Aktualno
2.5K

Žene u turizmu: Više ih je i obrazovanije su, ali zarađuju 14,7% manje od muških kolega za jednake poslove

Ususret Danu žena par poraznih podataka koji opisuju položaj žene u turizmu. U drugim gospodarskim sektorima situacija je još gora

Svjetska turistička organizacija (UNWTO), UN Women i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) niz godina provode analize i programe s ciljem unaprjeđenja ravnopravnosti rodova i osnaživanja žena u ovom sektoru gospodarskog djelovanja.

Otprilike svakih desetak godina, objavljuju globalna izvješća o ženama u turizmu, a posljednje takvo izdanje je iz 2019. s dubinskom analizom postojećeg stanja i studijama dobrih praksi u kojima žene razvijenih zemalja i zemalja u razvoju koriste turizam kao alat za osnaživanje i razvoj.

Položaj žene u turizmu

Prema tom izvješću, žene dominiraju kao radna snaga u turističkom sektoru, ali njihova primanja i dalje zaostaju za jednakima muških kolega. Brojke pokazuju da su žene 54% radne snage u turizmu. U drugim gospodarskim sektorima prosjek ženske radne snage je 39%.

 

Rukovodeće pozicije su još uvijek rezervirane za muškarce. Samo 10% žena su izvršne direktorice, a 15% više menadžerice

U javnim tijelima i državnim institucijama se situacija nešto bolja - 23% ministara turizma na svijetu su žene, u drugim sektorima je taj postotak za par postotnih poena niži.


Žene u većem riziku od siromaštva

Muškarci i dalje imaju veće plaće - žene u turizmu zarađuju 14,7% manje od svojih kolega muškaraca. Prilika za rast jednakopravnosti u turizmu je činjenica da je razlika u plaćama među spolovima u ostalim gospodarskim sektorima 16,8% i da je ovdje najmanja.

Iz navedenog, jasno je da su žene pretežno zaposlene na niže rangiranim poslovima u turizmu koji uključuju niska primanja, nesigurnost i nedostatak stalnih ugovora, rade u mikro i malim poduzećima, samozaposlene su ili poduzetnice. Upravo takva radna mjesta su najnestabilnija i prva nestaju pod utjecajem bilo kakvih kriza (sjetimo se pandemije). Stalna prijetnja otkaza i rizik od siromaštva prate žene. Stoga, jačanje jednakopravnosti nije samo stvar načela, već ključno za razvoj zdrave i stabilne ekonomije.
 

Žene u turizmu educiranije od muškaraca

Prema Statista izvješću iz 2020., žene su na globalnoj razini educiranije od muškaraca. Postotak nije zanemariv, 41% naspram 36% u korist visoko obrazovanih žena.

Poticaj obrazovanju žena i jačanju jednakopravnosti nude gore navedene organizacije koje su za ovogodišnji mjesec žena osigurale besplatnu edukaciju. Ona nije namijenjena samo ženama, već svim dionicima u turizmu.

Tečaj o rodnoj ravnopravnosti u turizmu je besplatan, traje jedan sat i pomoći će polaznicima da shvate utjecaj rodne nejednakosti na turizam, da cijene intervenciju i provedbu strategija rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena, da identificiraju važnost takvih politika u turizmu. Po završetku tečaja, polaznik dobije adekvatni certifikat.

Tečaju možete pristupiti na poveznici Gender Equality in Tourism Training.

 Od 19. do 21. travnja 2023. Split će biti domaćin konferencija o ženama u turizmu. detaljnije u Pozivu na sudjelovanje na konferenciji ”Women in Tourism: Lessons Learned or Lessons Forgotten?” Instituta za turizam.
 

Spremi

​Lokalne samouprave i stožeri će organizirati "turističke ordinacije" i smještaj za goste u samoizolaciji

​Kako kroz TikTok profil ostvariti povećanje broja rezervacija smještaja?

Potrošnja turista u Hrvatskoj porasla, ali i nezadovoljstvo ponudom u destinaciji

Prilika za vlasnike obiteljskih kuća koji planiraju koristiti obnovljive izvore energije

Vaučer kao potvrda rezervacije i uplaćene akontacije za uslugu privatnog smještaja

Ponudimo domaće: Salenjaci - najpoznatija slastica kontinentalne Hrvatske

Dani vina i gastronomije Zadarske županije

Pola milijuna eura turistički nedovoljno razvijenim područjima Zagrebačke županije

Slažeš se...ili ne? - uključi se u raspravu
Pročitajte još:

IQM Pass - besplatna kartica s popustima za goste

Trebaju li se (naši) iznajmljivači pribojavati hotela?

Popularno: