljeno svugdje, ali će se povrat novca vršiti samo u eurima. Od 15. siječnja nadalje sve transakcije će biti u eurima. Novčanice kuna će se u bankama moći zamijeniti bez roka zamjene, kovanice u roku od tri godine, a prvih 6 mjeseci od dana uvođenja eura zamjena će biti potpuno besplatna.

Detaljnije informacije i odgovori na mnoga druga pitanja u vezi uvođenja eura na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Odricanje od odgovornosti
Spremi

13 stvari kojih bismo se trebali odreći ako želimo biti uspješni privatni iznajmljivači

​Horizontalno povezivanje: Dan otvorenih vrata obiteljskog smještaja Općine Dobrinj

KVIZ UTORKOM: 10 pitanja o ljudima i čarima čarobnoga Zagorja

Tapecirana stolica: Na što sve pripaziti kod kupnje tapeciranih stolica?!

​Romantično putovanje na Bali - može, ali ne za izvanbračne parove

IQM VODICE: Suradnjom do kvalitetnije turističke ponude, zadovoljnijih gostiju i stanovnika

Nužna je bolja suradnja IT industrije i turizma, ali i ostalih djelatnosti na svim razinama

Izravan udio turizma u BDP-u je 11,4 posto, uz ukupan utjecaj na gospodarstvo Hrvatske od 16,9 posto

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

Čatrnja naša svagdašnja: Od redukcije vode do vječno upaljenih klima-uređaja u apartmanima

Rekordna visina prihoda od turizma, dobit sektora ugrožena rastom cijena energenata

Popularno: